Tyhle nemoci porazíte díky super zdravým semínkům. Dopřejte si je denně! | Moje zdraví

Tyhle nemoci porazíte díky super zdravým semínkům. Dopřejte si je denně!

Tyhle nemoci porazíte díky super zdravým semínkům. Dopřejte si je denně!
Autor: istock.com
29. října 2019 • 06:00

Trápí vás zažívání, problémy spojené s přechodem nebo stres? Na všechny tyhle problémy existuje jednoduché řešení: Zařaďte do svého jídelníčku semínka. V rámci prevence pro sebe nemůžete udělat nic lepšího. Poradíme vám, jaké nejčastější neduhy díky semínkům spolehlivě zaženete.

Stres 

Na méně závažné psychické problémy vám pomůžou slunečnicová semínka. Jejich konzumací zvýšíte hladinu serotoninu, který je zodpovědný za regulaci nálady a dokáže odbourat pocit napětí. Díky tomu se pak cítíte klidnější a spokojenější a snížíte riziko vzniku stresu a depresí.  Slunečnicová semínka jsou navíc plná vitaminu B1, který brání únavě, posiluje srdeční sval a podporuje chuť k jídlu a dobré trávení.

Co ještě slunečnicová semínka dokážou:
- snižují krevní tlak a cholesterol
- snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
- zlepšují kvalitu vlasů a nehtů
- prospívají při kožních problémech
- zlepšují činnost štítné žlázy
- pomáhají budovat svalovou hmotu

Jak je jíst:
Vědci tvrdí, že stačí dvě polévkové lžíce slunečnicových semínek denně, měli byste si ale dát občas pauzu, protože semínka jsou hodně kalorická. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová (oloupaná), ale musí být dobře usušená. Pražená semínka jsou velmi chutná, ale pokud se praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. V kuchyni se semínka nejčastěji používají při výrobě chleba a na posyp různých druhů pečiva.

Trávicí potíže

Nafouklé břicho, zácpa, průjem… Pokud vás trápí tyhle nepříjemné problémy, zkuste zařadit do jídelníčku lněná semínka. Dokáží uvolnit slizové látky chránící sliznice trávicího ústrojí, a proto jsou vhodná při léčbě jeho zánětů (včetně Crohnovy choroby). Lněná semínka nebo olej užívaný vnitřně navíc čistí játra a tím urychlují vylučování toxinů z těla.

Co ještě lněná semínka dokážou:
- posilují imunitu
- snižují „špatný“ cholesterol
- léčí kožní onemocnění
- působí proti vzniku rakoviny
- diabetikům pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi
- mají antiseptické a antibiotické účinky

Jak je jíst:
V rámci prevence můžete denně sníst 20 gramů lněných semínek nebo 1 lžičku lněného oleje. Lněná semínka si přidejte do jogurtu, tvarohu nebo mléčné kaše. Tuk v těchto mléčných produktech zajistí lepší vstřebání živin do organismu.

Menopauza a zvětšení prostaty

Se zdravotními problémy, které potkávají ženy a muže ve zralém věku, si nejlépe poradí dýňová semínka. Mají schopnost brzdit testosteronem podmíněný růst prostaty, který vede k nezhoubné hyperplazii prostaty. To je problém, kvůli kterému se trápí spousta mužů. Časté nucení na močení často nepříjemně ovlivňuje jejich každodenní život. Semínka ocení ale i ženy, které trápí postmenopauzální syndrom. U těch, které užívaly denně olej z dýňových semínek déle než 12 týdnů, došlo k snížení krevního tlaku, zvýšení „dobrého“ cholesterolu a snížení výskytu návalů, bolestí hlavy a kloubů.

Co ještě dýňová semínka dokážou:
- zlepšují spánek
- chrání tělo před osteoporózou
- zabraňují tvorbě ledvinových kamenů
- chrání tělo před parazity a tasemnicemi
- působí proti akné v pubertě
- zlepšují kvalitu vlasů a nehtů

Jak je jíst:
Dýňová semínka můžete jíst samotná nebo je přidávat do krémových polévek místo upražených krutonů, případně i do salátů z rukoly, baby špenátu a dalších druhů zeleninových salátů. Denně můžete sníst 25–50 gramů semínek, což je přibližně jedna hrst.

Kardiovaskulární problémy

Potíže se srdcem a cévami patří mezi nejčastější příčinu úmrtí na světě. V Česku ročně umírá až 60 % lidí na komplikace aterosklerózy, a tedy na infarkt myokardu či cévní mozkové příhody. Dobrou zprávou je, že srdce a cévy můžete posílit i tak obyčejnou věcí, jako jsou chia semínka. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, zejména pak kyselinu alfa-linolenovou, která snižuje hromadění plaku v cévách, z čehož obvykle srdeční problémy vznikají.

Co ještě chia semínka dokážou:
- stabilizují hladinu cukru v krvi
- podporují zdravé trávení
- snižují riziko zánětů
- jsou vysoce energetická
- pomáhají při hubnutí
- snižují cholesterol
- chrání před rakovinou

Jak je jíst:
Chia semínka jsou bez chuti, takže je můžete jíst samostatně, namočená ve vodě či mléce nebo je přidat do jogurtu. Dá se z nich udělat i kaše nebo koktejl, můžete je přidat do těsta nebo si s nimi posypat salát. Maximální doporučené množství semínek na den je 15 g.

Spoustu receptů s různými druhy semínek najdete ZDE.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.