Čeká vás vyšetření střev? Tyhle zkratky v žádance byste měli znát | Moje zdraví

Čeká vás vyšetření střev? Tyhle zkratky v žádance byste měli znát

Čeká vás vyšetření střev? Tyhle zkratky v žádance byste měli znát
Autor: istock.com
22. října 2020 • 06:00

V lékařské "hatmatilce" se vyzná jen málokdo, a lékaři nám často dávají do rukou žádanky s nesrozumitelnými požadavky a poučením, ať s nimi zajdeme k dalšímu odborníkovi. Víte ale, ale jaká vyšetření vás čekají a co se skrývá za některými záhadnými zkratkami? V prvním dílu se vám pokusíme vysvětlit vše, co se týká vyšetření střev.

Sledování střevních zánětů

Se střevními problémy má skoro každý z nás nepříjemné zkušenosti. Již od dětství se naše střeva občas vzbouří a my trpíme bolestmi břicha, průjmem nebo zvracením. Existuje však množství nemocí, které mají závažnější průběh.

V případě špatné diagnózy mohou některá onemocnění postihující střeva dokonce ohrozit pacienta na životě. Celiakie, dráždivý tračník, Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, rakovina tlustého střeva, to jsou jen některé z nich. Podívejme se tedy na několik specifických vyšetření, která lékaře nasměrují ke správné diagnóze.

Vše o příznacích rakoviny tlustého střeva čtěte zde.

Kultivace stolice

(Zjišťuje se přítomnost patogenních bakterií v trávicím traktu.)

Kdy se vyšetřuje?

Kultivace stolice vám bude doporučena, pokud jste měli několikadenní průjem nebo řídkou stolici s příměsí krve nebo hlenu, zejména pokud jste v předchozím období snědli nebo vypili něco, co by podle vás či vašeho lékaře mohlo být kontaminováno patogenními bakteriemi, třeba nedovařené maso, syrová vejce nebo stejnou potravinu, která způsobila potíže někomu jinému. Pobyt v zahraničí také představuje vyšší riziko střevní infekce.

Otravy z jídla: Na co si dát v létě pozor? Více čtěte zde.

Co výsledek vyšetření znamená?

Pozitivní kultivace může svědčit o tom, že byla nalezena příčina přetrvávajícího průjmu. Výsledná zpráva obsahuje jméno určené bakterie. Nejčastějšími původci střevních onemocnění jsou např. Campylobacter, Salmonela, Shigela (úplavice). Pokud je kultivace negativní, má průjem pravděpodobně jinou příčinu. Je však také možné, že se přítomné bakterie nepodařilo zachytit. Jestliže má lékař podezření na tuto skutečnost a obtíže přetrvávají, nařídí odběr dalšího vzorku. Těžké střevní infekce a jimi způsobené komplikace mohou být léčeny antibiotiky, ale ve většině nekomplikovaných případů je lepší se obejít bez nich.

IgA/Anti-tTG

(Protilátky, které vytvářejí imunitní systém v reakci na lepek.)

Kdy se vyšetřuje?

Vyšetření IgA jako součást dalších testů je ordinováno při dlouhodobém průjmu, bolestech břicha, slabosti, únavě, ztrátě hmotnosti a bolesti kloubů. Hladiny autoprotilátek by měly být vyšetřeny na počátku, kdy jí pacient ještě stravu obsahující gluten (lepek). Pozitivní nebo nejasné výsledky by pak měly být potvrzeny vyšetřením materiálu ze střeva odebraného biopsií. Vyšetření na autoprotilátky by pak mělo být provedeno po určité době, kdy je pacient na bezlepkové dietě.

Jak poznat celiakii od alergie na lepek čtěte zde.

Co výsledek vyšetření znamená?

Při pozitivitě testu či nejasném výsledku obvykle následuje vyšetření střevní biopsie, které se provádí k definitivnímu potvrzení diagnózy. Jestliže byla u pacienta diagnostikována celiakie, je základním léčebným opatřením nasazení bezglutenové (bezlepkové) diety, tj. ze stravy jsou vyloučeny všechny potraviny, k jejichž přípravě bylo použito mouky z pšenice, žita či ječmene. Poté by měly hladiny vyšetřovaných autoprotilátek klesat.

Calprotectin/Kalprotektin

(Bílkovina, která pochází z bílých krvinek. Testuje se ze vzorku stolice.)

Kdy se vyšetřuje?

Pokud má pacient dlouhodobé bolesti břicha a vylučovací problémy a lékař potřebuje určit, zda se jedná o dietní chyby nebo o závažná zánětlivá onemocnění. Pomocí vyšetření tzv. fekálních markerů lze rozlišit, zda se jedná o idiopatické (chronické) střevní záněty nebo o syndrom dráždivého tračníku či dietní chyby, ale i to, zda se jedná o ulcerózní kolitidu nebo Crohnovou nemoc (projevují se urputnými průjmy, které mohou sužovat pacienta celý život). Zvýšené hladiny bývají i u kolorektálního karcinomu. U syndromu dráždivého tračníku a celiakie jsou hladiny calprotectinu normální.

Co výsledek vyšetření znamená?

Je-li hladina calprotectinu vyšší než 250 mikrogramů na gram stolice, je nepochybné, že se jedná o zánět. Původ zánětu je nutno odhalit dalšími vyšetřeními. Zlatým standardem je koloskopie, doplňující je enteroskopie, gastroskopie, ultrasonografie. Pokud však test prokáže nízké hodnoty, není v mnohých případech třeba pacienta nutit do invazivního vyšetření.

Hemocult

(Test na okultní, tedy skryté krvácení ve stolici.)

Kdy se vyšetřuje?

Obvykle je test používán primárně jako screeningové vyšetření pro včasnou diagnózu rakoviny tlustého střeva. Je doporučováno provádět jej každoročně od věku 50 let nebo podle rozhodnutí ošetřujícího lékaře vzhledem k rodinné anamnéze.

Co výsledek vyšetření znamená?

Test na okultní krvácení (OK) ve stolici je normálně negativní. Pozitivní výsledek testu řekne vašemu lékaři, že je někde v zažívacím traktu přítomné krvácení. Krev může pocházet z výchlipek sliznice tlustého střeva, krvácejícího polypu, zánětlivých onemocnění střeva, hemoroidů nebo z benigního nebo maligního nádoru. Malé množství krve je často prvním a občas jediným příznakem časného stadia rakoviny tlustého střeva. Při pozitivním testu je třeba provést kolonoskopické vyšetření.

Fe (Železo)

Kdy se vyšetřuje?

Trpíte-li velkou únavou, dušností, nechutenstvím, motáním hlavy, anémií atd.

Co výsledek vyšetření znamená?

Při nedostatku železa v krvi sleduje lékař příčinu tohoto stavu. Právě díky tomu může odhalit chronické záněty střev, poškození střevní stěny i krvácení. Jeho hladina bývá často nízká u lidí s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou. Příčinou tohoto stavu mohou být i poruchy vstřebávání živin neléčené celiakie nebo rakoviny tlustého střeva.

Sami si všímejte změn

Zde uvádíme jen stručný popis několika látek, které se testují určení diagnózy, ale i prognózy různých onemocnění. Žádný laboratorní test však sám o sobě hledaný problém neodhalí. Lékař podle anamnézy zhodnotí váš stav, na žádance zaškrtne další vyšetření a teprve na základě vyhodnocení všech údajů může stanovit diagnózu. Vy máte však jedinečnou možnost všímat si projevů svého těla, zajímat se o to, proč vás lékař posílá na odběry, porozumět jednotlivým zkratkám na žádance a dozvědět se, co vyšetření znamená. Důležité je zajímat se a mít dostatek informací k tomu, abyste žili spokojený život ve zdraví. Podrobný popis jednotlivých zkratek najdete na www.laboratornitesty.cz nebo www.labtestsonline.cz.

 

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.