Bolí vás záda? Vyvarujte se těchto 10 chyb, které děláte každý den! | Moje zdraví

Bolí vás záda? Vyvarujte se těchto 10 chyb, které děláte každý den!

  • 18. září 2018 • 06:00

    Jen zhruba dvacet procent lidí nikdy v životě nebolela záda. Jinak se tento – do jisté míry civilizační problém týká skoro každého. Sedavý způsob zaměstnání je samozřejmě největší problém, mnoha problémům ale lze předcházet malými změnami životního stylu. Co skoro každý z nás dělá špatně?

    Lékaři upozorňují, že pacienti často hledají složité příčiny bolesti zad, přitom je to tak jednoduché. Každý den totiž nevědomky opakujeme mnoho chyb, které vedou ke zdravotním problémům v oblasti zad. A to nejen k bolesti svalů, ale dlouhodobě i k poškození páteře včetně meziobratlové ploténky a vzniku chronické bolesti bederní páteře, která je typická „vystřelováním“ do jedné či druhé dolní končetiny. MUDr. Róbert Tirpák, vedoucí lékař Kliniky miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics, upozorňuje na 10 chyb, jež nevědomky děláme a kterých se můžeme sami vyvarovat.

     

  • Neustále na telefonu

    Telefonování a smskování drží záda v nepřirozeném úhlu • Autor: iStock.com

    Používání mobilních telefonů může přispět k bolesti zad, převážně tedy v oblasti krční páteře. Pokud do telefonu koukáme často, otáčíme hlavu příliš dolů a hrbíme záda. „Touto polohou zatěžujete krční páteř cca dalšími 30 kg navíc, které musí unést. V dnešní době je to obtížný úkol, ale když se každý den alespoň na chvíli odpoutáme od svých telefonů a relaxujeme raději pohledem kolem sebe, naše záda nám poděkují,“ komentuje MUDr. Róbert Tirpák, FIPP.

  • Těžká kabelka na jednom rameni nebo notebook v ruce

    Těžká kabelka zatěžuje jednostranně páteř • Autor: iStock.com

    Většina žen nosí maxi kabelky, do kterých se vejde naprosto všechno. Podobně těžké jsou také notebooky, které mnoho lidí nosí v ruce nebo v tašce na rameni. I když jsou čím dál tím lehčí, stále je to pro záda nepříjemné. Těžká zátěž na jednom rameni či v jedné ruce způsobuje nerovnováhu celého těla, která následně vede k vychýlení páteře. Důsledkem je nežádoucí bolest zad, přičemž dlouhodobé nesprávné držení těla může způsobit nepravidelnou deformaci meziobratlové ploténky na jedné straně, časem může dojít k jejímu výhřezu, který tlačí na nervový kořen, a vzniku takzvaného kořenového syndromu. Pak mohou přijít zdravotní komplikace, které vám velmi znepříjemní každodenní fungování. Nicméně správně cílená léčba může pomoci.

  • Spaní na staré, nevhodné matraci a špatný způsob vstávání z postele

    Mnohdy více než léky pomůže zjištění a odstranění příčiny nespavosti • Autor: iStock.com

    Životnost kvalitní matrace má své meze. Odborníci tvrdí, že matraci je třeba měnit každých osm až deset let, samozřejmě s ohledem na její kvalitu. Pokud na své matraci spíte déle, vaší páteři se nedostává komfort a péče, kterou si zaslouží. „Matrace hraje důležitou roli, nicméně i samotné posazení a vstávání z postele má pro prevenci bolesti zad svá doporučení. Určitě byste měli vstávat z boku postele, a to ideálně tak, že v lehu na zádech nejprve pokrčíte nohy v kolenou, v případě spaní na levé straně postele se přetočíte na levý bok, spustíte nohy z postele a zároveň se pomocí zapření o pravou ruku a levé předloktí, které jsou vedle sebe umístěné před hrudníkem, posadíte,“ radí MUDr. Róbert Tirpák.

  • Zvedání těžkých věcí

    Těžké krabice zvedejte z podřepu a ne předklonem • Autor: iStock.com

    Častým důvodem, proč nás bolí záda, je zvedání těžkých předmětů často vedoucí k takzvanému zablokování zad. Vyhnout se zvedání těžších věcí není vždy možné, ale můžeme to dělat správně. To znamená nezvedat věci v předklonu, vždy si hlídat rovná záda a tíhu zvedání břemene přenést na nohy, tedy „netahat“ to zády, ale nohami z podřepu. Důležité je si uvědomit, že každý unese jinou váhu. Raději si proto řekněte o pomoc.

  • Celý den vsedě

    Při práci u počítače je potřeba udělat si krátké přestávky • Autor: iStock.com

    Sedavé zaměstnání a s ním spojené víceméně celodenní sezení je dalším faktorem, který přispívá k bolesti zad. Hlavním důvodem je fakt, že jen velmi málo z nás umí při sezení u stolu udržet tu správnou polohu, což vede k oslabení zádových svalů.

    „Při sezení je na páteř vyvíjen tlak až o 50 procent větší než při stání. Abychom toto působení co nejvíce zmírnili, doporučujeme nastavit židli tak, aby nohy i ruce byly ohnuty v 90stupňovém úhlu a v žádném případě nevystrkovat hlavu dopředu. Pro vysvětlení použiji přirovnání, že naopak pomyslně zatlačte bradou dozadu podobným pohybem, jako to dělá želva. Tím dojde k uvolnění krátkých šíjových svalů v záhlaví. Krční páteř můžete uvolnit občasným zatnutím hýžďových svalů vsedě. Dělejte pravidelné přestávky, ideálně obohacené o krátkou procházku po kanceláři nebo o lehké cviky na uvolnění zádových svalů. Vyzkoušet můžete třeba propnutí rukou nahoru a krouživé pohyby trupu ve tvaru osmičky,“ komentuje MUDr. Róbert Tirpák.

  • Vysoké podpatky, ale i baleríny

    Vysoké podpatky ani ploché boty zádům nesvědčí • Autor: iStock.com

    Dlouhodobé nošení podpatků vyšších než čtyři centimetry je pohromou pro naše záda. Mění totiž těžiště celého trupu, a tedy nejenže přetěžují přední část nohy, ale také nadměrně namáhají páteř a kolenní klouby. Ideálním řešením však nejsou ani oblíbené baleríny či nízké letní sandále. Tento typ obuvi znamená zátěž pro klenbu a se správným držením těla nám také zrovna nepomáhá. Zdravé řešení je tedy někde mezi.

  • Nedostatek pohybu

    Ležení na gauči našim zádům neprospívá • Autor: iStock.com

    Pohyb je pro tělo velmi prospěšný a jeho nedostatek se může projevit chronickou bolestí zad a krční páteře. Pokud se málo hýbete, dochází ke ztuhnutí a následnému oslabení svalů, což poté vede k bolestem. Pro posílení svalů se doporučuje pravidelně cvičit, důraz by měl být kladen na takové cviky, které jsou přímo zaměřeny na zpevnění svalů kolem páteře a také svalů břišních. Ideální jsou procházky či jogging. „Obzvláště v případě sedavého zaměstnání je ideální, když osm pracovních hodin u počítače každý večer vykompenzujete pohybem. I procházka nebo jen vystoupení z MHD o dvě zastávky dříve můžou pomoci,“ radí MUDr. Róbert Tirpák.

  • Nadváha

    Obezita způsobuje zdravotní problémy • Autor: iStock.com

    Když zhubnete, projeví se to nejen na lepším zdravotním stavu, ale pravděpodobně se i zlepší bolesti zad. „Kila navíc většinou způsobují špatné držení těla, následný vznik hyperlordózy neboli nadměrného prohnutí v oblasti bederní páteře. Ze začátku může jít o nepříjemné mravenčení, které ale později přechází do ostré pichlavé a často nesnesitelné bolesti,“ komentuje MUDr. Róbert Tirpák. Vždy je tedy potřeba přemýšlet také o možném shození přebytečných kil, která zatěžují celý organismus.

  • Stres a negativní emoce

    Dlouhé sezení v kanceláři způsobuje ochabnutí zádových svalů • Autor: iStock.com

    Pokud je ve stresu naše mysl, je v něm i naše tělo. Fyzicky se stres a negativní emoce – smutek, rozhořčení či deprese – nejvíce podepisují na svalech kolem krku a páteře, které se v důsledku toho stahují a zatínají. Pokud je stres chronický, stažené svaly nemají šanci na regeneraci a odpočinek, což se projeví bolestí. Přibrzděte, zacvičte si jógu, pilates nebo si dejte horkou uvolňující koupel.

  • Samodiagnóza a samoléčba

    Obézní pacient je při operaci vždycky více ohrožen • Autor: iStock.com

    Hledat pomoc na internetu je dnes už zcela běžné. A tak často ve spěchu, místo abychom zašli za odborníkem, stanovujeme si sami diagnózu, a co hůře i samotnou léčbu včetně využívání různých léků na bolest, ať již z lékárny nebo těch, co zbyly od minula. Právě v případě bolesti zad je to o to horší, že můžeme dočasně odstranit následek, ale nikoliv příčinu bolesti. Navíc například i nevhodně zvolené cviky bez konzultace s lékařem či fyzioterapeutem nám mohou spíše uškodit. Vždy se obraťte na odborníky, vyhledávejte si inovované možnosti léčby. Poradit se často můžete i po internetu.

     

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.