Nebojte se tejpování v těhotenství: Uleví od bolesti zad i otoků | Moje zdraví

Nebojte se tejpování v těhotenství: Uleví od bolesti zad i otoků

Nebojte se tejpování v těhotenství: Uleví od bolesti zad i otoků
Autor: istock.com
26. dubna 2021 • 06:00

S obdobím těhotenství jsou často spojeny i bolesti zad a otoky nohou. Od obou těchto obtíží lze ale naštěstí těhotným ženám účinně pomoci – například prostřednictvím šetrných hypoalergenních tejpů.

Na které těhotenské obtíže lze tejpování využít?

Pokud jde o obtíže pohybového aparátu, těhotné ženy nejčastěji trápí bolesti beder v pokročilejších fázích těhotenství, otoky končetin a bolesti rostoucího bříška. Ačkoliv tyto obtíže k těhotenství patří, neznamená to, že by je musely nastávající maminky plně přetrpět. Úlevu od všech jmenovaných obtíží může přinést tejpování, léčebná metoda využívaná původně sportovci v Japonsku, která účinně podpoří pohybový aparát, svaly, šlachy, klouby i vazy.

Sedm tipů, jak vyvolat porod, najdete zde.

Kdy a co lze v těhotenství tejpovat

Metoda tejpování je vhodná pro ženy ve druhém a třetím trimestru. Nejvíce přitom tejpování pružnými páskami vyhledávají a oceňují ženy právě v poslední fázi těhotenství, kdy si přicházejí pro tejpy na oblast beder, zad či bříška. S výsledky jsou pak v drtivé většině případů velmi spokojeny a příjemně překvapeny. Tejpy totiž účinně zmírní napětí vybraných oblastí, uvolní přetížené svaly a podpoří i prokrvování pokožky.

„Díky tejpu podpoříme regeneraci svalů a celkově zpevníme páteř. Dáme tím prostor pro lepší cirkulaci krve a tím i pomůžeme odplavit odpadní látky z těla. Nalepení tejpu na těhotenské bříško umožní rovnoměrně rozložit váhu bříška, což poskytne značnou úlevu budoucí mamince,“ vysvětluje staniční sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Bc. Andrea Dočkalová.

Jak rychle fungují tejpy

Úleva po aplikaci tejpu mnohdy přichází okamžitě a trvá několik dní. Výhodu je navíc fakt, že tejp působí po dobu celého dne a nastávající maminku nijak neomezuje ani nezatěžuje. Důležité ale je, aby se ženy obracely s žádostí o aplikaci tejpu výhradně na odborníky. Špatně nalepený tejp totiž fungovat nebude a v horším případě dokonce může obtíže ještě zhoršit. U tejpů je důležité nejen místo jejich aplikace, ale i jejich správné napětí a délka. Důležité je navíc i zhodnotit, zda aplikaci tejpu nebrání okolnosti.

Kdy nelze tejpovat

Konkrétně v těhotenství není vhodné tejpování v prvních třech měsících, tedy v průběhu prvního trimestru. Zároveň obecně nelze aplikovat tejp tam, kde je kůže porušená – ať už například okolo čerstvé jizvy, v místě hlubší odřeniny nebo v místě bradavic či ekzému. Zároveň aplikace není vhodná v místě zánětu a také u pacientů s onemocněním srdce a cév, lupénkou či s cukrovkou.

Víte, jaké jsou tři nejčastější onemocnění srdce? Více čtěte zde.

Tejpování během porodu a po něm

Málokdo ví, že těhotenstvím možnosti tejpování pro maminky nekončí. Tejpy se dnes stále častěji začínají využívat i v průběhu samotného porodu, kdy lze využít cross tejpů pracujících na bázi akupresury, stimulujících klíčové body. Tento způsob aplikace může buď podpořit kontrakce, nebo naopak zmírnit kontrakce bolestivé. Dále lze takto vyvolat alternativně porod podpořením zrání děložního hrdla a stimulací kontrakcí.

Maminky po porodu lze pak tejpovat ihned po skončení třetí doby porodní, a to zatejpováním bříška způsobem, který podpoří zavinování dělohy, zajistí podporu břišních svalů i usnadní návrat bříška do formy – včetně případů, kdy došlo u rodiček k rozestupu břišních svalů.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.