Bolest zad v kříži: Jak poznat housera či vyhřezlou ploténku? | Moje zdraví

Bolest v kříži

Místo, kde se bederní páteř mění v křížovou, je snad nejvíce problematické. Zde nejčastěji hrozí lidově řečeno „houser“ nebo hexenšus. 

Houser neboli hexenšus je náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, nešťastném otočení, při sportu a podobně.

Išias je bolest spojená s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy. Bývá často způsobená vyhřezlou ploténkou.

Jak vyléčit bolest v kříži?

Záleží na tom, jak jsou bolesti silné, pokud hodně, lékaři se nevyhnete. Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, dokáže poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější, nebo mírnější formě.

Blokáda v kříži

Projevuje se silnou bolestí v kříži, která je cítit při každém pohybu, nevystřeluje ale do končetiny. Vzniká při nevhodném pohybu, jednostranné zátěži, ofouknutí nebo prochladnutí.

Jak vyléčit blokádu v kříži?

Zůstaňte v klidu, při velkých bolestech můžete použít mast nebo prášek proti bolesti. Od blokády může odpomoci i zkušený fyzioterapeut nebo chiropraktik, a to prostřednictvím takzvané mobilizace – lidově řečeno záda vám napraví speciálními pohyby. O napravení byste se neměli pokoušet sami, jinak si spíše uškodíte. Úlevu může přinést i odborná masáž.

Vyhřezlá ploténka

Silná bolest v kříži, která vystřeluje do nohy. Stěží se vracíte do původní polohy. Například se nemůžete narovnat, pokud jste se předtím sklonili. Můžete přestat cítit, že močíte, nebo dokonce přestat zcela močit, noha může začít ochrnovat. Silnou bolest cítíte například i při kýchnutí nebo zakašlání.

Houser vás často postihne při prudkém pohybu, například předklonu nebo rotaci zad, kdy se ploténka posune. Pokud přitom ještě praskne ochranné vazivo nebo se ploténka posune o více než 6 milimetrů, jde o výhřez.

Jak vyléčit vyhřezlou ploténku?

Vyhledejte lékaře, nejlépe neurologa. Měl by záda zrentgenovat či provést CT vyšetření nebo magnetickou rezonanci. Stav se léčí klidem, léky a v některých případech je nutná operace. Záda se nesmějí napravovat! Hrozí ochrnutí.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.