14 oficiálních vedlejších účinků, které můžete čekat po očkování proti Covidu-19 | Moje zdraví

14 oficiálních vedlejších účinků, které můžete čekat po očkování proti Covidu-19

14 oficiálních vedlejších účinků, které můžete čekat po očkování proti Covidu-19
Autor: istock.com
12. července 2021 • 06:00

Ať už jste na očkování proti koronaviru Covid-19 registrovaní, nebo na to teprve čekáte, nejspíš vás zajímá, jestli se u vás projeví vedlejší účinky vakcíny a jak budou závažné. Podívejte se, co všechno vám po očkování hrozí.

Přestože není možné předem říct, zda vedlejší účinky pocítíte, můžete si být jisti, že jde o zcela normální reakci organismu. Podle zjištění amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí bývají nejčastěji (v 90 % případů) mírné a krátkodobé – trvají zhruba 12 až 48 hodin od očkování.  

Nežádoucí účinky očkování proti Covid-19:

 

Některé z vedlejších účinků mohou být dokonce pozitivní. Horečka, zduření lymfatických uzlin a zimnice jsou známkou toho, že vakcína spustila váš imunitní systém, aby vytvořil účinnou obranu proti Covidu-19. „Čím větší je imunitní odpověď vašeho těla, tím pravděpodobněji budete mít pocit, že máte onemocnění podobné chřipce,“ říká profesorka medicíny a ředitelka klinických studií infekčních nemocí na University of Chicago Kathleen Mullane.

Podle dosavadních zjištění mají všechny podávané typy vakcín podobné vedlejší účinky, což znamená, že byste se neměli vyhýbat jednomu určitému druhu. Všechny jsou bezpečné a účinné a předem ani nemůžete vědět, jestli u vás vůbec nějaké vedlejší účinky vyvolají.

Vše o očkování dětí proti Covidu čtěte zde.

Na základě výsledků klinických studií mají starší dospělí lidé (55+ nebo 65+ v závislosti na typu vakcíny) tendenci k méně intenzivním vedlejším účinkům ve srovnání s mladšími dospělými – což může být způsobeno řadou faktorů, které odborníci dosud zcela nevypozorovali. Může to být například i tím, že imunitní systém staršího dospělého nemá tak silnou odezvu nebo že vnímání bolesti u staršího člověka je jiné.

Vše, co potřebujete vědět o očkování, čtěte zde.

V současné chvíli má CDC na základě klinických studií na svém seznamu 14 oficiálních nežádoucích účinků vakcíny proti Covidu:

Bolest v místě vpichu

„Můžete očekávat, že v místě vpichu injekce budete pociťovat lokalizovanou bolest nebo zvýšenou citlivost,“ upozorňuje profesorka Mullane. Také můžete zaznamenat zarudnutí nebo otok v místě vpichu jehly do kůže, ale oba jevy brzy vymizí. Asi 70 až 80 % lidí pociťuje bolest paže po celý den, kdy byli očkováni. Pokud vás to obtěžuje, CDC radí chladit citlivé místo studeným obkladem.

Vše o registraci k očkování čtěte zde.
O tom, jaké vakcíny jsou u nás k dispozici, čtěte zde.

Covidové rameno

Tento vedlejší účinek se zdá být podobný předchozímu bodu, ale ve skutečnosti se liší. Dochází k němu 5 až 7 dní po očkování, kdy vás rameno začne svědit a zčervená. Červená léze může výt velká od 2,5 až po 13 centimetrů. Lékaři si nejsou jistí, proč k tomu dochází, ale může to být tím, že se účinná látka z vakcíny přesunula ze svalu do okolní měkké tkáně. Další teorie tvrdí, že covidové rameno je kožní alergická reakce na očkovací látku. Tento jev se ale vyskytuje u malého procenta lidí.

Aktuální informace o koronavirové situaci v Česku najdete zde.

Na covidové rameno zabírají antihistaminika nebo lokální aplikace kortizonu proti svědění. Pokud se u vás tento vedlejší účinek objeví po prvním očkování, zvažte v tom příštím aplikaci vakcíny do druhého ramene.

Zduřelé lymfatické uzliny

Tento vedlejší účinek se nejčastěji objevuje po aplikaci vakcíny Moderna (asi u 1 z 10  lidí). K otoku dojde u uzlin v oblasti podpaží poblíž místa vpichu. Příčinou otoku je náhlá rychlá tvorba protilátek proti infekci, které se v uzlinách tvoří. Zní to znepokojivě, ale není se čeho bát.

Bolest hlavy

Podle zjištění CDC se po první nebo druhé dávce vakcín Pfizer nebo Moderna u 30 % lidí objevila bolest hlavy, což je podle odborníků zcela normální jev. Pokud vás po očkování bolí hlava, můžete si vzít Ibuprofen nebo vyzkoušet lék proti bolesti s obsahem acetaminofenu (Tylenol).

Kompletní průvodce očkováním najdete zde.

Únava

únavě dochází především po očkování vakcínou Moderna nebo Pfizer, ale dochází k tomu i po vakcíně Johnson & Johnson. Nejlepší pro váš organismus je se únavě nebránit a častěji odpočívat.

Horečka a zimnice

Tento vedlejší účinek je výsledkem aktivace imunitního systému a vyskytuje se zhruba u 11 % očkovaných po první i druhé dávce Pfizeru nebo Moderny. Nejlepší je pít v takovém případě hodně tekutin, případně se poradit s lékařem o užívání aspirinu nebo acetaminofenu.

Nevolnost

Asi 20 % lidí v klinických studiích vakcíny Moderna trpělo po podání druhé dávky nevolností, což je dvojnásobek oproti první dávce. Pocit na zvracení není příjemný, ale naštěstí netrvá dlouho. Pokud můžete, odpočívejte, dopřejte si jen lehké jídlo (pokud máte hlad) a poraďte se se svým lékařem o případných lécích proti nevolnosti.

Bolest svalů

Nákaza Covidem-19 může vyvolat bolest svalů, stejně jako vakcína proti němu. Vyskytuje se u 20 až 40 % lidí očkovaných Modernou a asi u 30 % případů vakcíny Johnson & Johnson. Jde o další projev imunitní odpovědi a u každého může být bolest různě silná.

Otok obličeje

Jde o velmi vzácný vedlejší účinek a týká se lidí, kteří si 2 týdny až 6 měsíců před očkováním nechali aplikovat výplně do rtů nebo tváří. Postvakcinační otok obličeje může být způsobený interakcí mezi imunitní odpovědí těla a samotnou výplní. Na snížení otoku se užívají antihistaminika.

Závratě

Tímto jevem trpí asi 17 % lidí. Závratě byly třetím nejčastějším vedlejším účinkem, který zaznamenali lidé po podání vakcíny Moderna nebo Pfizer během prvního měsíce, kdy byly vakcíny v USA k dispozici.

Mozková mlha

O mozkové mlze jako vedlejším účinku zatím neexistují žádné oficiální údaje, ale profesorka Kathleen Mullane má podezření, že to může souviset s bolestí hlavy, což je častější a známější vedlejší účinek očkování proti Covidu-19.

Znepokojivé sny

Sociální média jsou plná příspěvků od lidí, kteří tvrdí, že měli divné sny poté, co byli očkováni. Tento možný vedlejší účinek ovšem nebyl hlášen v klinických studiích. Znepokojivé sny ale mohou být i důsledkem psychických změn v samotné karanténě. Více čtěte zde.

Bellova obrna

Bellova obrna je způsobena poškozením lícního nervu, což vede k dočasné slabosti nebo ochrnutí obličejových svalů. „Může to být důsledek traumatu, ale častěji k němu dochází v důsledku virové infekce samotného nervu,“ říká profesor neurologie Jason D. Hinman. Profesorka Mullane k tomu dodává: „Bellova obrna byla hlášena u 4 lidí ve studiích Pfizer a 3 ve studiích Moderna. To je méně než výskyt v běžné populaci.“ Z tohoto důvodu odborníci zatím nemohou říci, zda tento jev může být prokazatelně spojován s očkováním proti Covidu-19.

Anafylaxe

Jde o potenciálně život ohrožující, závažnou alergickou reakci, která je mimořádně vzácným vedlejším účinkem vakcíny proti koronaviru. Byly zaznamenány pouze 4 případy na 1 000 000 dávek vakcíny Pfizer a 2 případy u vakcíny Moderna.

Vše o anafylaktickém šoku čtěte zde.

K nebezpečné reakci dochází do 30 minut od očkování. Mezi hlavní příznaky patří dušnost, kopřivka nebo otoky, svírání hrdla, závratě a mdloby. Tento stav vyžaduje okamžitou lékařskou péči. Člověk, který má anafylaktickou reakci na první dávku, by již neměl dostat druhou.

Co dělat, pokud nežádoucí účinky přetrvávají?

Nežádoucí účinky obvykle nastanou 12 až 24 hodin po očkování a trvají asi 12 hodin, u některých lidí až 2 dny. Pokud do té doby nepocítíte žádné zlepšení, kontaktujte svého lékaře. V případě zarudnutí nebo citlivosti po vpichu, které nezmizí nebo se zhorší do 24 hodin, vyhledejte lékařskou pomoc. V případě příznaků anafylaktické reakce volejte okamžitě záchranku na čísle 155.

CDC obecně doporučuje vzít si v den očkování dovolenou a neplánovat si žádné náročné činnosti (fyzické ani psychické). Neužívejte před očkováním léky proti bolesti ani alkohol.

 

Autor: Marie Bezděková, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.