Gastroskopie: Jak vyšetření probíhá a lze požádat o sedaci? | Moje zdraví

Gastroskopie

Gastroskopie je neinvazivní metoda pro vizuální vyšetření trávicího traktu. V jaký případech se provádí, jak vyšetření probíhá a jak se na něj z pozice pacienta nejlépe připravit?

Co je gastroskopie

Gastroskopické vyšetření se provádí při podezření na zánětlivá nebo jiná onemocnění:

  • žaludku,
  • jícnu,
  • dvanáctníku.

Používá se rovněž k diferenciálně diagnostickému vyšetření při:

  • nespecifických bolestech břicha či zažívacích obtížích,
  • při podezření na krvácení do zažívacího traktu při vředové chorobě.

Prostřednictvím nástrojů je možné provádět odběry tkáně k histologickému vyšetření a některé léčebné výkony (pomocí svorek lze takto zastavit krvácení z jícnových varixů nebo žaludečních či dvanáctníkových vředů). Opakované vyšetření lékaři umožní kontrolu a zhodnocení odpovědi na léčbu.

Jak probíhá gastroskopie

Gastroskopie nepatří mezi nejpříjemnější, není však bolestivá. Napřed vám sestra znecitliví hrdlo anestetickým sprejem a poté vás uloží na levý bok. Lékař vám pak vloží do úst ochranný plastový kroužek, který stisknete zuby nebo dásněmi. Poté vám lékař opatrně zavede do krku ohebný fibroskop.

Na monitoru přitom sleduje, jak vypadají sliznice a povrch vašich trávicích orgánů, a říká, jak máte dýchat a polykat. Celé vyšetření netrvá déle než 10 minut. Během něj můžete cítit tlak v krku, poměrně častý je pocit na dávení nebo pocit nafouknutého žaludku a říhání. Tyto pocity lze zmírnit, pokud se co nejvíce uvolníte a budete pomalu a nepříliš zhluboka dýchat nosem.

Vyšetření lze provést pod mírným tlumením (injekcí do žíly); toto však s sebou nese mírné riziko a určitá omezení. Pokud si to žádá situace a stav pacienta, provádí se gastroskopie v celkové anestezii.

Výsledek vyšetření vám lékař sdělí ihned po jeho provedení. V případě odběru vzorku na histologii je výsledek znám zhruba za týden.

Cena vyšetření

Indikovaná gastroskopie je hrazena ze všeobecného zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Od půlnoci nejezte, nepijte a nekuřte. Ráno si vypláchněte ústa čistou vodou. Používáte-li umělý chrup, před vyšetřením jej vyjměte.

Pozor: Budete-li vyžadovat tlumící injekci, nesmíte po vyšetření po dobu 24 hodin řídit motorové vozidlo!

Co nedělat před vyšetřením

Od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit.

V těhotenství

Gastroskopie se může provádět v těhotenství. Obecně ale lze říci, že pokud není nezbytný důvod pro vyšetření, je lepší zákroky během těhotenství odložit.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.