Rakovina kůže: Jaké má příznaky a jak se léčí melanom a bazaliom? | Moje zdraví

Rakovina kůže není jen melanom. Poznáte všechny její druhy?

13. května 2021 • 14:00

Víte, že rakovina kůže je nejčastější a nejzákeřnější nádorové onemocnění? Díky prevenci se vám přitom může vyhnout širokým obloukem. A v první řadě musíte dobře poznat svého nepřítele, abyste se před ním mohli účinně chránit.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. 

Video se připravuje ...
Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte?VIDEO 

V květnu vám přineseme články o ochraně kůže.

Rakovina kůže není jen melanom

V létě se rakovina kůže stává zdravotním tématem číslo jedna, většina lidí ale vůbec netuší, že existuje v několika formách. Nejznámější a také nejzákeřnější je sice melanom, ten se však nevyskytuje tak často jako ty ostatní. Připomeňte si nejznámější druhy kožních nádorů, abyste je poznali dřív, než bude zle.

Bazaliom

Tento typ rakoviny vzniká v bazálních buňkách, které obklopují naši epidermis (vnější vrstvu kůže), a patří mezi ty nejběžnější. Hrozí každému, kdo se nadměrně opaluje a málo chrání před UV zářením, často se vyskytuje ale u lidí, kteří mají světlou kůži, blonďaté nebo zrzavé vlasy a zelené, modré či šedé oči. Bazaliom je nejméně nebezpečný druh rakoviny kůže, který jen zřídka metastázuje. Vyskytuje se ovšem tak často, že už prakticky souvisí se stárnutím.

Jak ho poznáte: Ze všeho nejvíc připomíná malý uzlík nebo hrbol, který se náhle vytvoří na pokožce. Roste buď do hloubky, nebo se zvětšuje plošně a obvykle se objevuje na částech těla vystavených slunci, jako jsou obličej, krk, záda nebo ramena.

Léčba: Mezi terapeutické možnosti bazaliomu patří chirurgické odstranění, případně kryoterapie, kdy se nádor odstraňuje za použití tekutého dusíku. Dále se používá lokální imunoterapie, cílená systémová léčba a radioterapie. Ve většině případů je léčba nekomplikovaná, s úspěšností léčby převyšující 95 %.

Video se připravuje ...
Nevinné jarní slunce? Omyl. Víme, kdy během dne nejvíc škodí UV zářeníVIDEO 

Spinaliom

Spinaliom může vytvářet vzdálená dceřiná ložiska jinde v těle a poškozovat tak nejen okolí místa vzniku, ale i jiné orgány. Od bazaliomu se tak odlišuje agresivnějším chováním – jeho růst je rychlejší, stejně jako invaze do hlubokých struktur.

Jak ho poznáte: Obvykle má vzhled tuhého vystupujícího lesklého pupenu v barvě kůže, který rychle roste a rozpadá se ve vřed, který ničí okolní tkáň. Typicky vzniká na kůži se stopami poškození slunečním zářením. Nejčastěji se objevuje na tváři, ušních boltcích, čele, nosu a bradě. Nádor postihuje i sliznice, u straších žen se tak často vyskytuje i na zevních pohlavních orgánech nebo v oblasti řitního otvoru.

Léčba: Chirurgická, radioterapie, cytostatika. Časně zachycený nádor má dobrou prognózu. Nejzávažnější jsou agresivní spinaliomy ženských vnějších pohlavních orgánů, které špatně reagují na léčbu a rychle metastázují.

Melanom

Melanom se vyvíjí v melanocytech – to jsou buňky, které produkují pigment, který dodává naší pleti barvu. Nádor postihuje nejprve kůži a může rychle metastázovat.

Jak ho poznáte: Zhruba 30–50 % melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka, zbytek se projeví na kůži jako zcela nový útvar. Ten se zpočátku projevuje na první pohled nenápadnou tmavou skvrnkou, obvykle plochou (nevystupující nad úroveň kůže). Melanom bývá asymetrický s nejasnými okraji, v průběhu času navíc roste. Jakmile je znaménko větší než 5 mm, měl by ho zkontrolovat kožní lékař. Pokud měli zhoubný melanom vaši rodiče nebo sourozenec, máte o 50 % větší riziko, že ho budete mít i vy. Odhaduje se, že v USA bude v roce 2019 diagnostikováno přes 192 000 případů melanomu (tedy o 8 % více než v roce 2018). Očekává se ale, že úmrtnost spojená s tímto typem rakoviny kůže klesne o 22 procent – především proto, že čím dál víc lidí věnuje pozornost účinné prevenci.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat opalovací krém? Neřešte jen svoji kůži, ale cíl dovolené!VIDEO 

Už pouhá tři spálení kůže během života zvyšují riziko onemocnění melanomem víc než dvojnásobně, jedno spálení u dítěte až o 50 %.

Léčba: Melanom v raném stádiu lze obvykle léčit chirurgickým zákrokem. Jakmile se však rozšíří do lymfatických uzlin (stadium III) nebo do jiných částí těla (stadium IV), jsou potřeba i další terapie (chemoterapie, ozařování, kryoterapie atd.). Existují nové léky, které posilují imunitní systém, aby mohl se zhoubnou nemocí bojovat. Když je nádor malý, je šance na přežití prakticky stoprocentní, u pacientů, kteří přijdou k lékaři pozdě, je už jen čtyřicetiprocentní.

Nádory jsou čím dál častější

Počet lidí s diagnostikovanou rakovinou kůže neustále roste. Zatímco v roce 2000 bojovalo se zhoubným melanomem přes 11 000 lidí, v roce 2014 to bylo už více než 25 000 nemocných. Počet úmrtí je přitom už od roku 1994 v podstatě stejný, a vychází zhruba na 350 za rok.

Nejdůležitější pro úspěšnou léčbu je včasná diagnóza nemoci. V letech 2010–2014 bylo 67 % onemocnění diagnostikováno ve stadiu I, tedy ve fázi časné a dobře léčitelné. Zajímavé je, že ačkoli se melanom objevuje častěji u žen než u mužů, muži na něj častěji umírají, protože věnují prevenci mnohem méně pozornosti.

Dbejte na prevenci

Rakovinou kůže jsou nejvíc ohroženi lidé, kteří mají světlou kůži, hodně mateřských znamének a při opalování jejich pleť rychle zrudne. Patří mezi ně také ti, kteří se často a hodně opalují a mají k nemoci genetické predispozice. Pokud víte, že do některé z těchto skupin patříte, kontrolujte si pravidelně svá znaménka a navštěvujte preventivně i dermatologa.

A pokud do rizikových skupin nepatříte, i tak svá znamínka sledujte a nechte si je dermatologem kontrolovat alespoň jednou ročně. Samovyšetření pak provádějte ideálně 3x do roka. Zabere vám jen pár minut, ale může vám zachránit život. Potřebujete k němu velké zrcadlo, ruční zrcátko a dobře osvětlenou místnost.

1. Vyšetřete přední a zadní část těla, poté boky se zdviženými pažemi.
2. Ohněte paže v lokti a vyšetřete dlaně, předloktí a vnitřní strany paží.
3. Posaďte se a prohlédněte vnitřní strany stehen, lýtek, chodidla a prostory mezi prsty u nohou.
4. Prohlédněte týlní krajinu a prostory za uchem pomocí ručního zrcadla, vlasy mějte zvednuté.
5. Vyšetřete záda, jak horní, tak dolní část, poté hýždě pomocí ručního zrcátka.

Více informací najdete na webových stránkách www.melanomy.cz.

Další podrobné informace si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Květnová obálka časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny. Co dělat pro prevenci vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz. Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

Partnerem projektu Chraň se je nezisková organizace Loono. Odbornou garantkou je MUDr. Martina Čermáková • Autor: Loono.cz

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.