Jak poznat hemeroidy? Jaké mají příčiny jak je léčit? | Moje zdraví

Hemeroidy

Slovem hemoroidy nebo hemeroidy je jednak označována žilní pleteň v dolní části konečníku a řitního otvoru a také onemocnění, při kterém dojde k rozšíření těchto žilek. Proč hemeroidy vznikají, jak je poznat a jak se jich zbavit?

Video se připravuje ...
Nejrozšířenější onemocnění na světě: HemeroidyVIDEO 

Hemeroidy jsou velmi nepříjemné onemocnění. "Samoléčba dokáže zmírnit a ulevit od akutních projevů, ale nedokáže vyléčit samotnou příčinu hemoroidů," říká lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz. 

Příznaky hemeroidů

Příznaky hemeroidů jsou krvácení při stolici (platí pro vnitřní hemeroidy), svědění konečníku a pocit vlhka, těžší vyprazdňování při stolici kvůli zúženému průchodu, tlak a bolest konečníku.

Vznik hemeroidů

Co způsobuje hemeroidy? Ke vzniku zánětů přispívají dědičnost, sedavé zaměstnání, otřesy, nedostatek tekutin, strava s nedostatkem vlákniny, zácpa a nevhodné návyky při návštěvě toalety, nadváha a jsou také častým problémem u žen v těhotenství.

Jak vypadají hemeroidy

Vnější hemeroidy vypadají jako malé, měkké, vlhké červené uzlíky na povrchu konečníku. Nekrvácí a nepůsobí bolest. Vnitřní hemeroidy nemůže člověk pozorovat, ale běžným příznak je krvácení - jasně červená krev na toaletním papíru nebo na stolici.

Vnější hemeroidy

Zevní hemeroidy se vyskytují na povrchu konečníku a v okolí řitního otvoru. Vypadají jako malé červené uzlíky a člověk si je může nahmatat. Většinou nejsou bolestivé a nekrvácejí. Konečník může svědit. K potížím dochází tehdy, když v této oblasti vznikne krevní sraženina a žílu ucpe. To se pak začínají tvořit bolestivé nafialovělé uzle.

Krevní sraženina se někdy může vstřebat sama, po uzlu ale často zbude kožní výchlipka, která znesnadňuje hygienu okolo řitního otvoru a zároveň zvyšuje riziko opětovného vzniku hemeroidů. U pacientů se pak objevuje svědění, podrážděná kůže je zarudlá.

Uzel může sám prasknout, je ale potřeba zvýšené hygieny, protože existuje velké riziko zanesení infekce do rány.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

konečník

Vnitřní hemeroidy

Vnitřní hemeroidy se tvoří hlouběji v análním otvoru. V první fázi se mohou projevit tlakem při stolici, ale samy o sobě nebolí. Vnitřní hemeroidy může provázet hlenovitý sekret nebo neschopnost udržet stolici. Typickým příznakem vnitřních hemeroidů je krvácení při stolici, kdy může pacient zaznamenat jasně červenou krev na toaletním papíru, na povrchu stolice nebo odkapávající do toaletní mísy. 

Krvácející hemeroidy

Při dlouhodobém krvácení může pacient trpět anémií.

Pozor! Krev ve stolici může být i projevem nádoru tlustého střeva, proto je při takovém nálezu potřeba navštívit lékaře. Hemeroidy a nález v tlustém střevě se mohou vyskytovat současně.

Vyhřezlé hemeroidy

Působením tlaku může dojít k vyhřeznutí vnitřního hemeroidu ven z konečníku (tzv. prolaps). Ten se může sám vrátit, v pokročilejším stádiu onemocnění už si ho musí pacient vrátit sám. V posledním stádiu jsou hemeroidy trvale vyhřezlé a vyprazdňování je velmi bolestivé.

Léčba hemeroidů

Jak se zbavit hemeroidů? Při lehčích obtížích doporučí lékař změnu životního stylu. Je to zejména:

  • vhodná strava, které by měla obsahovat dostatek tekutin, vlákniny, aby byla stolice měkká. Dále by měl člověk vynechat nadýmavé potraviny a alkohol.
  • optimální váha a pohyb, což přispěje k lepšímu proudění krve žilami v pánvi. Vhodnou aerobní aktivitu je ideální doplnit o cviky na posílení pánevního dna.
  • správná hygiena, správné návyky při vyprazdňování (snažit se o pravidelnost, měkkou stolici a aby člověk nemusel příliš tlačit) a používání nedráždivého toaletního papíru.
  • koupele. Sedací lázně s teplou vodou zlepšují průtok krve žilami a napomáhají zúžení naběhlých žil.

"Pokud se hemeroidy opakují, doporučuji lékařské vyšetření na proktologické ambulanci, kdy lékař diagnostikuje stupeň onemocnění a doporučí vhodnou léčbu," radí farmaceutka Pavla Horáková z Lékárna.cz. "Odkládáním návštěvy lékaře může docházet k postupnému zhoršení, až k projevům inkontinence," varuje lékárnice.

Jak vyléčit hemeroidy v pokročilejších stadiích? Je vhodné podstoupit chirurgický zákrok. Provádí se tzv. Barronova ligatura, při které se hemeroid zaškrtí gumičkou, ztratí zásobení krví a zhruba do dvou dnů odpadne a vyloučí se se stolicí. Hemeroid se dá také odstranit laserem, chladem, tedy za pomocí kryoterapie, případně pomocí unipolární elektrokoagulace, kdy se uzel scvrkne průchodem proudu.

Alternativou je chirurgické odstranění hemoroidů.

"Při hemeroidech doporučuji i režimová opatření - Zvýšený pitný režim a strava bohatá na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo), pečlivá hygiena konečníku po každé stolici, nácvik „zdravé defekace“, pravidelný pohyb (chůze, plavání) a posilování svalů pánevního dna," říká Pavla Horáková. "Při hemeroidech se vyvarujte konzumaci potravin vyvolávajících zácpu a pití nevhodných nápojů (alkohol, káva, černý čaj, kořeněná jídla), dlouhému sezení, cyklistice, zvedání těžkých břemen (i vzpírání), nevysedávejte se čtením na toaletě," radí farmaceutka.

Masti na hemeroidy

Co používat na hemeroidy? Lékař může na hemeroidy doporučit také gely, masti a čípky, které působí protizánětlivě a proti bolesti.

Dubová kůra na hemeroidy

Na doporučení lékaře můžete používat i bylinky proti zánětu, například heřmánek nebo dubovou kůru. Dubová kůra existuje v podobě gelů, mastí i v sypané formě pro sedací koupele.

Léčba vnějších hemeroidů

Venkovní hemeroidy můžete léčit sedacími koupelemi, mastmi a krémy. Důležitá je správná hygiena.

Léčba vnitřních hemeroidů

Na vnitřní hemeroidy se rovněž mohou používat masti, dále pak čípky.

Léky

"Pro akutní problémy, kdy hemeroidy svědí, pálí a bolí doporučuji přípravky k lokální aplikaci – Procto-glyvenol,  Preparation H či Mastu," radí lékárnice Pavla Horáková. "Pokud hemeroidy i krvácí vhodné jsou Faktu či Dobexil H. K hojení prasklinek a snížení bolestivosti je skvělý i Hemagel Procto. Oblíbené jsou i produkty s obsahem dubové kůry," doporučuje.

Pro posílení cévní stěny a zlepšení mikrocirkulace v hemoroidálních pleteních je vhodné užívat i prostředky pro podání ústy. "Nejznámější jsou recepturní léky Detralex a Cyclo 3 fort, volně prodejné léky Venoruton, Glyvenol či Diozen. Z doplňků stravy můžete použít Mobivenal, Diohes, Diovarix či Hemostop," vyjmenovává léky Pavla Horáková.

Bylinky

Teplé koupele s dubovou kůrou nebo heřmánkem si dopřejte po konzultaci s lékařem. Přehled dalších bylinek vhodných na léčbu hemeroidů najdete v naší fotogalerii:

DUBOVÁ KŮRA. Odvar z ní je bohatý na třísloviny, které způsobují stáhnutí cév, působí proti otokům a zastavují krvácení. Z něj si připravíte vlažnou sedací koupel, v níž pobudete aspoň 20 minut. • Autor: istock.com
MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ. Jednu čajovou lžičku měsíčku přelijte 150 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a přikládejte ve formě teplého obkladu. Zmírníte tak bolest v řitním otvoru. • Autor: istock.com
KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ. Dvě čajové lžičky kořene přelijte 200 ml vroucí vody, přikryté vylouhujte 15 minut. Do teplého nálevu namočte bavlněnou plenku a přikládejte na konečník jako obklad. Pročistíte tak konečník a zabráníte praskání drobných cévek. • Autor: istock.com
HEŘMÁNEK PRAVÝ. S bolestí ze vzniklého zánětu pomáhá také obklad z oblíbeného heřmánku. • Autor: istock.com
VILÍN VIRGINSKÝ. Má podobně adstringentní (stahující) účinky jako dubová kůra. • Autor: istock.com
JITROCEL KOPINATÝ. Obsahuje allantoin, který pomáhá stáhnout postižené místo. Použijte buď opět podrcené listy, nebo obklad ze silnějšího odvaru. • Autor: istock.com
MÁŘÍ LIST. Patří mezi léčivé bylinky, které jsou proti hemeroidům vůbec nejúčinnější. Je možné užívat ho vnitřně, ale také zevně, a to v podobě mastí, obkladů i koupelí. • Autor: istock.com
KOPR VONNÝ. Pomoci vám může i nálev připravený zhruba z deseti gramů kopru. Ten je třeba vypít před spaním a v případě opravdu těžkých případů také ráno. Z koprové nati lze vyrobit i obklady určené na zanícená místa. Na čtvrt litru nálevu stačí pětadvacet gramů této nati. • Autor: istock.com

Homeopatika

Arnica montana 9 CH - Bolestivé akutní hemeroidy se sklonem ke krvácení. Zhoršení sebemenším dotykem. Dávkování: každou hodinu 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval až do vysazení.

Arsenicum album 9 CH - Homeroidy s bodavými bolestmi, brání v sezení i v chůzi, dokonce i ve spánku. Bolesti jsou pálivé a zlepšují se teplem. V okolí konečníku mohou být trhliny. Dávkování: 2-3krát denně 5 granulí.

Kalium carbonicum 9 CH - Bolestivé homorodiy, které pálí jako žhavé uhlíky (bolest se zhoršuje při kašli). Hemorodiy zhoršené po porodu. Dávkování: 2krát denně 5 granulí.

Sepia officinalis 9 CH - Mokvající hemoroidy s bolestmi, které se zlepšují chůzí.
Dávkování: 2krát denně 5 granulí.

Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008

Domácí léčba a babské rady

Pomoci si můžete vhodnou stravou s dostatkem tekutin a vlákniny. Můžete zkusit čaje s rutinem, který posiluje žíly. Důležitá je také pečlivá hygiena. Trpíte-li problémy delší dobu, navštivte lékaře.

Vyšetření hemeroidů

Na vyšetření se pacient nemusí nijak zvlášť připravovat. Vyšetření provádí obvodní lékař, který vyšetří jak okolí řitě, tak i konečník. K vyšetření vnitřních hemoroidů je třeba rektoskopie, díky které lékař zjistí stav vnitřních hemoroidů. Krvácení může být příčinou nádoru tlustého střeva, proto je vhodné provedení kolonoskopie, aby mohl lékař tuto diagnózu vyloučit.

Hemeroidy v těhotenství

Hemeroidy už žen jsou v těhotenství častým problémem. Jak poznat hemeroidy v těhotenství? U některých žen se objevují koncem těhotenství a kolem porodu. Může za to zvýšený tlak na okolní tkáně a cévy a také na dolní dutou žílu, do které proudí krev z dolních končetin. Tlak vzniká v důsledku zvětšujícího se plodu. Zvýšený tlak vzniká i kvůli zácpám, kterými těhotné často trpí. Stlačením žíly se prokrvování zpomaluje a tělo otéká.

Hemeroidy po porodu

Pokud těhotná neměla problém před těhotenstvím nebo nemá dispozice k tomuto onemocnění, může problém po porodu odeznít sám.

Více o hemoroidech po porodu čtěte ZDE.

Hemeroidy nebo hemoroidy?

Často se používají oba názvy: hemeroidy i hemoroidy. Správné pojmenování je ale jen jedno: hemoroidy.

Prevence

Prevencí může být vhodná strava s dostatkem vlákniny a tekutin, aby byla stolice měkká a pravidelná a člověk se vyhnul přílišnému tlačení při návštěvě toalety. Svůj jídelníček tedy obohaťte o zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo a luštěniny. Nevhodné jsou naopak káva, alkohol a také ostrá a kořeněná jídla, která mohou působit dráždivě. Pohyb přispívá ke zlepšení průtoku krve žilami pánve.

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.