Přibývá dětí s bolestmi zad. Mobily jsou jen jednou z příčin. Na co si dát pozor? | Moje zdraví

Přibývá dětí s bolestmi zad. Mobily jsou jen jednou z příčin. Na co si dát pozor?

Přibývá dětí s bolestmi zad. Mobily jsou jen jednou z příčin. Na co si dát pozor?
Autor: istock.com
21. září 2019 • 06:00

Máte pocit, že záda přece bolí jen dospělé a děti mají na takové problémy dost času? Tak to je bohužel omyl. Zkušenosti odborníků ukazují, že na problémy se zády si stěžuje stále více dětí. Co by vás mělo varovat a co s tím můžete dělat?

Určitě vás napadne, že jedním z důvodů problémů je vysedávání u počítačů, mobilů a tabletu. Ano, je to pravda. „Současný životní styl a sedavý způsob života si bohužel často osvojují děti již v raném dětství. Ať už se jedná o sezení ve školních lavicích nebo doma u počítačů a mobilů, všechny tyto aktivity nadměrně zatěžují a zároveň oslabují páteř a pohybový aparát. Nedostatek pohybu navíc způsobuje nerovnováhu svalů trupu, břicha, oblasti páteře i dolních končetin. Dochází ke zhoršení držení těla a následné bolesti,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí a Infinity Clinic.

Děti by se měly hlavně hýbat

Proto také Světová zdravotnická organizace ve svém posledním prohlášení doporučuje, aby malé děti do čtyř let seděly maximálně hodinu denně (a to i ty nejmenší v kočárku) a už od jednoho roku by měly trávit minimálně tři hodiny denně různými pohybovými aktivitami. Už v nejútlejším věku si děti vytvářejí návyky, které formují jejich chování v následujících letech.

„Podle zjištění WHO tráví dnešní děti před obrazovkou příliš mnoho času. Přitom děti do dvou let před obrazovku vůbec nepatří, zato by měly mít aspoň 180 minut aktivního pohybu denně. Později jim samozřejmě můžeme sledování pohádek dopřát, ale vždy na rozumnou dobu. Například děti ve věku 34 let by měly strávit před obrazovkou maximálně hodinu denně,“ cituje doporučení Světové zdravotnické organizace Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a prezidentka FISAF.cz.

Bolesti rozhodně nepodceňujte

Pokud se problémy s páteří neřeší u dětí včas, v dospělosti již může být obtížné problémy odstranit. Nepodceňujte zejména, pokud bolest trvá déle než několik dní, dítě bolí záda v noci, má celkové potíže, jako jsou horečka, křeče, váhový úbytek, slabost, problémy s močením či potíže s chůzí. Větší pozor dejte také u malých dětí a v případě, že bolest vystřeluje do nohou. Tyto příznaky samy o sobě neznamenají, že jde o vážné onemocnění, ale při jejich výskytu je vhodné vyhledat pomoc odborníka a vyloučit závažnou příčinu. Vzácně totiž může za bolestmi zad u dětí stát i závažnější příčina, jako je tumor, je to ale výjimečné.

Většinou je na vině, kromě již zmíněného sezení, také přetěžování, vyšší míra dětské obezity, nošení těžkých batohů a podobně. „Až dvě třetiny problémů u dětí jsou způsobeny pouhým svalovým přetížením a vyřeší se odpočinkem, popřípadě analgetiky. Je ale důležité umět odlišit závažnější příčiny bolesti,“ říká Michaela Tomanová.

Nejlepší sport pro děti?

Které sportovní aktivity jsou pro děti vhodné a jaké cviky doporučují odborníci? „Největším strašákem pro krční páteř je, když dítě  ale platí to i pro dospělého  ve snaze zdokonalit se začne plavat jeden bazén za druhým plaveckým způsobem prsa bez pravidelného dýchání do vody. Hlavu má přitom nepřirozeně vztyčenou a tím dochází k přetížení a samozřejmě i k bolestivosti krční páteře a následně i zad. Ostatně velmi často je tento nešvar vidět v bazénech, když si jdou zaplavat starší lidé,“ vysvětluje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík s tím, že správný styl je třeba se naučit.

Kristýna Přibylová z dětských profesionálních tělocvičen Monkey´s Gym jako prevenci doporučuje dětem sezení na velkém míči, které je nestabilní, a tudíž nutí zapojovat například svaly břicha i v sedu. Sezení je nutné prokládat krátkými (stačí 5 minut) pauzami pro proběhnutí, protažení rukou, relaxaci krční páteře. Asi jako nejlepší se jí pak jeví krátká sestava poskládaná z proběhnutí, několika dřepů, kroužků celými pažemi, kroužení hlavou pomalu na obě strany a třeba lehkých kliků při opření se o zeď. „Sestavy lze různě kombinovat, měnit, přizpůsobit možnostem, ať již ve škole nebo doma,“ říká odbornice.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.