Zařaďte dýni do svého jídelníčku. Pochutnáte si a zhubnete! | Moje zdraví

Zařaďte dýni do svého jídelníčku. Pochutnáte si a zhubnete!

Zařaďte dýni do svého jídelníčku. Pochutnáte si a zhubnete!
Dýňové pyré můžete využít do těsta na sladké muffiny. • Autor: iStock
26. října 2022 • 06:00

Podzim nejenže hraje všemi barvami, je také obdobím, kdy sklízíme dýně. Právě ty pak patří k oblíbeným podzimním plodinám, které obsahují velké množství vitaminů a skvěle obohatí jídelníček. Dokonce po nich můžeme zhubnout!

Většina lidí má dýně spojené především se svátkem Halloween, a to jen v podobě do tmy svítících ozdob. Dýně má však mnohem víc co nabídnout.

Mimo blahodárných účinků na naše zdraví z ní lze vykouzlit skvělá a chutná jídla, která vám pomohou ke štíhlejším křivkám.

Sezóna dýní je tu

Tykve sklízíme od konce léta až do prvních mrazíků. A pokud je správně uskladníme, vydrží až do jara. Uskladnit dýni není žádná věda. Stačí ji nechat několik dní proschnout a následně ponechat ve vzdušné místnosti s minimem světla a teplotou od 10 °C do 16 °C. 

Na co nezapomínat

Tykve lze uložit na police vystlané slámou či zavěsit do síťek. Důležité je, aby se dýně vzájemně nedotýkaly. Takto uskladněné tykve vydrží až do jara. Pak už je můžete kdykoliv zařadit do svého jídelníčku.

Blahodárné účinky dýní

Konzumací jedlých dýní dodáte organismu mnoho prospěšných látek a vitaminů. Dýně obsahují vitaminy C, D, E, B1, B2, B3 a dále draslík a minerální látky, které přispívají k rychlejšímu odbourání některých toxinů.

Tělu prospěšná vláknina

Dýňová dužina obsahuje mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu. Ta pak přispívá ke správnému trávení i optimální funkci střev. Vláknina je bohatá na antioxidant beta-karoten, který je důležitý především proto, že chrání organismus a je zdrojem vitaminu A.

Dýně jako lék na krásu

Vitaminy a minerály, které jsou obsažené v dýňové dužině, však mají význam také pro naši pokožku. Právě díky nim bude pleť optimálně prozářená, plná elasticity a s minimem vrásek. Z dužiny lze dokonce připravit pleťovou masku, která pleť důkladně vyživí. 

Semínka NEVYHAZUJTE!

Většina lidí dýni rozkrojí, vydlabe a semínka vyhodí. To je ale velká škoda. Právě semínka jsou plná minerálů, jako je hořčík, zinek a železo. Dostatek těchto látek podpoří imunitní systém a chrání tělo před srdečními chorobami.

Se semínky můžete experimentovat. Třeba na pánvi, kde je opražíte a máte pochoutku pro podzimní večery.

Dýně jako pomocník při hubnutí

Pokud chcete zhubnout nebo se jen držet zdravého životního stylu, dýně ve vašem jídelníčku nesmí chybět. Obsahuje totiž minimum kalorií s poměrně velkou sytící schopností.

Připravit ji můžete na sladko i na slano.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.