Rakovina tlustého střeva: Vyšetření, příznaky, prevence | Moje zdraví

Rakovina tlustého střeva: Počet nemocných přibývá, nepodceňujte prevenci

Rakovina tlustého střeva: Počet nemocných přibývá, nepodceňujte prevenci
Na preventivní prohlídky choďte včas • Autor: iStock.com
18. června 2018 • 06:00

Pokud je vám kolem pětačtyřiceti let, je nejvyšší čas zajít si na vyšetření tlustého střeva a konečníku. Právě v tomto věku se totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny ve vašem vylučovacím ústrojí a také je možné toto vážné onemocnění diagnostikovat ještě v počátečním stádiu a zahájit okamžitou léčbu. Nepodceňujte to a za lékařem si určitě zajděte.

Z nově aktualizovaných údajů společnosti American Cancer Society (agentury zabývající se výzkumem rakoviny tlustého střeva a karcinomu konečníku) vyplývá, že lidé by se skutečně měli na kontrolu k lékaři dostavit ještě před padesátým rokem života. Předchozí doporučení bylo přitom jiné a specialisté doporučovali návštěvu odborníka právě až po padesátce.

Pokud jste navíc měli někoho s rakovinou tlustého střeva či konečníku v rodině, neměli byste rozhodně otálet. Pokud se podíváme na situaci v České republice, tak všichni lidé ve věku nad padesát let mají u nás nárok na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, který je plně hrazený pojišťovnou.

Aktuálně publikovaný text v odborném časopise Cancer Journal for Clinicians také uvádí, že existuje několik metod, jak vyšetření na možnosti výskytu výše uvedených komplikací provádět. Aplikuje se tak neinvazivní vyšetření stolice či vizuální vyšetření, jako je například kolonoskopie (jedná se o metodu vyšetření tlustého střeva endoskopem, což je speciální optický přístroj).

Další zdravotnické organizace, jako je například US Preventive Services Task Force, ale stále doporučují vyšetření na možnost výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku počínaje padesátým rokem života.

S přibývajícím věkem se riziko zvyšuje

Faktem ale zůstává, že tento typ rakoviny je podle Světové zdravotnické organizace třetí nejčastější příčinou úmrtí zhoubného onemocnění na světě. Například ve Spojených státech amerických je to u obou pohlaví druhá nejčastější příčina úmrtí způsobená rakovinou – uvádí to americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Některé studie pak potvrzují, že míra úmrtí na toto zhoubné onemocnění stoupá právě u lidí, kteří ještě nedosáhli pětapadesáti let. Po celkovém poklesu mezi lety 1970 až 2004 se míra úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva a rakovinu u dvaceti až čtyřiapadesátiletých pacientů v USA zvýšila o 1 procento ročně. Vyplývá to ze studie zveřejněné v loňském roce v odborném lékařském časopise JAMA.

Musíme si uvědomit, že za výše uvedenými čísly jsou i mladí lidé, proto by byla lepší prevence tohoto onemocnění rozhodně na místě. U jedinců, kteří se narodili v uplynulých desetiletích, je pak mnohem větší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva než u těch narozených například v padesátých letech. Nikdo přitom neví, proč tomu tak je, všichni ale potvrzují, že je to značný problém, se kterým se musí něco razantně dělat.

Aktuální čísla tak odborníky vedla k tomu, aby zlepšili a přehodnotili způsob diagnózy tohoto onemocnění. Z výsledků vyplývá, že lidé starší pětačtyřiceti let by tak měli každých deset let podstoupit kolonoskopii. Každých pět let pak kolonografii či virtuální kolposkopii a také flexibilní sigmoideoskopii. Na místě je také každé tři roky provést test DNA. Vědci také potvrzují, že jim trvalo dva roky, než došli k tomu, že by lidé měli na vyšetření docházet už v pětačtyřiceti.

Proč vzniká rakovina tlustého střeva?

Bohužel zatím jednoznačně nevíme, co za tímto nárůstem stojí. Musíme si tak počkat na další výzkumy a testy. Počet pacientů, který se v současné době nechává na tento typ rakoviny vyšetřit, je totiž mizivý. Přesto existuje řada obecných faktorů, které mohou být jejím spouštěčem. Během několika posledních desetiletí se například razantně změnil náš životní styl. Větší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku tak mají například obézní lidé.

Neprospívají nám ani sedavý životní styl, špatné životní prostředí, různé nevhodné diety či chemicky upravované potraviny. Doporučuje se také provozovat aktivně nějaký sport, chodit do fitness centra a obecně konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Naopak vznik onemocnění by mohla způsobit i zvýšená konzumace červeného masa, uzenin a alkoholických nápojů.

Není tedy ani tak důležité, kolik vám je let. Mnohem podstatnější je, jak žijete, jak se ke svému tělu chováte. Pokud si ho nesmyslně „huntujete“, může vám to skutečně jednou vrátit. Pokud si tak všimnete, že s vaším vylučováním či se stolicí není něco v pořádku, určitě vyhledejte lékaře. Dokud je čas, dá se i se zhoubným nádorem ještě něco dělat.





Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.