Bolest beder: Příčiny, projevy a léčba akutní bolesti zad | Moje zdraví

Bolest beder: Příčiny, projevy a léčba akutní bolesti zad

Bolest beder: Příčiny, projevy a léčba akutní bolesti zad
Autor: istock.com
16. prosince 2020 • 06:00

Bolest beder je bolest, která se vyskytuje v oblasti bederních obratlů a může mít různou intenzitu. V závislosti na příčině bolesti jí trpí mladší i starší lidé. Nejčastější příčinou těchto problémů bývá ústřel (houser) nebo vyhřezlá ploténka. Bolest beder může mít ale i jiné důvody.

Kde jsou bedra

Bedra se nacházejí v místě bederních obratlů L1–L5. Jde o místo, na kterém je páteř podruhé esovitě prohnutá, tedy zhruba v oblasti ledvin. Nad bedry se nachází hrudník, respektive hrudní obratle.

Pokud vás bolí v kříži, jde o oblast pod bedry, tedy v místě kosti křížové.

Akutní bolest beder

Vzniká většinou přetížením svalů nebo při výhřezu ploténky (obvykle opadne za cca 3 týdny). Pokud záda bolí neustále a intenzivně, zajděte k rehabilitačnímu lékaři. Akutní bolest beder může způsobit: 

Houser, ústřel, ischias, lumbago

Ischias (akutní lumboischiadický syndrom), jinak také lumbago, se vyznačuje náhlou prudkou bolestí bederní páteře, která zpravidla vystřeluje do dolní končetiny. Jde o velmi bolestivé a nepříjemné onemocnění, které se lidově nazývá houser nebo také ústřel.

Spíte správně? Tyto spánkové polohy uleví od bolesti zad.

Příčinou ischiasu může být:

  • prudký pohyb
  • prochlazení
  • zánět nervů (neuritis ischiadica)
  • fyzická zátěž při nefyziologické poloze – např. zvedání břemene

Kromě mechanických příčin může být příčinou bolesti zad i psychická zátěž nebo potlačený vztek.

Jak poznáte chronický stres a jak se mu účinně bránit? Více čtěte zde.

Léčba ústřelu

Ischias není vždy nezbytně nutné léčit, stav se často sám přirozeně zlepší během 6 týdnů klidového režimu. Pokud je však bolest silná, velmi omezující, trvalá a neustupuje, je k dispozici několik možností léčby. K léčbě lze využít jak léků, fyzioterapie, tak v případě závažného stavu chirurgického zákroku

Léky

Pokud bolest neustupuje a znemožňuje vaše každodenní fungování, můžete si vzít léky proti bolesti. Užívejte je ale opatrně a vždy jen se souhlasem lékaře. Vhodný je paracetamol nebo nesteroidní protizánětlivé léky jako např. Ibuprofen. Pomohou i léky proti snížení napětí ve svalech, například Gujacuran.

Pokud jsou bolesti nesnesitelné, lékař vám může předepsat některý z opioidů, jako jsou kodein nebo morfium. Dále je možné předepsat tricyklická antidepresiva (TCA), např. Amitriptylin, případně antikonvulziva, jako je Gabapentin. Tyto léky byly původně vyvinuty k léčbě depresí a epilepsie, bylo ale zjištěno, že mohou pomoci ulevit od bolesti způsobené útlakem nebo poškozením nervů.

Jestliže vám léky předepsané praktickým lékařem nepomáhají, požádejte o doporučení k neurologovi, který provede podrobnější vyšetření a předepíše novou léčbu.

Od akutní bolesti může pomoci takzvaný obstřik, kdy se do postižené oblasti injekcí aplikují kortikosteroidy nebo anestetika. Obstřik pomůže uvolnit tlak na sedací nerv a uleví tak alespoň dočasně od bolesti.

Jaké cviky pomýhají na bolesti zad? Více čtěte zde.

Jak vyléčit ischias doma?

Úlevu od bolesti vám mohou přinést studené a teplé obklady. Jako studený obklad poslouží mražená zelenina zabalená v utěrce, případně si jej můžete koupit v lékárně. Tam seženete i teplé obklady případně hřejivé náplasti. Zkuste obklady střídat, nejprve studený a poté teplý. 

Vyšetření

S návštěvou praktického lékaře neotálejte. Pokud bolesti neustupují a s časem sílí a pokud vás bolest limituje ve vaší každodenní činnosti, je nejvyšší čas zajít na kontrolu. Lékař stanoví diagnózu ischiasu na základě vašich příznaků a doporučí vhodnou léčbu. Jestliže to je nezbytné, doporučí vás k neurologovi, který provede další vyšetření. 

Komplikace

Vzácnou komplikací zánětu sedacího nervu je onemocnění zvané syndrom cauda equina, které způsobuje necitlivost v oblasti genitálií a hýždí a může mít za následek ztrátu kontroly nad močením a vyprazdňováním stolice. Pokud se u vás tyto příznaky objeví, neprodleně volejte záchrannou službu.

Kde bolí záda nejčastěji? Dozvíte se to zde.

Zdravotní cviky 

Vhodným cvičením je možné sedací nerv mobilizovat a zlepšit celkovou ohebnost a pohyblivost dolní části zad. Cvičte pravidelně 1x denně, pokud to bolest dovolí. Cvičení je vhodné doplnit chůzí, cyklistikou nebo plaváním. Cvičení by mělo být bezbolestné, pokud se objeví bolest, s daným cvikem přestaňte. 

Protahování kolene k hrudníku vede ke zlepšení pohyblivosti dolní části páteře: Lehněte si na záda a pod hlavu si dejte malý plochý polštář či knihu. Pokrčte kolena a chodidla položte na zem. Kolena mějte lehce od sebe, na úroveň kyčlí. Lehce zastrčte bradu a horní část těla udržujte uvolněnou. Přitáhněte jedno koleno nahoru směrem k hrudníku a oběma rukama jej obejměte. Pomalu zvyšujte toto natažení, dokud je to pohodlné. Hluboce dýchejte a setrvejte v poloze po dobu 20–30 sekund. Poté nohy vystřídejte. Opakujte 3x.

Protažení zad protáhne a zmobilizuje nerozvinutou páteř: Lehněte si na břicho a zvedněte se na lokty. Ramena držte vzadu a mějte natažený krk. Měli byste cítit jemné napětí v břišních svalech, jak se vyklenete nahoru.

Tipy, jak se do pěti minut zbavit bolesti zad, najdete zde.

Prevence 

Základem prevence je dostatek zdravého pohybu. Zaměřte se na správné držení těla a také pečlivý výběr matrace na spaní. Protože právě při spánku dochází k postupnému uvolňování a regeneraci svalstva. Pokud máte sedavé zaměstnání, nepodceňujte ani výběr pracovní židle, myslete na to, že na ní budete trávit minimálně 8 hodin denně. 

Vyhřezlá ploténka

Příčiny vyhřezlé ploténky nejsou vždy zcela jasné. Může jít o genetiku, velkým rizikovým faktorem jsou však těžké manuální práce (zvedání těžkých břemen, ohýbání). Rizikovým faktorem je také věk, nedostatek pohybu a cvičení, s vyšším věkem klesá pružnost plotének.

Příznaky vyhřezlé ploténky

Příznaky souvisí s místem, kde k výhřezu došlo. Nejtypičtější je v oblasti bederní a krční meziobratlové ploténky. V případě bederní bývají postiženy nohy. Spolu s bolestmi se mohou vyskytovat poruchy citlivosti a poruchy pohyblivosti i obtíže při chůzi.

V případě, že je narušena dolní část míchy, mohou se objevit obtíže při močení a při stolici v důsledku poruchy nervů svěračů.

Léčba vyhřezlé ploténky

Neurolog podle obtíží a místa vyhřeznutí ploténky zvolí jeden z postupů. První je konzervativní postup spočívající v podávání léků a v rehabilitaci, druhou možností je operační řešení

Konzervativní léčba zahrnuje různé léky proti bolesti, někdy i v infuzích, které se podávají při hospitalizaci pacienta (8–10 dní). Léky se kombinují s dlouhodobou rehabilitací, která má za úkol zmenšit obtíže a zpevnit podpůrný svalový aparát páteře, což má snížit zátěž daného úseku páteře.

Operace se pak provádí v celkové anestezii. Vzhledem k tomu, že zákrok se provádí v blízkosti míchy, je zde určité, i když malé riziko ochrnutí nebo smrti.

Novinkou je laserová nukleotomie. Jedná se o léčbu laserem, která je vhodná pro pacienty, u nichž zatím nedošlo k nevratným degenerativním změnám páteře a u nichž selhala konzervativní léčba.

Léky

Na bolest lékař předepíše analgetika.

Homeopatika

Po domluvě s lékařem můžete užívat Hypericum perforatum a Rhus toxicodendron.

Domácí léčba a babské rady

Doporučují se masáže, akupresura, cvičení. Vždy je však nutné upozornit maséra, že máte vyhřezlou ploténku. Doporučuje se také Reiki a Dornova metoda (jemná manuální terapie, s jejíž pomocí jsou klouby a obratle bezpečně a přesně uváděny zpět do svých původních, správných poloh).

Vyšetření

Neurolog si vyslechne anamnézu a vyšetří pacienta pohmatem. Nařídí rentgen páteře, který vyloučí jiné příčiny obtíží. Jako potvrzovací metodu zvolí CT vyšetření a magnetickou rezonanci páteře.

Stupeň postižení periferních nervů výhřezem si může neurolog ozřejmit vyšetřením nervosvalového přenosu pomocí EMG vyšetření. To je měření elektrické aktivity a jejího šíření v nervech a svalech. V praxi probíhá tak, že se připevní elektrody na kůži a do svalu se zavede tenká jehla, kterou se snímá aktivita v klidovém stavu svalu a při jeho aktivaci.

Možné komplikace

Komplikací může být ztráta pohyblivosti, při operaci je možné ochrnout i zemřít. Trvalým následkem je ochrnutí.

Zdravotní cviky

Cvičení velmi pomáhá, zejména zpevnění hlubokého svalstva, cviky by měl ukázat školený fyzioterapeut a připravit je přímo vám na míru. Cvičit byste měli 20 až 30 minut nejméně pětkrát týdně. Vhodné je také cvičení pilates.

Prevence

Prevencí je opatrnost při zvedání těžkých předmětů ze země. Neohýbejte se v pase, ale spíše podřepněte a po uchopení předmětu si znovu stoupněte a narovnejte se. Dobrý je také pravidelný pohyb, který procvičuje svaly zad, udržování zdravé váhy a dobrá postel a židle, ze kterých vás nebolí záda.

Kdy jít k lékaři

Při silných bolestech zad, ztrátě citlivosti končetin, brnění končetin, při snížené funkci svěračů.

Další příčiny bolesti beder

Kromě ústřelu a vyhřezlé ploténky může za bolest beder i několik dalších faktorů. Těmi nejčastějšími jsou:

Opotřebované meziobratlové ploténky

Ty bývají častým zdrojem bolesti u starších lidí. Meziobratlové ploténky jsou umístěny mezi jednotlivými obratli páteře a jejich smyslem je tlumit tlak a nárazy, které vznikají ve vzpřímené poloze. Ploténky jsou tvořeny elastickou tkání – ta má ale s přibývajícím věkem tendenci ubývat a ploténky jsou čím dál tím tenčí, což má za následek zhroucenou páteř (obratle se přibližují víc a víc k sobě). Často pak dochází k utlačování nervů, což vyvolává bolest v bederní oblasti.

Svalová dysbalance

Je nejčastější příčinou bolesti beder u mladších ročníků. Svalová dysbalance označuje stav, kdy jsou některé zádové svaly přetížené a jiné zas ochablé. Klíčovou pro udržení vzpřímené polohy trupu jak vestoje, tak vsedě i pro jeho celkovou stabilitu je skupina svalů v bederní oblasti. Tyto svaly jsou v podstatě stabilizátory trupu a jejich přetěžování je výsledkem špatného držení těla a chybných pohybových stereotypů, důležitou roli hraje i nadváha. Přetěžování svalů jde často ruku v ruce s těžkou manuální prací.

Nemoc vnitřních orgánů

Bolest beder může být i příznakem onemocnění vnitřních orgánů, nejčastěji souvisí s nemocemi ledvin, u žen pak s gynekologickými chorobami. I když je složité rozpoznat, zda je bolest způsobená svalovým přetížením, nebo potížemi s ledvinami, je důležité na tuto variantu myslet, protože může jít o zánět ledvin nebo močových cest. Ten, pokud tedy přejde do chronické fáze, může v nejhorším případě vést i k trvalému poškození ledvin. Při onemocnění ledvin je bolest beder lokalizována mezi kost křížovou a poslední žebro, pokud navíc v tomto místě na pár sekund přitlačíte, ucítíte prudkou a tupou bolest, která vychází zevnitř.

Bolest beder v těhotenství

Hlavní příčinou bolesti zad v těhotenství je zvýšená tělesná hmotnost a její nové rozložení v rámci ženského těla. Vliv mají také hormonální změny, které způsobují uvolnění vazivových a svalových struktur. Těhotné ženy nejčastěji trápí bolest bederní páteře či bolest zad v kříži.

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.