Bolest hlavy bez léků: Nejlepší bylinky a babské rady | Moje zdraví

Bolest hlavy bez léků: Nejlepší bylinky a babské rady

Bolest hlavy bez léků: Nejlepší bylinky a babské rady
Autor: istock.com
23. dubna 2020 • 06:00

Když nám třeští hlava, obvykle hned saháme po pilulkách. Ty nejznámější ale často zatěžují játra a žaludek, a navíc se nesmí brát dlouhodobě. Jestliže vás bolesti hlavy přepadají často, měli byste se jich zkusit zbavit raději přírodní cestou.

Bolesti hlavy mohou být bušící, táhlé, bodavé, dunivé nebo tupé. Postihují celou oblast hlavy nebo jen čelo, spánky, záhlaví a šíji. Naštěstí proti nim většinou lze bojovat. Můžete je nejen jednorázově zahnat, ale také jim dlouhodobě předcházet. Máme pro vás několik tipů vhodných pro obě varianty.

Dostatečně pijte

Bolest hlavy se zpravidla dostavuje, když podceníte pitný režim. Pokud totiž nedodáte tělu dostatečné množství tekutin, zhoustne vám krev, zpomalí se zásobování buněk kyslíkem a vás začne bolet hlava. Zkuste tedy při nastupující bolesti vypít ihned dvě sklenice vody nebo minerálnky.

Do pitného režimu se ale počítají především stolní a minerální vody, bylinné a ovocné čaje, ředěné džusy a ovocné šťávy. Jestliže do sebe házíte jednu kávu za druhou, koledujete si spíš o dehydrataci a ještě větší bolest hlavy než o vytouženou úlevu.

Levandule a další bylinky

Nebojte se, nejde o žádné šarlatánství. Dokonce i na stránkách IKEMu (Institut klinické a experimentální medicíny) se dočtete, že jednou z možných cest, jak léčit migrény, je popíjení bylinkových čajů. Lékaři doporučují hlavně kopretinu řimbabu, pupalku, rozmarýn, levanduli, mátu, kozlík a ginkgo bilobu. Požadovaný účinek může mít i levandule, zázvor nebo andělika. Na internetu najdete spoustu receptů na bylinkové čaje.

Levandule se hodí na nepříjemné bolesti hlavy mohou být zapříčiněny i stresem. V takové chvíli zkuste inhalovat. Podle studie z roku 2006 inhalace éterických olejů významně snížila krevní tlak a hladinu kortizolu v těle a tím významně přispěla k celkovému zklidnění většiny účastníků experimentu. Pravdilo zní: Vyzkoušejte vůni, která vám bude příjemná. To samo o sobě pomůže ke zklidnění srdečního tepu. Doporučují se i neroli, kadidlo nebo citrus.

Podle studie zveřejněné v časopise European Neurology v roce 2012 pomohla inhalace levandulové vůně i pacientům s migrénou. Pokud trpíte na migrény a levandule patří k vašim oblíbeným vůním, zkuste čtvrthodinovou inhalaci.

Smíchejte dvě kapky oblíbeného éterického oleje s čajovou lžičkou nosného oleje, vetřete do zápěstí a vdechujte. Můžete ho také inhalovat z kapesníku (také dvě kapky), případně dát stejné množství do aromalampy.

Další informace o bylinkových čajích najdete zde.

Máta

Máta je skvělou volbou ve chvíli, kdy vás trápí tenzní bolest hlavy. Jde o tupou pulzující bolest, která je cítit v jakémsi pásu kolem hlavy, někdy až po temeno nebo krk. Některé lidi hlava nejvíc bolí ve spáncích nebo v oblasti čela, většina má ovšem prostě nejasný pocit, že v hlavě má tlak, a převládající pocit je, jako by byla sevřená v obruči.

Přidejte 10 kapek máty peprné k přibližně 3 centilitrům nějakého základního nosného oleje, například kokosového, mandlového nebo jojobového. Jemně ho vmasírujte ke krku a k ramenům. Podle některých studií přináší do čtvrt hodiny úlevu od bolesti.

Protahovací cviky

Bolesti hlavy vás můžou často přepadnout, pokud sedíte denně většinu času shrbení za počítačem. Řešením je po hodině práce vstát a jít se na pět minut projít nebo alespoň protáhnout a hlídat si, abyste dodržovali zásady ergonomického sezení. Nenáročné cvičení na ztuhlé krční svaly můžete provádět téměř kdykoli. Pravou rukou si sáhněte na levé ucho, potom pomalu táhněte hlavu doprava, vydržte až do chvíle, kdy ucítíte, jak se vám svaly napínají. Pak si strany vyměňte a celý postup opakujte. Pravidelně také cvičte cviky proti bolestem zad.

Další podrobnosti k tématu bolestí zad čtěte zde.

Relaxace a spánek

Bolest hlavy může být často také důsledkem únavy nebo nedostatečného spánku. V takovém případě na ni platí především klid a odpočinek. Zavřete se v zšeřelém pokoji, pohodlně se usaďte, zavřete oči a zhluboka dýchejte. Snažte se v duchu oprostit od všech starostí a myšlenek, pokuste se vyčistit svou mysl. Tohle umění je spojováno s meditací a při dlouhodobém tréninku může pozitivně ovlivnit i vaše zdraví. Jestliže vás trápí nespavost, přečtěte si naše tipy, jak s ní zatočit.

Studený i teplý obklad

Když už se bolest hlavy rozjede, pomůže vám také studený obklad. Do látkového pytlíku vložte drcené ledové kostky nebo použijte studený gelový polštářek. Pak si ho na tři minuty přiložte na čelo, šíji nebo spánky podle toho, kde cítíte největší napětí. Na chvíli sundejte a přiložte znovu. Opakujte několikrát. Pokud vás ovšem hlava trápí kvůli přemíře stresu nebo jako „bonus“ k zatuhlé krční páteři či ucpaným dutinám, pak vsaďte spíše na obklad teplý.

Dostatek hořčíku

Hořčík neboli magnesium je pro organismus nezbytný stopový prvek. Plní množství úkolů, účastní se na stovkách biochemických procesů. Umí uvolňovat křeče a bolesti hlavy a pomáhá i při migréně. Můžete jej užívat ve formě tablet nebo jako šumivý nápoj, nejlepší je ale jíst hodně potravin, které hořčík obsahují. Mezi ně patří například listová zelenina, fíky, banány, meruňky, švestky, ryby, luštěniny či oříšky.

Hořčík pomáhá i proti únavě. Více o tom čtěte zde.

Babské rady

Pokud si opravdu nechcete vzít léky, vyzkoušejte osvědčené babské rady. Rozkrájejte syrové brambory na plátky a dejte si je na čelo a spánky. Pomáhají také obklady ze studené čerstvé okurky nebo silný čaj z majoránky. Vyzkoušejte také střídání teplot. Ve vaně si pouštějte na šíji chvíli teplou a chvíli studenou vodu. Můžete použít i francovku na spánky a šíji: Přírodní mentol a extrakt z jehličí příznivě ovlivňují celkovou duševní pohodu. Natřete si spánky i šíji a zlehka masírujte jemným tlakem či krouživými pohyby, dokud se bolest nezmírní. Také kyslík dokáže s tělem zázraky. Takže se nevymlouvejte na počasí a udělejte si patnáctiminutovou procházku. Nezapomeňte zhluboka dýchat a nechoďte příliš rychle.

Přírodní léčba zabírá i na velmi silné bolesti hlavy (migrény).

Kdy vyhledat lékaře

Pokud jsou vaše bolesti hlavy velmi silné nebo se často opakují, případně je doprovází další příznaky (např. únava, zvracení, závratě, nesoustředěnost, změny nálad, špatná paměť…), měli byste navštívit lékaře, aby mohl vyloučit nějaké vážné onemocnění či migrénu. Pokud máte potíže s páteří, tím správným odborníkem může být rehabilitační lékař či fyzioterapeut. Odbornou pomoc vyhledejte i v případě, že vaše bolest pramení z nedávného poranění hlavy.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.