Trápí vás živé sny a noční můry? Tři tipy, jak se jich zbavit | Moje zdraví

Trápí vás živé sny a noční můry? Tři tipy, jak se jich zbavit

Trápí vás živé sny a noční můry? Tři tipy, jak se jich zbavit
... • Autor: istock.com
17. května 2020 • 06:00

Možná se u vás v posledních týdnech objevily velmi živé sny nebo noční můry. Pak byste určitě měli vědět následující: Nejste sami. Stačí si na sociálních sítích zadat #pandemicdreams a hned uvidíte tisíce postů na toto téma. Ani podle odborníků na zdravý spánek nejde o nic neobvyklého. V životě každého člověka jsou období, kdy jsou sny barevnější a živější. Pokud chcete spát klidněji, vyzkoušejte naše tipy na to, jak se děsivých či katastrofických snů zbavit.

Máte pocit, že před pandemií se vám obvykle vůbec nic nezdálo, zatímco teď vás každou noc překvapí velmi živé sny? A kromě toho, že jsou velmi živé, jsou navíc až děsivě skutečné? Nejste rozhodně sami. Jak říká Britney Blair, klinická psycholožka a odbornice na spánkovou medicínu ze Stanfordovy univerzity, je možné, že si lidé své sny v této době více pamatují. Je to způsobeno hned několika faktory. Jedním z nich je neobvyklé období, které teď kvůli pandemii prožíváme.

Během fáze spánku nazývané REM, která je charakterizována lehčím spánkem s rychlými pohyby očí (odtud název – REM = rapid eye movement), se podle jedné z teorií „srovnávají myšlenky“ a také mysl se částečně vyrovnává se stresem, kterému denně čelíme. „Cyklus REM pomáhá zmírňovat stresující podněty, například hádku s blízkou osobou nebo nehodu, a jen některé z nich se pak uloží do dlouhodobé paměti. Pandemie onemocnění COVID-19 ale vyvolala jiný druh stresu, a mozek tak může mít během spánku potíže s jeho zpracováním,“ říká Blair. „Na rozdíl od automobilové havárie, která je jasně ohraničenou událostí, něco jí předcházelo a něco následovalo, pandemie je časově neomezená a probíhá na různých místech jnak.“

Naše mysl na takový druh stresu není zvyklá. Pracuje s nejistotou, část událostí předjímá, vymýšlí si katastrofické scénáře, vyrovnává se s informacemi, které si často protiřečí. To vše může být pro mozek problematické a vést podivným snům, které si pak snáze zapamatujeme.

Navíc je tu stres, který způsobuje, že náš spánek je neklidný. „Lidé se v noci probouzejí častěji, což zase vede k tomu, že si snáze zapamatují sen, který se jim zdál právě před chvílí,“ vysvětluje Blair. Mají tak pocit, že se jim toho zdá více než obvykle.

Jak se zbavit nočních můr?

„Aby byly vaše sny zase klidné a spánek osvěžující, je fajn stanovit si rutinu,“ říká Blair. Zde jsou tři věci, které můžete udělat:

1. Stanovte si, kdy budete chodit spát a kdy budete vstávat, a dodržujte to. Ukazuje se, že nejen délka spánku, ale i jeho pravidelnost, má vliv na kvalitu vašeho odpočinku a schopnost relaxu a regenerace. „Je to jedna z nejjednodušších a zároveň nejefektivnějších věcí, kterou můžete udělat: Kvalita spánku s největší pravděpodobností vzroste, což ve výsledku znamená, že se během noci budete budit méně často a tím si i pamatovat méně snů, protože je prostě zaspíte,“ říká Blair.

2. Omezte sledování zpráv, které vás znepokojují nebo stresují. „Pokuste se omezit sledování zpráv na 30 minut ráno a 30 minut odpoledne nebo v podvečer,“ radí Blair s tím, že čím méně stresujících podnětů dopřejete vaší mysli těsně před spaním, tím méně se vám jich dostane do vašich snů.

3. Naplánujte si před spaním čas na zklidnění. „Je to něco, co u svých pacientů upřednostňuji,“ vysvětluje Blair. „Devadesát minut před spaním by měli lidí naopak myslet na klidné a pozitivní věci. Doporučuji poslouchat klidnou hudbu, číst dobrou knihu nebo meditovat. Lidé si mohou také psát nějakou formu deníku. To je mimochodem velmi praktické: Napsat, co vás stresuje, na kus papíru je vlastně způsob, jak to dostat z hlavy a dovolit mozku, aby se věnoval něčemu jinému,“ uzavírá Blair.

Další tipy, jak lépe spát, čtěte zde.

 

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.