Co je tabata trénink? 7 otázek pro fitness trenérku | Moje zdraví

Co je tabata trénink? 7 otázek pro fitness trenérku

Co je tabata trénink? 7 otázek pro fitness trenérku
Autor: istock.com
24. ledna 2020 • 06:00

Hledáte cvičení, které vám ušetří čas, ale dáte si při něm pořádně do těla? Pak určitě vyzkoušejte tabata trénink, který u nás opět získává na popularitě. Protáhnete se, posílíte svaly i plíce a nejspíš i zhubnete. Na základní otázky týkající se tabaty jsme se zeptali fitness trenérky Michaely Vackové.

Co je vlastně tabata cvičení?

Tabata je intervalový trénink, prováděný za účelem zvýšení VO2 max (maximálního objemu kyslíku, který je člověk schopen využít) a naší anaerobní kapacity. Cvičí se v intervalech, které by se měly důsledně dodržovat. Setkáváme se s mnoha podobami tabaty, ale původní tabata trénink je pouze jeden. Celkově se jedná o čtyřminutové cvičení (20 sekund cvičení a 10 sekund pauza) po osmi opakováních.

Vy osobně vedete lekce tabaty. Jak probíhá váš trénink?

Nejdříve proběhne zjištění, kdo je poprvé na tabatě (zmapování klientů). Pak následuje zahřátí a poté samotný trénink v intervalech tabaty. V závěru hodiny samozřejmě nechybí důkladný strečink.

Jaké cviky na svých lekcích tabaty využíváte?

Tabaty se mnou se skládají ze cviků s vlastní vahou těla, které nabízí vysokou škálu cviků. Jedná se spíše o komplexní cviky.

Mohou se při tabatě využívat i pomůcky?

Ano, mnoho trenérů je využívá pro zpestření a ke zvýšení náročnosti tréninku.

Tabatu vyvinul japonský lékař Izumi Tabata v roce 1996 v Národním ústavu Fitness a sport v Tokiu.

Pro koho je tabata určena? 

Primárně především pokročilým sportovcům. Jsem zastáncem tvrzení, že i člověk, který delší dobu necvičil, na tabatu může s chutí vyrazit, pokud si ovšem najde dobrého trenéra. Lidem, kteří se rozhodnou, že začnou s cvičením a vůbec poprvé se mají na tréninku setkat se cviky, jako jsou dřep, klik nebo vzpor, bych doporučila nejdříve oslovit trenéra na individuální trénink a teprve až zvládne základní cviky, může začít docházet na tabatu. Trénink si pak může každý přizpůsobit podle své aktuální fyzické kondice. Trenér by měl klást důraz na to, aby klient prováděl cviky správným způsobem a až poté se zaměřil na intenzitu tréninku.

Jsou jedinci, kterým byste tabatu nedoporučila?

Z důvodu rychlé tepové frekvence není vhodá pro klienty s kardiovaskulárním onemocněním a těhotné ženy, u kterých by tep neměl přesáhnout dlouhodobě 140 tepů za minutu. Také skákání, které se při tabatě často trénuje, se nastávajícím maminkám nedoporučuje.

Co když na trénink dorazí neznalec tabaty nebo člověk se zdravotním omezením?

Jsem toho názoru, že každý trénink můžete zvládnout, pokud jej trenér přizpůsobí. Mám klienty se zdravotním omezením, kteří i přesto na tabatu dorazí. Řeším to tak, že pro ně zvolím jinou či lehčí alternativu cviku.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.