Dráždivého tračníku: Jak poznat příznaky a pomůže dieta? | Moje zdraví

Dráždivý tračník

Jedná se o funkční poruchu hybnosti tlustého střeva. Tato nemoc není životu nebezpečná, ale život umí velice znepříjemnit častou stolicí a nepříjemnými pocity v oblasti břicha. Onemocnění může být doprovázeno průjmy, zácpou i normální stolicí.

Typickým projevem je nepříjemný pocit v břiše. Dráždivý tračník se může projevovat zácpou či průjmem, nadýmáním, kolikovými bolestmi břicha, pocitem tlaku, plnosti a kručením v břiše. Celkově bývá člověk oslabený, malátný, potí se, bolí ho hlava, cítí nechutenství, někdy až pocit na zvracení a je nervózní. Může se objevit nutkavá potřeba se okamžitě vyprázdnit, která se dostavuje většinou ráno nebo po jídle, dost často se dostaví při stresové situaci.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

žaludek, střeva

Příčiny onemocnění nejsou zcela jasné, určitou roli sehrává psychika, někdy může dráždivost zvýšit infekce.

Léčba

Důležité je nastolení zdravého životního stylu se zdravou stravou, odpočinkem a co nejméně stresu. Vhodná je také pohybová aktivita v podobě cvičení. Účinná bývá také návštěva psychologa. Od bolesti mohou ulevit teplé obklady na břicho.

Léky

Pokud se onemocnění projevuje spíše průjmy, lze podávat některé léky proti průjmu, při zácpě zase vlákninu. Pokud trpíte nadýmáním, mohou pomoci probiotika.

Bylinky

Na bolesti, nadýmání a křeče ve střevech je vhodný čaj z heřmánku, kmínu, fenyklu, anýzu, kardamomu, kopru, meduňky, rozmarýnu, máty a růže.

Homeopatika

Argentum nitricum 15 ch – 5 granulí každou hodinu při problémech – průjem a nervozita, příčinou potíží je strach a úzkost.

China 9 ch 5 granulí 3–4x denně – nebolestivý opakující se průjem s nafouklým citlivým břichem.

Graphytes 9 ch – 5 granulí 3x denně – zácpa, stolice je suchá a pokrytá hlenem, bolest břicha při nafouknutí a páchnoucí plyny.

Vyšetření

Důležité je vyloučit všechny ostatní choroby, které mohou způsobovat střevní obtíže! Lékař si nejprve vyslechne vaše problémy, i z nich je někdy diagnóza patrná, přesto se pak provádí krevní obraz, vyšetření moči, bakteriologické vyšetření stolice a test na parazity. Lékař vám také může doporučit návštěvu psychologa, který vás naučí relaxovat.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

individuální

V těhotenství

Při problémech se střevy v těhotenství je dobré zařadit do stravy vlákninu. Pomoci může například Psyllium, což je vláknina, kterou si jednoduše přidáte třeba do jogurtu. Vhodné je ale nejprve navštívit lékaře pro vyloučení jiných problémů.

Trvalé následky

Dlouhodobé onemocnění může způsobit poruchu vstřebávání živin nebo ztrátu hmotnosti.

Prevence

Dodržování zdravého životního stylu, tedy umět odpočívat, vyvarovat se stresu, dodržovat správnou životosprávu. Také je vhodný dostatečný přísun vlákniny.

Nutný je i dostatek tekutin, ovoce, zeleniny.

Kdy jít k lékaři

Je vhodné problém řešit co nejdříve.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.