Tenzní bolest hlavy: Viníkem bývá dlouhodobý stres. Jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Tenzní bolest hlavy: Viníkem bývá dlouhodobý stres. Jak se jí zbavit?

Tenzní bolest hlavy: Viníkem bývá dlouhodobý stres. Jak se jí zbavit?
Autor: istock.com
16. února 2019 • 06:00

Celkem 80 procent populace trápí takzvané tenzní bolesti hlavy. Jedním z nejčastějších důvodů je stres. Předejít mu ne vždy jde. Co tedy dělat, když už problémy propuknou a vy si nemůžete dovolit jít spát.

Víte, co je tenzní bolest hlavy? Pokud vás trápí, tak určitě ano. Jde o tupou bolest, která probíhá jakoby po pásu kolem hlavy a zahrnuje přitom i temeno a krk. Trvá třicet minut, ale třeba i týden. Některé lidi hlava nejvíc bolí ve spáncích nebo v oblasti čela, většina má ovšem prostě nejasný pocit, že v hlavě má tlak, a převládající pocit je, jako by byla sevřená v obruči. 

Někdy se stává, že pacienty bolí spolu s hlavou svalstvo krku i ramen a bolest vystřeluje ze zátylku do očí. Pak problémy přičítají očím, ale není to pravda. Narozdíl od migrény tenzní bolest obvykle není spojená s nevolností a přecitlivělostí na světlo. Je to spíše výjimečné. 

„Na rozdíl od migrény nastupují pozvolna a nebývají tak silné. Člověk tedy nemusí, jako při migréně, zanechat veškerých aktivit a ulehnout, nicméně i tak jsou to bolesti obtěžující a nepříznivě ovlivňující kvalitu života. Kvůli délce svého trvání a častému opakování omezují člověka v běžných denních aktivitách,“ říká MUDr. Marek Hakl, primář Kliniky algeziologie a preventivní péče Medicinecare v Brně. 

Pozor na závislost na lécích

Tenzní bolesti si lidé léčí běžnými léky proti bolesti, z nichž většina je volně k dostání v lékárně. Nejčastěji jde o typ s obsahem ibuprofenu nebo jejich kombinace. Někdo nedá dopustit na ty s obsahem paralenu, ale rozhodně nelze říci, že by byla univerzální rada pro všechny. Problém je, že pacienti si často zvyšují dávky a kombinují preparáty do všelijakých koktejlů. A to je cesta do pekel  hrozí totiž, že se stanou na lécích závislí.

„Kromě tlumení bolesti je však na místě řešit i stres, který bolest hlavy vyvolal. Především dlouhodobý stres není radno podceňovat. Zatímco krátkodobý stres může díky vyplaveným hormonům člověka aktivovat, a připravit ho tak na překonání určité zátěžové situace, dlouhotrvající nebo často se opakující stres působí na zdraví jednoznačně negativně,“ upozorňuje MUDr. Hakl. 

Vedle bolesti hlavy snižuje chronický stres imunitu a podílí se na rozvoji řady fyziologických, ale i psychických onemocnění, mimo jiné například i depresí. Je proto nutné se soustředit na prevenci a nespoléhat pouze na potlačení už vzniklé bolesti obvyklým práškem. 

Někdy je třeba psychoterapie

Pravděpodobnost vzniku tenzní bolesti lze zmírnit relaxačním cvičením, které slouží k odčerpání psychického napětí a k uvolnění bolestivě stažených svalů. Velmi vhodné je také cvičení aerobní  například běh, plavání nebo jízda na kole. Tím se totiž zlepšuje výkonnost oběhového a dýchacího systému, a tudíž i celková fyzická kondice. Člověk pak dokáže snáze zvládat stejné množství každodenní námahy s většími fyzickými rezervami. Cvičit je ovšem třeba pravidelně a dlouhodobě, nepřestávat ve chvíli, kdy potíže s bolestí hlavy ustoupí. 

Pacienti, u kterých jsou rozhodujícím faktorem nemoci nejen nahromaděný stres, ale také nevyřešené problémy v zaměstnání či v rodině, musí vyhledat i pomoc psychoterapeuta. Nejdůležitější totiž je, aby si uvědomili příčinu bolesti. Ta tkví ve způsobu myšlení, chování a rovněž v tom, jak odpočívají, a ve zvládání náročné situace. Psychoterapie a změna životního stylu sice nepřinášejí výsledky ihned jako polknutí tablety, zato je však jejich pozitivní vliv zásadní a dlouhodobý.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.