Bolavá záda? Lékárnice radí, co na ně zaručeně zabere | Moje zdraví

Bolavá záda? Lékárnice radí, co na ně zaručeně zabere

Bolavá záda? Lékárnice radí, co na ně zaručeně zabere
Autor: istock.com
22. prosince 2020 • 06:00

Příčin bolestí zad může být několik, od skřípnutého nervu až po dlouhodobé bolesti, způsobené onemocněním, nevhodným přetěžováním nebo sedavým zaměstnáním. Ty závažnější je lepší řešit s odborníkem, od některých si ale můžete pomoci i sami. Lékárnice radí jak. 

Už jste měli někdy „housera“? Ústřel, často způsobený špatným pohybem, může být velmi bolestivou záležitostí. Naštěstí existuje způsob, jak se ho zbavit.

„Pokud je bolest lokalizovaná, je vhodné použít mast nebo gel nebo krém s obsahem protizánětlivé složky,“ říká lékárnice Pavla Horáková z Lékárna.cz. „Nezáleží na tom, co to bude, každému bude sedět něco jiného. Gel po nanesení chladí a rychle se absorbuje. Někdy ovšem může zanechat pocit lepivosti. Krém se rychle absorbuje, „nelepí“. Mast je mastnější a hutnější, vstřebává se déle,“ shrnuje výhody i nevýhody léčivých přípravků odbornice.

V případě dlouhotrvajících bolestí zad, které jsou způsobeny dlouhodobým přetěžováním, nevhodnou chůzí a podobně, je potřeba se v první řadě zaměřit na jejich příčinu. „Bolesti zad, hlavy atd. jsou ve spoustě případů spojeny se špatným držením těla a ochablým svalstvem, které je důležité pro správné držení páteře. Tam je pak na místě návštěva fyzioterapeuta a následného pravidelného cvičení,“ doporučuje lékárnice. 

Pokud se bolest ozývá v době, kdy lékaře nemůžete navštívit, nemusíte se s ní smiřovat – i tady existuje řešení. „Pokud není bolest přesně lokalizovaná či je silná, vyplatí se mazání gely a krémy kombinovat s perorálními protizánětlivými látkami, jako jsou ibuprofen, diklofenak, dexketoprofen, dexibuprofen nebo acetylsalicylová kyselina,“ radí Pavla Horáková.

Mějte na paměti také to, že záleží, která část zad vás bolí. Vše o bolesti beder si přečtěte zde. Někdy od bolestí pomůže i cvičení. Jak na něj, se dočtete zde.

Pokud bolest zad neustává, můžete také vyzkoušet Smíškovu metodu. MUDr. Richard Smíšek je autorem metody původně zvané SM Systém, jejíž název následně přejmenoval na Spirální stabilizaci (SPS). Podle něho nový název Spirální stabilizace mnohem lépe vystihuje funkci cvičení. Naše tělo je při pohybu stabilizováno a taženo vzhůru spirálními svalovými řetězci. Více o této metodě čtěte zde.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.