Syndrom bílého pláště: Strach může komplikovat vaši diagnózu. Svěřte se lékaři | Moje zdraví

Syndrom bílého pláště: Strach může komplikovat vaši diagnózu. Svěřte se lékaři

Syndrom bílého pláště: Strach může komplikovat vaši diagnózu. Svěřte se lékaři
Autor: Shutterstock
5. listopadu 2019 • 06:00

Víte, čemu se říká syndrom bílého pláště? Lidově by se dal nazvat strachem z lékaře. Po vstupu do ordinace se člověk najedou začne potit, buší mu srdce, cítí úzkost, obavy a nejistotu. Jedním z projevů je také zvýšený krevní tlak. Může tento syndrom pacientovi nějak uškodit? 

Syndrom bílého pláště neboli úzkost z návštěvy lékaře se projevuje stresem. Přesněji řečeno stresovou reakcí. Zvýší se krevní tlak, dojde ke zrychlení srdečního tepu, zvýšení frekvence dechu a mnohému dalšímu. Někteří jedinci jsou si plně vědomi, že jim návštěvy lékaře nedělají úplně dobře, ale snaží se s tím bojovat. Navenek tak vypadají uvolněně. To může ovšem komplikovat třeba měření krevního tlaku, respektive jeho vyhodnocení. Lékař si totiž nemusí být vašeho stresu vědom a začne řešit, proč máte vysoký krevní tlak.

Pokud u sebe pozorujete známky tohoto syndromu, neostýchejte se s tím svému lékaři svěřit. Před měřením krevního tlaku by měl o vašich pocitech napětí, úzkosti a nervozity vědět. „V takovém případě je základem poučení pacienta a vysvětlení faktu, že jde o jev poměrně běžný, který lze zmírnit. Uklidnění nemocného má pochopitelně zásadní význam. Krevní tlak měříme vždy opakovaně, fenomén bílého pláště může pomoci zmírnit sestra, která provádí měření místo lékaře,“ vysvětluje kardiolog prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

Syndrom škodí srdci

Další možností je domácí měření, které vám lékař pravděpodobně také doporučí. Budete v naprostém klidu v prostředí domova, sami si změříte tlak a lékaři pak můžete donést papírek, na který si hodnotu svého tlaku pravidelně zaznamenáte. V případě, že si nebudete jisti, jak máte své hodnoty zapisovat, můžete si z webu www.krevnitlak.cz ze záložky Zákaznická podpora stáhnout elektronický záznamník, který vznikl ve spolupráci s MUDr. Janem Peleškou, CSc., specialistou působícím v České společnosti pro hypertenzi.

Nicméně i tak je vhodné domluvit se s lékařem, jak syndrom začít léčit. Pacienti, kteří tímto jevem trpí, jsou totiž více ohroženi srdečními potížemi než ti, u kterých se hypertenze nevyskytuje vůbec. 

Jak si vybrat tlakoměr

Domácí měření tlaku dnes není ničím výjimečným. V současnosti se dají zakoupit tlakoměry, se kterými si zvládne změřit tlak úplně každý. Ale pozor na jeho výběr! Aby měl dostatečně vypovídající hodnotu pro lékaře, doporučujeme Vráblík tlakoměr s Intelli manžetou, díky kterému lze dosáhnout naprosto přesného měření. 

Co může pacientovi ještě s návštěvou lékaře pomoci? Někdo se bude cítit lépe, když ho doprovodí někdo blízký, jinému prospěje krátká procházka před tím, než vleze do ordinace. Určitě je dobré přijít včas, raději s předstihem, aby se člověk nevynervoval už jenom samotným stresem. A hlavně si uvědomte, že vám lékař nikdy nechce ublížit, ale naopak pomoci.

Tlak se musí léčit

Myslete na to, že krevní tlak je třeba efektivně léčit a k tomu je třeba znát jeho hodnoty. Jak vysvětluje MUDr. Petra Vysočanová z interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně, vysoký krevní tlak je nejčastějším a velmi nebezpečným onemocněním srdce a cévního systému. Dříve nebo později je zjištěna vyšší hodnota krevního tlaku téměř u každé druhé dospělé osoby v České republice. Není to jen banální číslo, které pro dotyčného nic neznamená. Je to projev onemocnění, které po nějaké době může významně poškodit srdce, mozek, ledviny, zrak a cévy v celém těle. 

Zákeřností hypertenze je, že u většiny nemocných probíhá nejdříve zcela skrytě nebo jen se zcela nenápadnými potížemi. Když už problémy začne dělat, často to znamená, že již došlo k poškození některého z orgánů.

Základem úspěšné léčby je právě včasné odhalení hypertenze, kdy díky včasnému snížení krevního tlaku k normálním hodnotám pomocí léků můžeme zabránit vzniku dalších komplikací. Z nebezpečného protivníka se tak stává jen menší zdravotní komplikace, kde stačí navštívit lékaře jen několikrát za rok. Lékař při kontrole tlak změří a případně upraví léky nebo jejich dávky. Bez pravidelného braní léků se ale léčba vysokého krevního tlaku neobejde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.