Pohyb pomáhá vaší psychice: Který nejvíce zlepšuje náladu, činnost mozku i paměť? | Moje zdraví

Pohyb pomáhá vaší psychice: Který nejvíce zlepšuje náladu, činnost mozku i paměť?

Pohyb pomáhá vaší psychice: Který nejvíce zlepšuje náladu, činnost mozku i paměť?
Autor: iStock.com
22. října 2020 • 06:00

Pohyb je součástí zdravého životního stylu. A obzvlášť v současné době, která je nejistá a u spousty lidí vyvolává úzkostné stavy, ho odborníci na duševní zdraví vřele doporučují. Věděli jste ale, že pohyb zlepšuje nejen náladu, ale i činnost mozku nebo paměť?

Pohyb a mozek

Kognitivní funkce mozku jsou vlastně myšlenkové procesy. Pomáhají nám chápat okolní svět, komunikovat, orientovat se. A nové výzkumy od vědců na univerzitě v Basileji ve Švýcarsku a na univerzitě v Tsukuba v Japonsku ukazují, že některé sporty dokáží tyto funkce výrazně podpořit. To zase není taková novinka, ovšem ukazuje se, že není sport jako sport. Týmové sporty jako fotbal nebo spletitější, jako je tenis, mají větší vliv na kognitivní schopnosti než například aktivity sólového fitness. Studie analyzovala různé druhy pohybu a také další aspekty cvičení – například jestli se jednalo o silový, nebo vytrvalostní trénink – i intenzitu cvičení. I když bylo zjištěno, že všechny druhy cvičení zvyšují kognitivní schopnosti, největší přínos měl sport, který kombinoval více druhů pohybu a interakci s ostatními hráči. U těchto lidí byl zaznamenán růst nových mozkových buněk a tvorba nových nervových spojení v čelním laloku.

Vedoucí výzkumné skupiny z Univerzity v Basileji Sebastian Ludyga pro Health.com vysvětluje, že kolektivní sporty nutí naše mozky rychle reagovat na „poněkud nepředvídatelné pohyby našich spoluhráčů nebo oponentů“. Studie dokládá, že typ sportu je pro rozvoj mozku mnohem důležitější než intenzita cvičení nebo jeho doba.

Paměť

Ačkoliv paměť také patří mezi kognitivní funkce mozku, věnujme jí zvláštní odstavec. „Pro její správnou funkci je totiž obzvláště důležité aerobní cvičení,“ říká Wendy Suzuki, profesorka psychologie v Centru pro neurovědy na New York University. „Když cvičíte, vaše tělo aktivuje mechanismy, které stimulují vznik zcela nových mozkových buněk v hipokampu. To je oblast mozku, která je zásadní pro ukládání dlouhodobých vzpomínek,“ vysvětluje.

Aerobní cvičení je takové, které vás donutí zhluboka dýchat a trvá déle než 15 minut. Uvádí se, že jde o pohyb střední intenzity, například rychlou chůzi, plavání, vytrvalostí běh nebo jízdu na kole.

Takové závěry potvrzuje řada dalších studií, například jedna publikovaná v časopise Journal of Alzheimer’s Disease. Podle té se zlepšilo takzvané „paměťové skóre“ v testech o plných 47 % těm lidem, kteří se po celý rok věnovali aerobnímu cvičení. Ti, kteří cvičili pouze strečink, takového výsledku nedosáhli. Aerobní pohyb zvyšuje průtok krve do hipokampu, což může pomoci chránit před ztrátou paměti u osob s rizikem demence nebo Alzheimerovy choroby.

Nálada

„Už jedno cvičení vám může zlepšit náladu,“ říká Wendy Suzuki. Pohyb povzbuzuje náš mozek k uvolňování serotoninu (který reguluje náladu, spánek a hlad) a endorfinů. Studie z roku 2019 publikovaná časopise Preventive Medicine uvádí, že lidé, kteří se věnovali chůzi, běhu nebo jízdě na kole, uvádějí méně depresivních příznaků. Výzkum také ukazuje, že cvičení může zlepšit kvalitu i délku spánku, což je pro vaše duševní zdraví a náladu neméně důležité. Tady asi bude také záležet na tom, jestli děláte pohyb, který vás baví. „Sami se rozhodněte, který typ pohybu vám přináší nejlepší náladu,“ říká Suzuki. „Pro některé to bude tanec na oblíbenou píseň v obývacím pokoji, pro jiné to bude pět mil dlouhý běh v přírodě,“ uzavírá lékařka.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.