Máte přeleželý krk? Uvolní ho jen správný postup | Moje zdraví

Máte přeleželý krk? Uvolní ho jen správný postup

Máte přeleželý krk? Uvolní ho jen správný postup
Autor: istock.com
29. března 2021 • 14:00

Vzbudíte se a nemůžete pohnout hlavou. Hned si pomyslíte: "To snad ne, mám přeleželý krk." Pokus se o Mirna pohyb, ale bolest vás zastaví. Jaká je vlastně první pomoc a čemu se vyhnout, abyste se příště tak nepříjemnému stavu vyhnuli?

Řešení jsme hledali s hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Ivou Bílková. Ta jednoznačně vidí příčinu ve špatné poloze ve spánku, zaviněné měkkou matrací a vysokým polštářem. To je Nejčastější problém, když pominou, že občas usin třeba na sedačce u televize nebo v křesle se zakloněnou hlavou. Každopádně vždy jde o to, že krční páteř není v prodloužení s osou páteře, při Lehu na boku je v úklonu, při poloze na zádech je předsunutý, a když usnete na břiše, ocitne se tato pasáž v záklonu ještě s velkou potřebu rotace.

Souvislosti hledejte i jinde

„Poloha ve spánku ale nebývá jediným faktorem, přeleželý krk si způsobujeme už samotným dlouhodobým přetěžováním, špatným držením těla, nevhodným stereotypem sedu, chůze, nepřiměřenou zátěží při sportu, prací na zahradě či během jiného pohybu,“ vyjmenovává Iva Bílková. Velmi důležitá je ergonomie pracovního prostředí, ať už je to práce na počítači, nebo jakákoli činnost, která má za následek svalové dysbalance – zkrácení trapézů a zadní strany šíje a oslabení hlubokých svalů krku zajišťujících vzpřímené držení.

Jak mobily škodí krční páteři, čtěte zde.

Ofouklo vás

Fyzioterapeutka připomíná, jak nebezpečné může být takzvané ofouknutí. Stačí, když na oblast krku a šíje zavane chladnější vzduch z okénka v autě nebo když sedíte v blízkosti větráku či klimatizace. Někdy stačí jen vyklonění z okna, kdy vás proud vzduchu „šlehne“ přes krk.

První pomoc

"První pomocí je nahřívání krku a šíje suchým teplem. Pomuze vám prohřátý gelový polštářek, hřejivé náplasti či potrénovat problematické oblasti prohřívací mastí. K tomu se pokuste o pozvolné a velmi šetrné protahování svalů šíje a uvolňování do všech směrů - vsedě dělejte pomalé rotace, předklon, záklon, úklony, lehkou trakci krční páteře. Tým se myslí pomalé tahle protažení doprovázené dodýcháváním. Při uvolňování je nutné začít v malém rozsahu a postupně ho podle možností zvětšit, nikdy Neji přes bolest, "radí Iva Bílková. TIP: Návodné cviky naleznete Například zde: www.fyzioklinika.cz/navody-na-cviceni-vse/boli-me/krkasije#navod

Svépomocí někdy nestačí

Počítejte s tím, že Potíže budou odeznívat postupně. Když se vám neuleví po vašich pokusech o první pomoc, je třeba vyhledat fyzioterapeuta. Ten s vámi bude pracovat komplexněji.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na to, jak pomocí akupunktury, se dá lehce zbavit bolesti zad.

 

Celý článek si Můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které KOUPIT stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebe přes  predplatne.cnc@cpost.cz .

 

Autor: Iva Bílková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.