Očkování proti koronaviru: Otázky a odpovědi přehledně na jednom místě | Moje zdraví

Očkování proti koronaviru: Otázky a odpovědi přehledně na jednom místě

25. května 2021 • 14:00

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME. Kdy se dostanu na řadu s očkováním? Opravdu mě ochrání před koronavirem? A není nebezpečné? Máme pro vás všechny důležité informace přehledně na jednom místě, a navíc je pro vás stále aktualizujeme. Zjistěte všechno, co o očkování potřebujete vědět.

Aktuální informace

Od pondělí 24. května se spustila registrace na očkování pro lidi starší 35 let, od 26. května pak registrace pro osoby starší 30 let. Premiér Andrej Babiš předpokládá, že od června už se budou moci k vakcinaci registrovat všichni zájemci.

Video se připravuje ...
Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+VIDEO 

Očkování proti koronaviru začalo v Česku koncem prosince 2020. Zdravotníci od té doby aplikovali přibližně 4,4 milionu dávek. Dokončené očkování má zhruba 1,14 milionu lidí. Jako první se do systému pro registraci k očkování mohli v zemi začít hlásit lidé starší 80 let, následovali zdravotníci, zaměstnanci škol nebo chroničtí pacienti a další věkové kategorie. Očkovali se také lidé starší 65 let a 40 let.

Covid pasy pro cestování

Letní dovolenou v zahraničí má umožnit evropský covidový pas, na kterém se dohodla Evropská unie. Přinášíme přehled nejčastějších otázek a odpovědí týkajících se tohoto dokumentu.

Na certifikát bude mít nárok každý, kdo byl plně naočkován. V případě většiny vakcín to znamená, že již dostal obě dávky vakcíny, u látky od firmy Johnson & Johnson postačí jedna dávka. Evropská unie ovšem uznává pouze vakcíny, které schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), jde o látky od firem Pfizer a BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Jednotlivé státy ovšem budou mít možnost akceptovat i dosud neregistrované vakcíny. 

Covid pas získají také lidé s negativním testem na covid-19 a lidé, kteří nemoc v poslední době prodělali.

Covid pasy v Česku

Covid pas bude k dispozici primárně on-line. Už od 1. června má být pro Čechy k dispozici internetová stránka, kde si mohou pas vytvořit. Lidé si tam jednoduše zvolí, zda jsou očkovaní, mají negativní výsledek, anebo prodělali koronavirus. V průběhu června by měla být k dispozici aplikace. Covid pas by měl být zdarma.

Nejčastěji kladené otázky o očkování

Jak se mám chovat po očkování?

Po očkování je stále důležité nosit ochranné prostředky (respirátor) a dodržovat platná hygienická opatření. 

Vláda odsouhlasila také změny některých mimořádných opatření.  Jedna z novinek se týká i toho, v čem může prodělané očkování usnadnit život:

„Lidem, kteří prodělali covid-19, bude v případech, kdy je to vyžadováno jako jedna z alternativ umožnění vstupu či poskytnutí služby, prodloužena ochranná lhůta z 90 na 180 dnů. Uznáváno bude i očkování 21 dnů po první dávce,“ informuje Ministerstvo zdravotnictví.

 

Vše o příznacích koronaviru čtěte zde.
Vše o vakcínách proti koronaviru čtěte zde.
Vše o oficiálních příznacích koronaviru čtěte zde.
Aktuální dění kolem koronaviru v Česku sledujte zde.

Pro koho je očkování vhodné?

Vakcíny nejsou vhodné pro děti mladší 16 let. Evropská agentura pro léčivé přípravky se s výrobcem vakcíny prozatím dohodla na plánu klinického hodnocení vakcíny u dětí v pozdější fázi, v některých zemích (Kanada, USA) už se ale rozběhlo.

Podobně omezené jsou informace o použití vakcíny u těhotných. Z toho důvodu by těhotné ženy měly očkování konzultovat se svým lékařem. Stejně by měli postupovat i lidé, u nichž se v minulosti objevila alergická reakce u jiného typu očkování či mají závažnější zdravotní problémy. 

Abychom získali kolektivní imunitu, je třeba proočkovat 65–70 % populace.

Jak se vyhnout nákaze a jak probíhá léčba covidu-19, čtěte zde.

Kolikrát si vakcínu musím nechat píchnout?

Očkovací schéma je dvoudávkové, po první aplikaci vakcíny má následovat za 21 dní ještě druhá dávka.

Další informace o jednotlivých dávkách vakcín najdete zde.

Kolik stojí očkování?

Očkování proti covidu-19 je nepovinné a zcela bezplatné.

Kdy a kde se můžu registrovat na očkování proti covidu-19?

Přihlášení k očkování probíhá ve dvou krocích. Prvním krokem je registrace, na jejímž začátku vyplníte telefonní číslo. Dorazí vám SMS zpráva s ověřovacím kódem PIN1. Po vyplnění tohoto kódu zadáte údaje o sobě (jméno, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo a název své zdravotní pojišťovny) a vyberete místo, kde se chcete nechat očkovat.

Registrace k očkování probíhá prostřednictvím centrálního rezervačního systému: registrace.mzcr.cz (nebo: crs.uzis.cz). V případě, že je vám více než 80 let a jste imobilní, kontaktujte svého praktického lékaře. Máte tak výjimku z registrace přes centrální rezervační systém, praktik se s vámi individuálně domluví, jak pro vás očkování zajistit.

Pokud se necítíte dostatečně technologicky zdatní, abyste provedli registraci sami, a nemáte nikoho, kdo by vám s registrací pomohl, můžete využít pomoci řady informačních linek, zřizovaných neziskovými subjekty či kraji. Krajské a obecní linky jsou určeny pro občany žijící v příslušném kraji či obci. Obrátit pro pomoc se můžete také na infolinku 1221.

Druhým krokem je rezervace. Ve chvíli, kdy se na vámi vybraném očkovacím místě uvolní termín, obdržíte zvací SMS zprávu s kódem PIN2. Po zadání tohoto kódu provedete rezervaci termínu. Zvací SMS zpráva znamená, že očkovací místo má k dispozici volné dávky vakcíny. Rezervaci termínu očkování je po registraci možné provést na odkazu: reservatic.com/ockovani. Bez zvací SMS není rezervace možná.

K samotnému očkování je třeba přinést občanský průkaz a průkaz pojištěnce.

Další informace o registraci najdete zde.

Podle jakých kritérií se očkuje?

Hlavním kritériem při výběru obyvatel ČR je věk, ale také zdravotní stav. To znamená, že zdravý člověk, kterému je 66 let, dostane termín později než například pětašedesátiletý zájemce s vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic.

Přednost dostane například asi 13 000 lidí s cukrovkou, 93 000 s obezitou, 218 000 se závažným onemocněním plic nebo 24 000 se závažným onemocněním ledvin.

Dalším kritériem je zaměstnání u integrovaného záchranného systému, v kritické infrastruktuře, ve zdravotnictví, v sociální péči či ve školství.

Kde se očkuje?

Očkovací místa jsou budována v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, jejich seznam najdete ve formuláři během procesu registrace. Na požádání očkují také praktičtí lékaři (když se registrujete u lékaře, nemůžete se registrovat v očkovacím centru a naopak). Při registraci v očkovacím centru máte možnost vybrat si místo, které máte nejblíže. 

Kompletní přehled očkovacích míst najdete zde.

Za jak dlouho budou všichni očkovaní?

Podle odhadu premiéra Andreje Babiše by k tomu mohlo dojít do konce září 2021.

Je vakcína bezpečná?

Vakcína prochází před uvedením na trh rozsáhlými klinickými testy, které odhalí případné nežádoucí účinky. Teprve poté je možné uvést vakcínu na trh. Vakcíny se testují na desítkách tisíc dobrovolníků, a to pod lékařským dohledem. U registrovaných léčivých přípravků je zaručena jejich bezpečnost, účinnost a farmaceutická jakost. Bezpečnost vakcín je kontinuálně sledována i po jejich registraci a uvedení na trh.

Další informace o bezpečnosti vakcín se dozvíte zde.

Má očkování význam i pro ty, kteří koronavirus prodělali?

Přestože není jasné, jak dlouho tzv. post infekční imunita vydrží, rozhodně nejde o celoživotní ani dlouhodobou imunitu. I když data ukazují, že po prodělané nemoci by člověk neměl onemocnět za krátkou dobu znovu, jsou zaznamenány i výjimečné případy, kdy lidé onemocněli dvakrát po sobě s odstupem jednoho nebo dvou měsíců. Očkovací látka vytvoří daleko vyšší hladiny protilátek a buněčnou imunitu. Taková imunita je robustnější, a proto také dlouhodobější.

Autor: MZČR

Má očkování smysl, když byly zaznamenány případy zmutování viru?

Z dosavadních výzkumů vyplývá, že chřipkový virus mutuje desetkrát častěji než virus SARS-CoV-2. Naopak, čím méně lidí bude očkovaných, tím více bude vir v populaci cirkulovat, a tedy i mutovat. Pokud se naočkuje dostatečné množství lidí, koloběh viru se zmírní. 

Může být naše vlastní DNA ovlivněná touto vakcínou?

Vakcíny firem BioNTech/Pfizer a Moderna (tzv. mRNA vakcíny) obsahují nukleovou kyselinu mRNA, podle které jsou v buňkách syntetizované bílkoviny. Tento proces ale probíhá v odděleném buněčném prostoru (v cytoplazmě) a nikoli v buněčném jádře, kde se vyskytuje lidská DNA. Volná mRNA žádným způsobem lidskou DNA v buňkách neovlivní, člověk není vybaven enzymy, které by umožnily RNA přepsat a včlenit do DNA – genetické informace člověka.

Jaké má vakcína nežádoucí účinky?

Stejně jako kterýkoli jiný léčivý přípravek i vakcína proti covidu-19 může u některých osob způsobit nežádoucí účinky. Vakcína však mohla být schválena pouze proto, že její přínosy výrazně převyšují riziko možných nežádoucích účinků.

V současné době eviduje Státní ústav pro kontrolu léčiv přes 320 nahlášených možných nežádoucích příznaků. Většinou to jsou očekávané potíže – tedy ty, které jsou popsané v oficiálních dokumentech k vakcínám a které se objevily již při klinických testech.

Ve zhruba polovině hlášení SÚKL zaznamenal celkové příznaky, tedy například horečku, třesavku, únavu a slabost nebo reakci v místě vpichu. Další podezření se týkala takových reakcí, jako je bolest hlavy, závrať, třes, pocit na omdlení, mdloba a mravenčení.

Další hlášení, které SÚKL obdržel, popisují bolesti kloubů, svalů, zad či svalovou slabost a 53 hlášení se týká reakcí majících vliv na trávicí soustavu, tedy například nevolnost, zvracení, průjem či obtížné polykání. Někteří pacienti měli vyrážku, dušnost, alergickou reakci nebo potíže, které by mohly souviset s ovlivněním cévního a kardiovaskulárního systému.

Objevily se také případy, kdy měl daný člověk po očkování pozitivní test na covid-19. To však nemusí být dáno vakcinací, pacient se mohl nakazit nezávisle na očkování, než totiž začne imunita správně fungovat, může to trvat třeba i týden.

Všechny nežádoucí účinky navíc mohou souviset s jinými zdravotními problémy, než je samotné očkování.

Seznam oficiálních vedlejších účinků po očkování najdete zde.

Jak dlouho se zachová imunita navozená vakcínou?

Vzhledem k tomu, že se jedná o zcela nový virus, neexistují v současné době dostatečné poznatky o tom, jak dlouho po očkování se imunita navozená vakcínou zachová nebo zda bude potřeba pravidelného přeočkování. 

Sledování však ukázalo, že nejvyšší hladina protilátek je zhruba jeden, dva týdny po druhé dávce vakcíny. Pak množství protilátek klesá, ale i po čtyřech měsících (přesně 119 dnech) byla jejich hladina evidentně zvýšená.

Studie ukazuje také další důležitou věc: Očkovací látka aktivovala druh imunitních buněk, který by měl pomoci s vytvářením dlouhodobé imunity, takzvané imunitní paměti. Jde o schopnost imunitního systému rychle a specificky rozpoznat v těle nepřítele, se kterým se již dříve setkal, a zahájit odpovídající imunitní reakci. Zjednodušeně řečeno: imunita z očkování vydrží nejméně stejně dlouho jako po skutečné nákaze, přitom ale očkovaným nepřináší žádná z rizik, která jsou s nákazou spojená.

Autor: MZČR

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.