Léto se blíží: Lékařka radí, jak používat opalovací krém. Jde to i s make-upem | Moje zdraví

Léto se blíží: Lékařka radí, jak používat opalovací krém. Jde to i s make-upem

Léto se blíží: Lékařka radí, jak používat opalovací krém. Jde to i s make-upem
Autor: istock.com
9. června 2020 • 06:00

Nutnost používání opalovacích krémů nejen v létě před sluněním není žádnou novinkou. Víte ale, kdy a kolik krému nanést, jak ho zkombinovat s make-upem a proč je důležité o pleť pečovat i po slunění?

Než vyrazíte do drogerie pro opalovací krém, měli byste vědět, po jak vysokém ochranném faktoru sáhnout. „Ochranný faktor rámcově udává, na jak dlouho můžeme po nanesení daného přípravku vystavit kůži slunečnímu záření bez rizika jejího začervenání,“ říká Hajnalka Méryová Faragó, dermatoložka značky Marionnaud. Výsledný čas chráněného pobytu na slunci ovšem závisí i na individuálním fototypu. Více o jednotlivých fototypech čtěte zde. „Přípravky s ochranným faktorem vyšším než 50 však dokážou absorbovat víc než 99 procent UVB záření,“ vysvětluje Méryová. 

Vše o domácích opalovacích krémech čtěte zde.

Před použitím krému je ale důležité zohlednit také to, kde přesně se opalujeme. Základní pravidlo zní: Čím světlejší je naše kůže a čím blíže jsme k rovníku, tím vyšší ochranný faktor potřebujeme. „Pokud jsme v Čechách či na Slovensku, doporučuji začít s krémy se SPF 30+, které bych postupně měnila za SPF 20+. V tropickém nebo subtropickém pásmu bychom měli použít ochranu vyšší, SPF 50+,“ radí dermatoložka. Zajímat bychom se měli i o ochranu před UVA zářením, které proniká do hlubších vrstev kůže a způsobuje její předčasné stárnutí. „Je-li na etiketě UVA v kroužku, znamená to, že přípravek vyhovuje stanoveným kritériím ochrany před tímto vysoce škodlivým zářením,“ radí expertka. Ochranné krémy jsou v létě nezbytnou součástí prevence rakoviny kůže, která se u nás vyskytuje čím dál častěji.

Další důležité informace o rakovině kůže čtěte zde.

Kdy a kolik krému nanést?

Ochranný krém je potřeba nanést už 20–30 minut před opalováním. „Doporučená dávka krému pro průměrného člověka je asi 35 g na celé tělo, tedy zhruba dvě polévkové lžíce na jedno natření,“ říká doktorka Méryová. Při koupání je pak vhodné používat voděodolné přípravky a nanášet je každých 40 minut (tzv. water-proof přípravky nás ochrání zhruba na 80 minut, pak je třeba aplikaci zopakovat). A samozřejmě nesmí chybět klobouk a sluneční brýle s kvalitním UV filtrem. To první vás ochrání před úpalem, to druhé spolehlivě ochrání před sluncem i citlivé oči.

Vše o úpalu a úžehu čtěte zde.

Zapomínat bychom neměli ale ani na péči po opalování. „Přípravky po opalování mají za úkol kůži nejen rehydratovat, zvláčnit, ale také zmírnit fotochemické poškození kůže pomocí antioxidantů, enzymů, které podporují opravné procesy DNA, vysvětluje dermatoložka.

Jak kombinovat krém s make-upem?

Opalovací krémy používáme v létě hlavně u vody, spousta lidí ale stále zapomíná na tom, že chránit před slunečními paprsky bychom se měli i ve městě. Právě tam na to zejména ženy zapomínají, protože je pro ně přednější make-up. Ten se ovšem dá s ochranným krémem pohodlně kombinovat. „Pokud v létě nosíte make-up, doporučovala bych nejdřív použít krém s UV filtrem a nechat ho pár minut vstřebat. Až potom nanášejte podkladový krém, make-up, BB krém nebo korektor. Jestli pospícháte, ideální bude použít make-up s ochranným krémem v jednom,“ radí Méryová Faragó.

Pozor na peeling a přípravky na akné

A které přípravky péče o pleť na slunce nepatří? „Některé složky lokálních léčiv, používaných např. při léčbě akné, jako je peroxid vodíku a některá antibiotika, mohou na sluneční záření reagovat, pak dojde k podráždění kůže nebo mohou vznikat nežádoucí hyperpigmentace,“ říká dermatoložka. Proto pokud víte, že se se svou pletí léčíte, zeptejte se raději lékaře, jestli se můžete bezpečně opalovat. „Co na pleť před opalováním rozhodně nepatří, jsou různé kyseliny, a to včetně chemických peelingů. Patří mezi ně kyselina salicylová, kyselina mandlová, glykolová. Mechanismus jejich účinku spočívá v odstraňování povrchových vrstev pokožky, čímž se kůže stává citlivější vůči UV záření,“ vysvětluje expertka.

O tom, jak zpomalit stárnutí pleti, čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.