Co smíte po očkování proti koronaviru: Přehledný návod | Moje zdraví

Co smíte po očkování proti koronaviru: Přehledný návod

Co smíte po očkování proti koronaviru: Přehledný návod
Autor: istock.com
10. května 2021 • 12:00

Očkování proti koronaviru se postupnými kroky přibližuje do mladších věkových skupin. Jde o lidi, kteří jsou více aktivní a mezi nimi jsou i chronicky nemocní pacienti mladšího věku. Proto je dobré si zopakovat pokyny a vyvrátit i některé mylné představy o účincích vakcín.

Už samotný termín očkování byste si měli zvolit tak, abyste mohli pár dní dodržet klidový režim. A co je důležité vědět především, očkování vás nechrání stoprocentně. I po vakcíně, ať už je její název jakýkoli, můžete onemocnět COVIDEM-19, a hlavně můžete být nakažliví pro své okolí. Jen bude mít vaše nemoc pro vás mnohem mírnější průběh. O vakcínách proti covidu se mluví v médiích denně. Jenže není až tak podstatné, jakou vakcínu dostanete nebo která další je zrovna v procesu schvalování.

Očkování už probíhá, v polovině dubna se mohli začít registrovat i lidé ve věku nad 65 let a v další etapě se věková hranice posouvá k šedesátníkům. Hlásit se také mají i mladší lidé, kteří patří k chronickým pacientům a tím i k mnohem více ohroženým nemocí. V tom případě je nutné vyžádat si speciální kód od svého ošetřujícího lékaře. Je dobré vědět, že jednou z možností je zavolat na bezplatnou linku Ministerstva zdravotnictví 1221 a o registraci požádat. Udělají to za vás, a to v místě, které si sami vyberete. V každém kraji je očkovacích center hned několik a dokonce jím může být i pracoviště vašeho ošetřujícího lékaře, pokud se zapojil. Jen si nezapomeňte předem připravit kartičku pojištěnce.

Kdo má ve frontě na vakcínu přednost?

Málokdo ví, že největší roli hraje věk. To znamená, že když jste mladší pacienti, byť s vážnou nemocí, přednost mají ti starší. Zkrátka se připravte na to, že ani speciální kód od lékaře vám nezajistí rychlejší očkování. Důležité proto je už při registraci zmínit věk.

Jak se na očkování připravit?

Je podstatné, abyste si cestou do očkovacího centra nezapomněli vzít kartičku pojištěnce, občanský průkaz a nejste-li českým státním příslušníkem, tak také pas nebo jiné patřičné doklady. Zdravotníky, kteří patří k přednostním skupinám na očkování, si očkovací centra podle jména sama ověří v registrech. Podstatné je, abyste věděli, že po dávce vakcíny je nutné zůstat ještě 15–20 minut v ordinaci nebo v očkovacím centru. Vždy, jako u kteréhokoli jiného očkování, je totiž nutné počkat, zda nevznikne alergická reakce. Stává se to sice zřídka, ale vyloučeno to není.

Co dělat bezprostředně po dávce vakcíny?

Lékař Igor Karen radí, že je na místě k aplikaci vakcíny přistupovat s poučením o možném průběhu v následujících hodinách. To znamená mimo jiné předpokládat, že vám nemusí být dva, tři dny poté dobře. „Mohou se vyskytnout lehké příznaky nemoci, jako je zvýšená teplota, někteří lidé udávají vyšší únavu nebo bolest v místě vpichu. Je to normální a přirozené, jen je na to dobré myslet předem a neplánovat si na pár dní poté žádné sportovní výkony nebo náročnou práci,“ radí lékař. Nepříjemné vedlejší příznaky se vyskytují zhruba u třetiny lidí, ale nejde o nic nepřekonatelného a jde o běžnou věc. Jen je třeba s tím počítat předem.

Vše o oficiálních vedlejších účincích očkování proti koronaviru čtěte zde.

Smíte brát své léky po injekci?

O tom se také málo ví, ale jde o důležitou informaci. „V žádném případě nesmí pacient vysadit opiáty, které má naordinované lékařem, hrozily by mu abstinenční příznaky. Nebo neaplikovat jiné životně důležité léky, například inzulin. Ovšem potíž by mohla nastat s protizánětlivými léky. To jsou některá antirevmatika nebo z volně prodejných léků například ty na bázi brufenu. Jde totiž o to, že samotná vakcína jaksi z principu tak trochu v organismu vyvolá něco jako zánětlivý proces, aby probudila správným směrem organismus k imunitní reakci. A tak je to v pořádku a má to tak být. Vynechal bych proto na pár dní po očkování léky, které takovou zánětlivou reakci tlumí, což je například většina volně dostupných léků na bolest,“ říká MUDr. Zdeněk Mrozek, který působí v Centru pro léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici Olomouc. To ústí v dobrou radu: S bolavým zubem raději běžte k zubaři než polykat pilulky a zbrzdit tím správnou reakci těla na vakcínu.

Zabrání vakcína nemoci?

S očkováním proti covidu je to podle imunologů podobné, jako s očkováním proti chřipce. I naočkovaný člověk může nemoc dostat. A bylo popsáno hned několik desítek případů i u nás v Česku, kdy se tak stalo mezi jednotlivými dávkami vakcíny. Je to normální, protože reakce imunitního systému na to, aby se viru dokázal bránit, nějakou dobu trvá. A velký pozor ještě jednou: I když už jste vakcínu dostali, nesmíte přestat dbát na pravidla, která v pandemii platí, tedy na respirátor, dezinfekci, mytí rukou, rozestupy… „Jde totiž o to, že po očkování stále můžete být přenašeči nemoci a nakazit jiné, i když u vás samotných se nemusí projevit,“ říká lékárnice Martina Náhlovská. Po absolvování druhé dávky vakcíny dostane každý očkovací certifikát. Funguje to formou on-line přístupu. Heslo vám dorazí do telefonu. Není však problém požádat očkovací centrum o vytištění certifikátu na místě samotném.

Vakcína nechrání před nakažením ostatních!

Jediná ochrana před covidem je totiž pouze po prodělané nemoci, což se dozvíte i z testu protilátek. Test si můžete sami koupit v lékárně nebo nechat udělat – v každém městě je mnoho center, kde vám jej rádi udělají za cenu okolo čtyř set korun. Pozor však, hladina protilátek postupně po nemoci klesá. Nově vědci tvrdí, že by vás prodělaný covid měl chránit až šest měsíců. A v takovém případě – pokud máte vysokou hladinu protilátek v krvi – nemůžete být ani nakažliví pro jiné. Což po očkování neplatí.

Co udělat pro hladký průběh očkování

Vyhněte se alkoholu

Ideální je pár dní před očkováním i po něm zcela abstinovat. Alkohol totiž prokazatelně snižuje počet bílých krvinek a jeho konzumace tak může omezit množství protilátek, které po podání vakcíny vznikají. „Vakcína by pak nemusela fungovat tak, jak má,“ říká Vít Samek, bývalý záchranář a zdravotník na covidovém oddělení.

Dbejte na spánek a dostatek tekutin

Nedostatek spánku negativně ovlivňuje imunitní systém a ten pak snáze podlehne útokům virů či bakterií. Podobné je to s hydratací těla. Nezapomínejte proto dostatečně pít, a to zejména v den očkování. Nejlepšími nápoji jsou voda nebo neslazený čaj, vyhněte se kávě, kolovým a energy drinkům.

Střídmě se najezte

Nechoďte na očkování hladoví ani příliš najedení. Dopřejte si nějaké běžné zdravé jídlo. A pokud je do vašeho termínu očkování ještě dlouhá doba a zároveň máte nadváhu či trpíte obezitou, zkuste změnit stravovací návyky a pokuste se zhubnout. Potvrdilo se, že organismus obézních jedinců dokáže vytvořit po očkování jen zhruba polovinu protilátek ve srovnání s lidmi, kteří mají normální hmotnost.

Předejděte alergické reakci

Pokud víte, že máte alergii na některou ze složek vakcíny, očkováni být nemůžete. Patříte-li mezi alergiky a astmatiky, proberte předem se svým lékařem nebo lékárníkem, zda byste neměli předem užívat buď své vlastní, nebo volně prodejné protialergické léky. „U klasických alergií či přecitlivělosti je možné podat antihistaminikum, které máte doma (Zyrtec, Zodac, Xyzal…). Ideálně užijte jednu tabletu den před a jednu tabletu zhruba dvě hodiny před aplikací vakcíny,“ uvádí jako možnost lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz. V každém případě ale po očkování setrvejte půl hodiny v blízkosti lékaře. Má-li nastat silná alergická reakce, velmi pravděpodobně se tak stane právě v tomto čase.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Květnová obálka časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

Autor: Lenka Petrášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.