Každodenní spánek před televizí škodí víc, než si myslíte | Moje zdraví

Každodenní spánek před televizí škodí víc, než si myslíte

Každodenní spánek před televizí škodí víc, než si myslíte
Prohřešky před spaním • Autor: iStock
9. dubna 2020 • 06:00

Zvuk i obraz narušují přirozený spánek, člověk je pak chronicky nevyspalý. Z toho plynou další zdravotní problémy včetně zvýšeného výskytu rakoviny a rychlejšího stárnutí. Problémy s usínáním lze řešit i jinak.

Někteří lidé padnou do postele a usnou jako koťata, jiní ovšem mají s usínáním problém, převalují se sem a tam a než skutečně zaberou, trvá jim to. Často se pak uchýlí pro pomoc k obrazovce. Ať už na televizi nebo na počítači sledují jeden díl nějakého seriálu za druhým, dokud konečně neusnou.

Jenomže spaní před televizí nemusí být bez následků, světlo z obrazovky ovlivní kvalitu vašeho spánku.

Narušení přirozených rytmů

Lidské tělo má nastavené vnitřní hodiny známé jako cirkadiánní rytmus. Ten obvykle funguje ve 24hodinovém cyklu a je převážně řízen střídáním světla a tmy. Jakmile se setmí, část mozku zvaná hypotalamus se rozběhne, abyste se začali cítit unavení. Hypotalamus se totiž nachází nad křížením zrakových nervů, a je tak přímo spojený se sítnicí.

Pokles denního světla pak vyvolá zvýšení hladiny hormonu melatoninu, který usnadňuje spánek a dělá jej pro tělo přínosnějším. Během dne zůstává hypotalamus relativně v klidu, ale když slunce zapadne, začne tato žláza pumpovat melatonin do krevního řečiště, takže se budete cítit ospalí a půjdete si lehnout.

Modré světlo zbrzdí melatonin

„Problém ovšem nastává, když jsme vystaveni umělému světlu, jako je světlo vycházející z televizoru. To může potlačit tvorbu melatoninu a způsobit komplikace s usínáním. Před spaním bychom se neměli vystavovat žádnému umělému světlu,“ říká Dianne Augelliová, profesorka medicíny na Cornellově univerzitě. To ale v době moderních technologií není příliš realistické, že? A tak by alespoň lidé trpící nespavostí měli minimálně dvě hodiny před spaním omezovat jasné světlo.

Studie z roku 2011 publikovaná v časopise The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism se zabývala expozicí umělého světla před spaním u 116 lidí bez diagnostikovaných poruch spánku. Vědci zjistili, že ve srovnání s tlumeným světlem expozice pokojovým světlem v době mezi soumrakem a odchodem na lůžko potlačila nějakým způsobem produkci melatoninu asi u 99 procent účastníků. Zatímco studie výslovně nezmínila jas vydávaný televizorem, vědci nasvěcovali účastníky studie intenzivním světlem až o síle 200 luxů, přičemž tlumené světlo má sílu jen asi 3 luxů.

Z jiné studie z roku 2012, kterou provedlo Ministerstvo energetiky Spojených států, vyplývá, že televize vydává světlo slabší než 50 luxů, tedy někde mezi těmito dvěma extrémy.

Nicméně světlo z elektronických zařízení má krátké vlnové délky a jeví se jako modré. Podle odborníků je právě modré světlo horší, protože má vyšší schopnost potlačit produkci melatoninu.

Problém s modrým světlem je ještě o trochu horší. Neochrání vás před ním ani zavřené oči. „Záblesky modrého světla proniknou i přes oční víčka. Ta jsou totiž příliš tenká a před světlem vás neochrání. Jestli chcete zdravě spát a nechat melatonin dělat svou práci, je nutné se modrému světlu vyhnout,“ vysvětluje ředitel spánkového centra Donald Greenblatt.

Ani zvuk z televize není bezproblémový

Blikající obrazovka před obličejem je jen jednou z částí problému. Dalším je zvuk.

„Někteří lidé tvrdí, že televize v pozadí je vlastně užitečná, protože brání člověku začít přemýšlet o nepříjemných věcech. Tak vzniká takzvaná psychofyziologická nespavost, kdy dochází ke vzniku nespavosti důsledkem stresu či úzkosti. Nespavost si potom člověk nevědomky „pěstuje“ vlivem rozvoje nesprávných kognitivně-behaviorálních schémat i po odeznění těchto vyvolávajících faktorů a dotyčný není schopen dostatečně relaxovat,“ tvrdí doktor Greenblatt.

Podle něj je to pravda jen částečně, protože hluk z televize ani okolí není stabilní. Uklidňující zvuky, jako je bílý šum, mohou některým lidem pomoci usnout, ale zvuk z televize takový není. Kolísá. A nenadálý hluk z televizní reklamy může váš spánek přerušit, aniž byste si to pamatovali.

Jak to všechno ovlivňuje kvalitu spánku

Primárním problémem je, že světlo a hluk z televize vám brání upadnout do hlubších fází spánku. Následkem může být spánková deprivace, která způsobuje ospalost přes den, podráždění, neschopnost se soustředit, a dokonce i bolesti svalů.

Existuje také možnost, že běžící televize ovlivňuje vaše sny. „Váš mozek je stále aktivní, i když spíte. Vnímáte méně, ale nejste v bezvědomí, takže pokud vnímáte cokoliv znepokojujícího, může to ovlivnit obsah vašich snů,“ tvrdí doktor Greenblatt.

Ale i když tyto faktory opomenete, světlo ovlivňuje váš cirkadiánní rytmus a ten řídí mnohem více než jen odpočinek. Má vliv na metabolismus, produkci hormonů, a dokonce i tělesnou teplotu.

Má to řešení?

Nejlepší je usínat v temné a tiché místnosti, ale pokud to pro vás opravdu není, umístěte na televizi časovač, abyste nebyli zvuku a světlu vystaveni celou noc. Pokud používáte službu streamování na notebooku, vypněte si automatické přehrávání. Zkuste ztlumit televizi na minimum a nechat počítač co nejdál od lůžka.

Můžete také zaměnit televizní vysílání za stroj s bílým šumem nebo meditační aplikaci, která na vás mluví. Oba případy poskytují stabilní míru hluku bez potlačení tvorby melatoninu. Totéž platí pro hudbu. Uklidňující mix může být to pravé, co potřebujete, a opět celou noc nemusíte koukat do blikajících světel.

„Pokud opravdu potřebujete nechat běžet televizi, zatímco spíte, měli byste se sami sebe zeptat proč. Trpíte nočními úzkostmi? Cítíte se osaměle? Možná váš televizní návyk maskuje nějaký problém, s nímž byste se měli vypořádat. Případně využít služeb terapeuta,“ doporučuje Greenblatt.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.