Jste stále unavení? Může jít o příznak vážné choroby | Moje zdraví

Jste stále unavení? Může jít o příznak vážné choroby

Jste stále unavení? Může jít o příznak vážné choroby
Autor: istock.com
5. února 2020 • 12:00

Zimní únavu a sníženou produktivitu mnoho lidí považuje za následek počasí, které nevybízí k velké aktivitě. Namísto toho abychom ale tělo poslouchali, jdeme proti jeho přirozenosti. Přitom organismus naznačuje, že je vyčerpaný, navíc může být i vysílený případnou virózou. Málokdo ho ale vyslechne.

Jsem unavený, vystresovaný, na nic nemám energii. Takové věty jsme zvyklí slýchat ve svém okolí často, proto jim už ani nepřikládáme větší význam. V produktivním věku si dnes každý sahá na hranu svých možností, ať už pod tlakem náročného zaměstnání, rodiny nebo dalších okolností. A muži mají navíc tendenci o svých problémech moc nemluvit. Únava ale může být varovným signálem počínajícího vážného onemocnění.

Více o tématu čtěte zde.

Neustálá varování odborníků z řad psychologů, psychiatrů, neurologů, že dlouhodobě takový rytmus zvládnout nelze, nikdo nerespektuje a muži jsou v tomto směru ještě horší pacienti než ženy. Rady o tom, že by měli odpočívat, jíst zdravě, hýbat se a nepřecházet nemoci, jinak se dopracují k infarktu, neurózám, depresím a podobně, si nepřipouští. Oni jsou přece hrdinové, kteří to překonají a zvládnou. Mnoho z nich má prostě pocit, že pokud se nevyrovnají svým kolegům, nebudou považováni za úspěšné. Krom toho si neuvědomují, že nelze zvládnout to, co před patnácti lety, když začínali. A to čistě jen z toho důvodu, že jim není pětadvacet, ale padesát let nebo ještě více. 

O tom, jak porazit únavu, čtěte zde.

Co by vás mělo varovat?

Pokud patříte vy sami mezi takové hrdiny nebo je máte ve svém okolí, měli byste je minimálně dohnat na prohlídku k lékaři. A to zejména, pokud únava není přiměřená míře zátěže. Nevysvětlitelný a dlouhodobý pocit únavy může být projevem chronického stresu či deprese, cukrovky, spánkové apnoe, porušené funkce štítné žlázy nebo třeba také počínající roztroušené sklerózy či chronického únavového syndromu. A zdaleka to není všechno.

Také roztroušená skleróza se ve svém počátku projevuje značnou únavou. K tomu se přidává zhoršená schopnost soustředění, zapomnětlivost a výkyvy nálad. Jde o chronické autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá ochranný obal nervových vláken centrálního nervového systému, což způsobuje zánět a zhoršení schopnosti nervových buněk v mozku a míše spolu komunikovat. Později dochází až k zániku nervové buňky, který je nevratný. 

Nemoc postihuje především mladé dospělé ve věku 20–40 let, kteří mají často tendenci příznaky zaměňovat za vyčerpání z hektického životního stylu. Jak vysvětluje prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., vedoucí lékařka Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, právě včasný záchyt onemocnění a zahájení léčby zvyšuje šance na lepší standard života a pomáhá eliminovat psychické dopady onemocnění. Proto je tak důležité nepodceňovat nepřiměřenou únavu a pátrat po její příčině. 

Když fungujete na 50 procent

Druhou diagnózou, na kterou je dobré myslet, je chronický únavový syndrom. Kromě neustávající únavy trvající déle než šest měsíců, která omezuje aktivity nemocného až pod 50 procent proti původnímu stavu, mohou být dalšími příznaky únavového syndromu zvýšená tělesná teplota (zvláště po fyzické či psychické námaze), dlouhodobé bolesti v krku, zvýšená citlivost a zvětšení mízních uzlin, bolesti svalů, kloubů a hlavy, poruchy spánku, světloplachost, zapomnětlivost, neklid, úzkost a další neuropsychické změny. 

Až polovina lidí se z nemoci dostane sama bez odborné pomoci, nicméně u druhé poloviny pacientů je potřeba vyhledat odborníka a postupovat dle jeho doporučení. Častou překážkou v léčbě této nemoci bývá neochota pacienta přijmout fakt, že je opravdu nemocný a že bude muset začít pracovat i se svou psychikou, a na druhé straně i neochota lékařů uznat chronický únavový syndrom jako vážný problém ohrožující zdraví. 

 

VIDEO: Jak proti únavě účinně bojovat? Zkuste tyto byliny!

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.