Bezlepková dieta očima expertky: Pomáhá zhubnout, nebo škodí? | Moje zdraví

Bezlepková dieta očima expertky: Pomáhá zhubnout, nebo škodí?

Bezlepková dieta očima expertky: Pomáhá zhubnout, nebo škodí?
Autor: istock.com
8. srpna 2019 • 06:00

Není pochyb o tom, že bezlepková dieta je populárnější než kdy dřív. Lepek ze svého jídelníčku vyřazují i ti, kteří nemají ani celikaii, ani intoleranci. A ani ti, kteří mají ke své dietě zdravotní důvody, často ani nevědí, jaké potraviny by měli jíst. Dietoložka se pokusila vyvrátit mýty, které o bezlepkové stravě ve společnosti běžně panují.

Studie americké Mayo kliniky v roce 2017 ukázala, že počet Američanů na bezlepkové dietě se mezi lety 2009 a 2014 ztrojnásobil a o několik let později tento trend stále sílí. Klinická dietoložka Katie Kondziolka z univerzity v americké Minnesotě se proto zamyslela nad tím, co nám taková dieta může vlastně přinést.

„Chcete-li skutečně dodržovat bezlepkovou dietu, vyžaduje to hodně znalostí a pozornosti vůči různým značkám potravin a jejich složení,“ říká Katie Kondziolka. To, jak přísní na sebe musíte s bezlepkovou dietou být, záleží podle ní na důvodech, proč ji chcete dodržovat, i na tom, jak na vás lepek působí.

Rizika a přínosy bezlepkové diety

Lidem, u nichž byla diagnostikována celiakie, alergie na lepek nebo na pšenici, by tato dieta měla pomoci zmírnit příznaky a potenciálně nebezpečné komplikace těchto stavů. Více než 70 % lidí, kteří dodržují bezlepkovou dietu, tak ale podle studie kliniky Mayo činí bez těchto lékařských diagnóz. Pak je ovšem otázkou, jestli pro ně může být stejně prospěšná.

„Omezování rafinovaných uhlohydrátů, jako jsou bílý chléb, bílé těstoviny, sušenky a pivo, které mají vysoký obsah kalorií a nízký obsah živin, může určitě zlepšit zažívání,“ říká Kondziolka. „Pokud se pokoušíte jíst méně lepku a v důsledku toho budete konzumovat méně těchto druhů potravin, je to asi dobrá věc,“ myslí si.

Bezlepková dieta ale zároveň znamená vynechání celozrnného pečiva, ječmene a dalších plodin, které obsahují důležité živiny, jako jsou vláknina a železo. „Pokud někoho vedou zdravotní důvody k tomu, aby se vyhýbal lepku, může najít jiné zdroje chybějících živin, například hnědou rýži nebo quinou. Ale předtím, než začnete vynechávat lepek dobrovolně, se nejdřív ujistěte, že vaše strava je opravdu vyvážená. Není snadné přestat jíst celou skupinu potravin, což je také důvod, proč ji obvykle nedoporučujeme lidem, kteří tak nemusí činit ze zdravotních důvodů,“ uzavírá dietoložka.

Může dieta pomoct s hubnutím?

„Jíst méně rafinovaných uhlohydrátů může pomoci některým lidem zhubnout,“ myslí si Kondziolka. „Pokud omezíte konzumaci bílého chleba, sušenek a podobně, je to určitě v pořádku. Záleží ale na tom, čím tyto potraviny nahradíte. Když sáhnete vedle, může se celá dieta obrátit proti vám,“ dodává.

Výzkum naznačuje, že až třetina lidí považuje potraviny bez lepku za zdravější než ty běžné, to ale není vždy tak úplně pravda. „Můžete si koupit bezlepkové sušenky nebo chléb z alternativních typů mouky, ale obvykle budou mít víc sacharidů a dalších látek nahrazujících lepek, ze kterých v důsledku naopak přiberte na váze,“ varuje dietoložka.

Na závěr doporučuje, aby lidé, kteří netrpí ani alergií na lepek, ani celiakií, obecně snížili konzumaci lepku a nahradili jej větším množstvím ovoce a zeleniny. „Je to mnohem lepší a zdravější způsob stravování, než úplně vynechat lepek,“ uzavírá.


Když trpíte celiakií

Bezlepkovou dietu obvykle striktně dodržují lidé, kteří trpí celiakií, tedy alergií na lepek, nebo jeho nesnášenlivostí. „Když lidé s tímto onemocněním jedí lepek, poškozují tím střeva, což může mít za následek ztrátu hmotnosti, únavu, nadýmání, nevolnost a sníženou absorpci živin,“ vysvětluje dietoložka. Mnoho lidí ale podle ní vůbec neví, že celiakií trpí, a protože příznaky se člověk od člověka liší, není snadné určit přesnou diagnózu. Na celiakii ovšem neexistuje žádný lék a vyřazení lepku z jídelníčku je jedinou cestou, jak zabránit budoucímu poškození trávicího systému.
Více o celiakii a alergii na lepek si přečtěte ZDE.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.