Dieta při průjmu: Co jíst a jak vypadá jídelníček? | Moje zdraví

Co jíst při průjmu? Dieta při střevních potížích den po dni

Co jíst při průjmu? Dieta při střevních potížích den po dni
Při průjmech se zpočátku vyvarujte pití nápojů s vysokým obsahem cukru • Autor: iStock.com
21. června 2023 • 14:00

Průjem je příznakem mnoha chorob a může být samostatným onemocněním. Pro úspěšné vyléčení průjmu je důležité pít hodně tekutin a dodržovat přísnou dietu. Co vám určitě pomůže?

Zánětlivé průjmovité onemocnění neboli gastroenteritida je zánět žaludku a střev, který způsobují viry, bakterie nebo parazité. Ty mohou pocházet například ze zkaženého jídla, vody, z neumytého ovoce a zeleniny, k nákaze může dojít i vzduchem (kapénkově).

Video se připravuje ...
Co jíst při průjmu?VIDEO 

Typickým příznakem je řídká, vodnatá stolice, která se opakuje několikrát denně. (Více o střevní chřipce si přečtěte zde.) Mohou ji doprovázet křeče žaludku a střev, nevolnost a zvracení, případně i zvýšená teplota. Stolice může být někdy s příměsí vody a krve. Kromě těchto obtíží může pacienty trápit bolest svalů, hlavy, kloubů a celkové vyčerpání organismu. Mohou se objevit i horečky. Při průjmu ze zkaženého jídla dodržujte stejná dietní opatření jako u virového průjmového onemocnění.

Dieta při průjmových onemocněních

Kojené děti nepřestávejte kojit. Kojení zkracuje délku onemocnění a snižuje počet stolic. Pokud je nemocný dospělý člověk či starší dítě, může v prvních hodinách onemocnění vynechat tuhou stravu. Tělo potřebuje doplnit tekutiny a minerály, které ztrácí v důsledku zvracení a řídké stolice. Nicméně nehladovte dlouho, kromě minerálů tělo potřebuje také energii k uzdravení. Zkuste například rýži, starší pečivo, kuřecí maso. V případě dětí je vhodné podávat zeleninové či ovocné pyré (například z kukuřice, rýže, brambor či mrkve, jablka, banánu). Vyhnětě se kořeněným pokrmům. Zdravý dospělý člověk vypije 2–3 litry tekutin denně, při průjmových onemocněních je potřeba úměrně jejich příjem zvýšit.

Doporučené tekutiny:

  • Čaj (černý nebo bylinný, může být mírně oslazen hroznovým cukrem).
  • Nesycené minerální vody bez příchuti.
  • Rehydratační roztok, který lze koupit v lékárně pod názvem Kulíšek, Kulíšek forte, Hipp ORS či ORS Iontia. Jedná se o sladkoslaný nápoj, který dokáže donutit sliznici střeva, aby přijala více tekutin. Ideální je mít takový roztok doma a v případě opakovaných průjmů, které mohou rychle vést k dehydrataci, s podáváním neotálet. Doporučená dávka u dětí  je cca 50 ml na kg hmotnosti v průběhu 3–4 hodin. Nápoj dáváme raději často a v malých dávkách, například po lžičkách. Velké množství tekutin by mohlo vyvolat zvracení.

Vyvarujte se nápojů s vysokým obsahem cukru.

Vzorový jídelníček při střevních potížích:

Další hodiny až druhý den zkuste, která potravina vám bude chutnat a vyhovovat. Dobře snášené jsou například:

  • Rýže. Můžete začít rýžovým odvarem nebo mixovanou rýžovou kaší.
  • Mrkev. Mrkev můžete jíst vařenou nebo dušenou. Vhodný je také mírně osolený nemastný zeleninový vývar, do kterého můžete přidat mrkev nebo rýži.
  • Bílé pečivo. Můžete přidat bílé pečivo (z předešlého dne) nebo dětské piškoty.
  • Brambory, banán, jablko. Banán obsahuje velké množství draslíku. Jablko i banán při jídle můžete naškrabat, budou se vám lépe trávit. Bramborovou kaši dělejte bez mléka, mírně osolenou.
  • Vařené či dušené bílé maso.
  • Pokud to vaše tělo snese, přidejte zakysané výrobky.

Pomalu můžete přecházet na běžnou stravu, zpočátku se vyhněte smaženým a tučným pokrmům. Vyhněte se ostrému koření a tučným sýrům. Mléčné výrobky konzumujte podle osobní snášenlivosti.

Co jíst a co nejíst při průjmu

Ovoce a zelenina

Vhodné ovoce a zelenina jsou: mrkev, celer, petržel, dýně, špenát, jablka, banány, meruňky. Nevhodné ovoce je zpočátku se zrníčky (maliny, borůvky), dále třešně, švestky, hroznové víno, rybíz a angrešt.

Nevhodná je zelenina nadýmavá a sterilovaná: zelí, kapusta, květák, cibule, kukuřice, hrášek.

Video se připravuje ...
Porucha trávicího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?VIDEO 

Maso

Vhodné je libové bílé maso (kuře, krůta, králík), libové maso (vepřová kotleta, vepřová nebo hovězí kýta), ryby (filé, kapr), dietní šunka. Vyhněte se uzeninám a paštikám, smaženým a tučným masům.

Nevhodné jsou všechny druhy luštěnin – hrách, fazole, čočka, sója apod.

Pečivo

Vyhněte se čerstvému chlebu, sladkému a kynutému pečivu a celozrnným potravinám.


Nyní je lékaři doporučována včasná realimentace, tj. co nejrychleji se vrátit k racionální stravě, kterou nemocný jedl před onemocněním. Ideální ale je ještě na chvíli odsunout stravu s vysokým obsahem tuků (např. majonézy, majonézové saláty), vyhnout se smaženým pokrmům, pálivému koření a alkoholu. Nutné je pokračovat v dostatečném přísunu tekutin.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.