Jak se projevuje alergie na lepek? Poznejte příznaky! | Moje zdraví

Alergie na lepek

Alergie na lepek není totéž co celiakie (která je způsobena nesnášenlivostí lepku). Alergie je zvýšená citlivost na látky, které jsou jinak neškodné. Jedná se o poruchu v imunitní odpovědi, tělo reaguje na běžnou látku – v tomto případě je to lepek, což je směs bílkovin nacházející se v žitě, pšenici, ovsu a dalších obilovinách – nepřiměřeně.

Na rozdíl od celiakie alergie na lepek nemusí být doživotní, někdy dokonce sama odeznívá. Také při ní v těle nedochází k poškození sliznice tenkého střeva, které je typické pro celiakii.

Alergie na danou potravinu nebo její složku není totéž co potravinová intolerance. Alergie je reakce imunitního systému, potravinová intolerance je porucha metabolismu, kdy tělo většinou nemá dostatek enzymu, který určitou složku potravy zpracovává (nebo enzym zcela chybí). Projevem jsou pak nevolnosti, plynatost, bolesti břicha nebo například průjmy.

Rady pro celiaky zde.

Příznaky alergie na lepek

Alergie na lepek je poměrně vzácná. Častým projevem, zejména u dětí, jsou nadměrné trávicí potíže, nafouklé břicho, zvracení, plynatost, průjem nebo zácpa. Alergie se může projevovat i svěděním v ústech a krku, rýmou a dušností, kopřivkou nebo ekzémy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí ústrojí, dýchací ústrojí, kůže

Potíže se většinou objevují bezprostředně nebo maximálně pár hodin po požití potraviny s lepkem.

Léčba

Jedinou účinnou léčbou je vysazení potravin obsahujících lepek. Někteří alergici musí dodržovat stoprocentní bezlepkovou dietu, kdy i stopové množství může vyvolat nežádoucí autoimunní reakci v těle. Jiní pacienti mohou snést malé množství lepku v potravě.

Je tedy potřeba se v první řadě vyhnout potravinám obsahujícím pšeničnou, žitnou nebo ovesnou mouku a nahradit ji výrobky z kukuřice, pohanky, amarantu nebo například quinoi. Pozor na potraviny, kde člověk mouku primárně neočekává, jako jsou masné výrobky, polotovary nebo třeba pivo.

Léčba léky je jen podpůrná. Nežádoucí reakci organismu mírní antihistaminika. Toleranci organismu vůči lepku může pomoci zvýšit léčba pomocí alergenové vakcinace.

Léky

Alergické reakce tlumí antihistaminika.

Homeopatika

Poumon histamine 30 CH

Je to základní lék na alergii. Zpomaluje alergické reakce. Při dávkování záleží na rychlosti rozvoje reakce – čím rychlejší je reakce těla, tím častější je podávání léku – 5 granulí po 30 minutách. Když se zpomalí otok, prodlužují se intervaly až na 2krát denně.

(Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008)

Domácí léčba a babské rady

V případě, že máte potíže a podezření na alergii nebo intoleranci, rychlou orientaci vám mohou poskytnout domácí testy, které jsou dostupné v lékárnách.

Vyšetření

Oproti celiakii, kdy je vyšetření prováděno na gastroenterologii, alergii na lepek vám může diagnostikovat váš alergolog, a to z krevních nebo kožních imunologických testů.

Lze se domluvit s lékařem na takzvaném eliminačním testu, ale měl by být proveden až po důkladném lékařském vyšetření a vyloučení celiakie. Jedná se o eliminační dietu, kdy ze svého jídelníčku na měsíc vyřadíte všechny potraviny obsahující lepek. Zjistíte tak, jak vaše tělo reaguje na vynechání lepku, jak se cítíte, zda-li se vaše symptomy zlepšily, nebo zůstaly stejné. Přesný výsledek vám však potvrdí lékař.

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Možné komplikace

Kromě nepříjemných pocitů po požití lepku se může ve vzácných případech objevit tzv. anafylaktická reakce, což je život ohrožující stav, kdy nemocnému otékají dýchací cesty a tento stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc

Video se připravuje ...
Škodlivost lepku? Nesmysl. Důležité jsou potraviny, v kterých ho konzumujemeVIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.