Samoléčba: Kdy si pomůžete sami a kdy musíte k doktorovi | Moje zdraví

Samoléčba: Kdy si pomůžete sami a kdy musíte k doktorovi

Samoléčba: Kdy si pomůžete sami a kdy musíte k doktorovi
Autor: iStock.com
26. února 2019 • 06:00

Bolest v krku, kašel, rýma, běžná viróza a dokonce i chřipka. To jsou všechno nemoci, se kterými nemusíte hned běžet do ordinace praktického lékaře, ale můžete se léčit i sami.

Dva až tři dny v posteli a pak teprve k lékaři. To je doporučení, které platí u většiny běžných nemocí. Opravdu si vystačíte s domácí lékárničkou, ve které má každý lék na bolest, kapky do nosu či něco na kašel. Nezapomeňte si ovšem znova přečíst, na co který lék přesně je.

V první řadě se doporučuje klid na lůžku. Při bolestech hlavy a svalů se podávají analgetika, při horečce antipyretika, při suchém dráždivém kašli antitusika. Důležitý je i dostatek tekutin a vitaminů, především vitaminu C, který přispívá ke snížení únavy a vyčerpání, zmírňuje projevy chřipky a hlavně zvyšuje šanci, že tělo díky své obranyschopnosti nemoc zvládne. 

Víte, jaké léky do jednotlivých kategorií patří? Při chřipce vás nejvíce ze všeho bolí hlava, svaly, klouby a dost často máte vysokou teplotu. Na místě jsou léky, v nichž je jako látka tlumící bolest a zároveň snižující teplotu (antipyretika) obsažen ibuprofen. V lékárně je koupíte pod názvy jako Brufen, Ibalgin či Nurofen. Látka ibuprofen má například oproti paracetamolu protizánětlivé účinky, na rozdíl od něj ovšem dráždí trávicí ústrojí. Nemocní by ho tedy měli polykat po jídle.

Teplotu, bolest a záněty snižuje i kyselina acetylsalicylová, kterou najdete například i v dalších v lécích ze skupiny antipyretik, jako jsou Aspirin nebo Acylpyrin. I ta však může negativně působit na sliznici žaludku. Všechny tyto zmíněné léky jsou tedy zároveň analgetika – čili léky tlumící bolest a zároveň i tlumící teplotu. Tyhle léky problémy s virózou utlumí, ale nevyléčí ji. Lékař by vám však nic lepšího nedal, proto si vystačíte se samoléčbou. Pozor by měly dát jen osoby oslabené a malé děti, vysoké teploty určitě s lékařem minimálně alespoň konzultujte. 

V lékárnách jsou k dispozici i vícesložkové léky, které odstraňují několik symptomů najednou. U nich je třeba dávat pozor na jejich účinek při užívání jiných léků. “Málokdo ví, že pokud je v léku obsažena účinná látka phenylephrin, neměl by pacient současně používat nosní kapky nebo spreje na uvolnění ucpaného nosu,” vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU Lékárny v Mladé Boleslavi.

Rýma a kašel

Druhou nejčastější skupinou běžných nemocí jsou všechny ty časté potíže s dýchacími cestami. Kdybyste mluvili s lékařem, řekl by asi, že máte rinitidu. Víte, co to je? Trpíte obyčejnou rýmou čili zánětem nosní sliznice, který je obvykle součástí zánětu horních cest dýchacích.

Oznámí-li vám lékař, že trpíte sinusitidou, máte zánět ve vedlejších cestách dýchacích, infekce se šíří z nosu a k jejímu rozvoji přispívá zduření nosní sliznice. Kromě teploty a únavy se projevuje bolestí hlavy pod okem, v čele či v záhlaví a hnisavým výtokem z nosu. Bolest sílí při předklonu hlavy. Někdy je způsobena bakteriemi a pak je na místě léčba antibiotiky. 

Bronchitida je zase zánět průdušek, také může být způsobena bakteriemi, ale častěji jde o vir. Kromě teploty vás zřejmě bude trápit ještě dráždivý kašel a po několik dnech začnete vykašlávat hleny.

Faryngitida je zánět hltanu, který bývá součástí zánětu horních cest dýchacích. Projevuje se bolestivostí v hrdle, zarudnutím, hlenovým povlakem. Může být způsoben viry i bakteriemi. To samozřejmě pozná jen lékař. K němu běžte v situaci, kdy se vaše potíže po třech dnech ani trochu nezlepšily nebo nezměnily. 

Co dělat, když máte kašel

Ještě před tím, než se v lékárně budete dožadovat pomoci, musíte mít trochu jasno v tom, co vás vlastně trápí. Farmaceutka Ivana Lánová upozorňuje: „Důležité je, zda se jedná o kašel suchý, zpravidla spojený s drážděním v krku, kdy pacient nevykašlává hlen, nebo produktivní, často doprovázený bolestí na prsou, kdy pacient vykašlává hlen snadno či obtížněji. Vykašlaný hlen nemusí vždy pocházet z dolních dýchacích cest, ale může se jednat o hlen, který stéká z nosu či dutin, tedy takzvanou zadní rýmu.“ 

Tohle všechno musíte v lékárně jasně říci, a pokud pak lék vytahujete po půl roce z domácí lékárničky, znova si přečtěte příbalové letáky. Velký problém totiž je, že lidé léky neužívají správně. A často se stává, že lidé zároveň užívají léky na tlumení kašle spolu s těmi, co jej podporují. To pak vede k útlumu kašlacího reflexu se současným nahromaděním hlenu v dýchacích cestách. “Navíc se stává, že se v průběhu akutního onemocnění mění i typ kašle a podle toho je třeba zvolit správnou léčbu,” vysvětluje farmaceutka. 

Když vás bolí v krku 

Jestliže vás bolí v krku a vy už ze zkušenosti víte, že angína to není, nejvíce vám pomůže klid na lůžku, hodně tekutin, vitaminy a různé pastilky či spreje proti bolesti v krku. Každý si musí vyzkoušet, co mu vyhovuje. Když problémy po několika dnech neustoupí, kašel se zhoršuje a nemůžete kvůli němu spát, běžte potíže konzultovat s lékařem. 

Na běžnou bolest pomáhají také obklady. Zabalte si krk nejdříve do mokrého kapesníku nebo pleny a přes něj dejte třeba suchý šátek. Jednou ze zbraní, kterou organismus proti virům má, je zvýšená teplota, proto – pokud vás nebude příliš trápit – ji nesnižujte. 

Co dělat při rýmě

Také při rýmě pomáhá, když si můžete lehnout. Ucpaný nos je ovšem třeba řešit, použijte kapky do nosu. I v některých tabletách na virózu jsou obsažené látky, které dokáží pomoci v tom, aby sliznice nosu splaskla. S rýmou, pokud netrvá déle než 10 dnů a nezmění se v zelenou nebo tmavěji žlutou, což značí, že by v těle mohl být bakteriální zánět, k lékaři nemusíte. Na ucpaný nos existuje ještě jeden trik. Ponořte si ruce po lokty do horké vody. Na rukou se rozšíří cévy a v nose se následkem toho sníží otok.

Umíte si kapky do nosu kápnout správně? Před použitím léku je vždy důležité nos vyčistit, kapky aplikovat vleže, hlavu zaklonit a současně uklonit na jednu stranu. Vždy aplikujte doporučený počet kapek a po nakapání vyndejte kapátko z nosu stlačené, aby nedošlo k opětovnému nasátí kapek. Totéž proveďte u druhé nosní dírky. 

Nosní spreje, jejichž výhodou je to, že působí na větší plochu sliznice, používejte také poté, co si nos vyčistíte. “Před prvním použitím spreje je třeba lahvičku nebo její nástavec několikrát stisknout tak, aby ze spreje začala vycházet jemná mlhovina,” vysvětluje Lánová. 

Při aplikaci spreje seďte, hlavu mírně předkloňte, stlačením nosu prstem si ucpěte jednu nosní dírku. Do druhé nosní dírky zasuňte co nejhlouběji nástavec spreje a odkloňte ho od nosní přepážky, při nádechu aplikujte dávku spreje a vydechněte ústy. Totéž opakujte u druhé nosní dírky. Nakonec nosní sprej řádně očistěte – umyjte a propláchněte teplou vodou. Pokud to není možné, je třeba nosní nástavec alespoň důkladně otřít.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.