Nenechali jste si vyšetřit střeva? Dostanete sadu na samovyšetření do schránky | Moje zdraví

Nenechali jste si vyšetřit střeva? Dostanete sadu na samovyšetření do schránky

Nenechali jste si vyšetřit střeva? Dostanete sadu na samovyšetření do schránky
Autor: istock.com
8. července 2020 • 10:00

Samoodběrovou sadu, díky které je možné se doma vyšetřit a předejít tak rakovině tlustého střeva, dostaly na začátku června poštou tři tisícovky lidí ve věku od 50 do 70 let. Jde o pilotní projekt Národního screeningového centra. 

Samoodběrovou sadu, díky které je možné se doma vyšetřit a předejít tak rakovině tlustého střeva, dostaly na začátku června poštou tři tisícovky lidí ve věku od 50 do 70 let. Jde o pilotní projekt Národního screeningového centra.  

Vše o příznacích a projevech rakoviny tlustého střeva čtěte zde.

Projekt má pomoci oslovit ty, kteří dlouhodobě nereagují na pozvánky a nechodí na preventivní vyšetření rakoviny tlustého střeva. Vznikl ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví s Národním screeningovým centrem ÚZIS za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny. V lednu a v únoru už obdrželo samoodběrovou sadu sedm tisíc vybraných pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny.

I když se díky prevenci a tím i včasnému zachycení nemocni lehce snižuje počet lidí umírajících v důsledku rakoviny tlustého střeva, stále každý den v Česku zemře zhruba deset lidí. Zákeřnost tohoto závažného onemocnění spočívá mimo jiné v tom, že je na začátku zcela bez příznaků, a proto bývá objeveno příliš pozdě. Díky včasnému nálezu je však možné vzniku pokročilé rakoviny předejít, a zachránit tak život pacienta. 

„Pokud se nádory tlustého střeva odhalí včas, je skutečně možné zabránit vzniku rakoviny a zachránit danému člověku život. Kromě toho se pacient vyhne velmi náročné a bolestivé léčbě. Navíc právě tento projekt, který jsme spouštěli v lednu, je další formou, jak se preventivně samovyšetřit z pohodlí svého domova. V tuto chvíli, kdy je vývoj epidemie koronaviru v Česku stabilní, je potřeba, aby se lidé v co největší míře vrátili k běžné péči a preventivním vyšetřením a péči nezanedbávali. Apelujeme proto průběžně jak na lékaře, tak i na občany, aby tak učinili,“ zdůraznil význam pilotního projektu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jak se otestovat

Nejsnazší je poradit se se svým lékařem, vedle vyšetření stolice se provádí také kolonoskopické vyšetření střev. Kdy začít? Nemáte-li žádné problémy a ani podobné onemocnění v rodině, stačí v 50 letech. 

Jestliže dlouhodobě nespolupracujete, možná jste dostali test na okultní krvácení (čili ze střeva do stolice) přímo do schránky. Jak ho použít? „Podle návodu, který je přiložen v poštovní zásilce, si v pohodlí domova odeberete vzorek stolice a pak jej bezplatně spolu s několika podepsanými dokumenty pošlete v přiložené obálce do specializované laboratoře, která vzorek vyhodnotí a přibližně do jednoho měsíce vám pošle výsledek,“ vysvětluje vedoucí Národního screeningového centra ÚZIS Karel Hejduk.

Poslední testování z počátku roku objevilo skryté krvácení u desítek účastníků prvních dvou vln pilotního projektu. Všichni dostali doporučení, aby vyhledali praktického lékaře pro konzultaci dalšího postupu. Nicméně je důležité zdůraznit, že pokud je vám zjištěna přítomnost krve v odebraném vzorku stolice, tak to ještě nutně neznamená, že máte rakovinu nebo že ji dostanete. Tento výsledek však upozorňuje na její možné riziko a je třeba situaci nepodcenit.

Větší šance na vyléčení a nižší náklady 

Čím dříve se podaří nemoc odhalit, tím větší je šance na vyléčení, ale snižují se i finanční nároky na léčbu. „Absolvování screeningu mimo jiné také šetří peníze z veřejného zdravotního pojištění, které by při pozdějším odhalení diagnózy pojišťovna vynakládala na nákladnou léčbu pacienta. Jen v roce 2018 se léčilo s diagnózou karcinomu střeva 44 tisíc klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny, která za jejich léčbu zaplatila přes 2 miliardy korun,“ vysvětluje David Šmehlík, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR pro zdravotní péči.

Podle Štěpána Suchánka, vedoucího lékaře Oddělení gastrointestinální endoskopie Interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ÚVN Praha je naděje, že se tento pro pacienty pohodlný způsob vyšetření osvědčí a zvýší obecné povědomí o důležitosti prevence nádorů tlustého střeva a konečníku. Právě hledání alternativ je podle koordinátora praktických lékařů zapojených do projektu MUDr. Norberta Krále důležité, protože účast na preventivních vyšetřeních stále není dostatečná, přestože zdravotní pojišťovny posílají poštou dopis s pozvánkou svým pojištěncům, aby se screeningu zúčastnili.  

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.