Tip, jak nejrychleji usnout: S tímto návodem spíte do 2 minut | Moje zdraví

Nemůžete usnout? Vyzkoušejte speciální metodu a zaberete do dvou minut

Nemůžete usnout? Vyzkoušejte speciální metodu a zaberete do dvou minut
Autor: istock.com
18. září 2022 • 06:00

Nebudeme si nic nalhávat, pravidelný a vydatný spánek je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou člověk potřebuje, aby mohl fungovat, jak má. Ať už jste chronický „nespavec“, nebo máte problémy zabrat kvůli momentálnímu stresu, poradíme vám, jak rychle usnout. Zvládnete to už do dvou minut.

Počítání oveček, bylinky, meditace… Někdy se nám nepodaří usnout, ať se snažíme sebevíc. Kromě chronické nespavosti může být na vině stres nebo třeba nervozita z důležitých povinností, které nás čekají. Největším problémem pak je, že jsme druhý den unavení, nesoustředění a dopouštíme se zbytečných chyb.

Video se připravuje ...
Potraviny, které vám pomohou lépe spátVIDEO 

Více o nespavosti čtěte zde.

V běžném životě nemusí mít takové chyby fatální následky, ve vyhrocených situacích, jako jsou válečné konflikty, už ale může jít skutečně do tuhého. Americká armáda si všimla, že nedostatek spánku z důvodu stresu zvyšuje u stíhacích pilotů během 2. světové války únavu natolik, že se nedokážou správně rozhodovat a ohrožují tím životy. Proto také vyvinula metodu, díky níž piloti dokázali usnout už do 120 vteřin.

Která jídla vám brání usnout? Více čtěte zde.

Vojáci usnuli i za hlasité střelby

Technika odhalená v knize „Relax and Win: Championship Performance“ fungovala u 96 % pilotů už po šesti týdnech tréninku, a to dokonce i po vypití kávy a za hlasitých zvuků střelby. Při výcviku se piloti učili usnout dokonce vzpřímeně na židli, s nohama na zemi a rukama v klíně.

My naštěstí v tak extrémních podmínkách usínat nemusíme, a tak ji můžete zkoušet večer, až se v klidu uložíte do postele. Díky pohodlí by tato metoda měla být samozřejmě ještě účinnější. Dodržujte následující kroky a uvidíte, že brzy budete spát jako dudek:

Začněte u tváře

Hned v úvodu se zaměřte na svůj obličej. Zavřete oči, začněte zhluboka dýchat a přemýšlejte o něm jako o epicentru svých emocí. Pokuste se uvolnit všech 43 svalů ve tváři – neusmívejte se, nemračte se, zkrátka nechte své rysy „spadnout“. S výdechem si všimněte, jak jste uvolnili stresem zaťaté čelisti, ústa i jazyk. Zkuste se soustředit na uvolnění očí tak, že nebudete svírat víčka, ale necháte je volně zapadnout do důlků. To by mělo vyslat vašemu tělu signál, že je čas odpočívat.

Uvolněte ramena a ruce

Ve stresu nejčastěji svíráme čelisti, ale také ramena a krční svaly. Proto je nutné je před usnutím úplně uvolnit, stejně jako obličej. Nechte je klesnout tak nízko, jak to jen půjde. Když se vám to podaří, ucítíte uvolnění v zadní části krku. Pokračujte uvolňováním paží a rukou, přičemž začněte tou, která je dominantní, a teprve pak přesuňte pozornost ke druhé paži. Pokud vám nejde uvolnit svaly, napněte bicepsy a pak zase povolte. Stejně tak se zaměřte na předloktí, zápěstí a prsty.

Uvolněte nohy

Horní část vašeho těla by teď měla být zcela uvolněná a zapadat hlouběji do podložky, takže se můžete přesunout k nohám. Začněte uvolňovat pravé stehno – vyšlete do svalů signál, aby se zcela rozplynuly do podložky. Pokračujte tak i s lýtkem a kotníkem, postupně byste měli cítit, jak je vaše noha čím dál těžší a prsty na nohách padají do strany. Vše opakujte i u druhé nohy. Každý sval ve vašem těle, od obličeje až po špičky prstů, by teď měl být zcela uvolněný.

Vyčistěte mysl

Může se stát, že už v průběhu uvolňování svalů a za vědomého hlubokého dýchání usnete. To je samozřejmě skvělý výsledek, ne každému se to ale povede hned napoprvé. Posledním krokem, jak toho dosáhnout, je vyhnat z hlavy veškeré tíživé myšlenky. Zkuste na 10 vteřin vůbec na nic nemyslet. Nepřemýšlejte o tom, co se za uplynulý den stalo, ani v kolik hodin musíte ráno vstát a jaké váš čekají povinnosti. Snažte se doslova zablokovat veškeré myšlenky, pozitivní i negativní. Pokud se vám to nepodaří, může se stát, že vaše svaly se pod jejich vlivem opět napnou a vám se nepodaří usnout. V opačném případě se ale velice rychle odeberete do říše spánku. Celý proces by vám neměl zabrat více než dvě minuty.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.