Poznejte sedm příznaků migrény a jednou provždy se jí zbavte | Moje zdraví

Poznejte sedm příznaků migrény a jednou provždy se jí zbavte

Poznejte sedm příznaků migrény a jednou provždy se jí zbavte
Autor: istock.com
11. ledna 2019 • 06:00

Bolí vás často hlava a zajímá vás proč? Možná trpíte migrénou a nevíte o tom  více než polovina všech pacientů s těmito zdravotními komplikacemi totiž není nikdy diagnostikována. Poznejte sedm různých příznaků, díky kterým budete mít jasněji, zda by mohlo jít ve vašem případě o migrénu. A nezapomeňte je při návštěvě ordinace lékaři sdělit.

Co to vlastně je migréna? Podle amerického Národního ústavu neurologických poruch se jedná o onemocnění mozku, které se může projevovat řadou nepříjemných příznaků. Bolest hlavy je jen jedním z nich. Ta může trvat pár hodin, ale klidně i tři dny.

Každá bolest hlavy způsobená migrénou je odlišná a kvůli tomu pro vás nemáme žádný přehledný výčet symptomů, který by se dal použít na každého člověka. Některé se ale definovat dají. Mohou se začít projevovat zlehka a postupně, jejich nástup může být i velmi rychlý. Někdy začínají problémy během noci, což má za následek, že se lidé s migrénou už probudí. Pokud se u vás objeví některý z těchto příznaků, pravděpodobně trpíte migrénou. Které příznaky mohou naznačovat, že máme migrénu?

Pulzující tlaková bolest

První z příznaků je opravdu velmi nepříjemný – pacienti cítí, jak jim v hlavě pulzují žíly, a mají pocit, že jim exploduje hlava. Jedná se o tupou bolest, se kterou se v podstatě nedá normálně fungovat – pokud se u vás tento symptom objeví a trvá nepřetržitě více jak 4 hodiny, měli byste si zajít ke svému obvodnímu lékaři, který provede základní vyšetření a případně vás pošle na další testy k odborníkům.

Bolest na jedné straně hlavy

Jak už jsme uvedli, pocity bolesti při migrénách jsou velmi individuální, někdo cítí napětí na obou stranách hlavy, někdo jen na jedné. Pacienti obvykle cítí tlak kolem tváří, očí a čela. Bohužel stále není jasné, proč někdo trpí migrénou jen na jedné straně hlavy. Jedna teorie uvádí, že za tím může stát trojklaný nerv.

Tuhne vám krk

Trojklaný nerv může být i příčinou, proč kromě bolesti mají někteří pacienti i ztuhlý krk.

Máte mžitky před očima

Pokud nastoupí migréna, dojde i k poklesu průtoku krve do mozku – výsledkem je pak takzvaná vizuální aura. Při ní mají pacienti zkreslené vidění, vidí světla různých barev nebo mžitky. Mohou se projevovat jen na jedné straně zorného pole. Těmito příznaky trpí zhruba čtvrtina všech pacientů s migrénou.

Pocity nevolnosti

Mnoho lidí pociťuje při migrénových stavech i nevolnost, závratě a část z nich dokonce zvrací. Naše střeva jsou totiž napojena na nervový systém. Odborníci specializující se na bolesti hlavy se domnívají, že střeva během migrény zpomalují svoji funkci, což může vést k nevolnosti. V některých studiích se také dočteme, že souvislost mezi migrénou a gastrointestinálními poruchami (problémy se střevy) je ale stále nejasná.

Váš mozek je vyčerpaný

Nezapomeňte ani na to, že při migréně je váš mozek velmi zaneprázdněn – snaží se totiž vypořádat se signály, které k němu neustále vysílají vaše nervy, což vyžaduje mnoho energie. Během těchto stavů vám k lepší bdělosti nepomůže ani litr kávy.

Bolest je „nekonečná“

Jak už jsme si řekli, migrény mohou trvat čtyři hodiny, ale klidně se nás mohou držet až tři dny. S pauzami se s nimi můžete potýkat několik měsíců i let. Bohužel se jedná o nepravidelnou bolest, takže nikdy nevíte, kdy nastoupí.

Příčiny migrény nejsou dodnes úplně známé, jisté je, že jde o poruchu prokrvení mozku. U značné části nemocných se může jednat o dědičnou záležitost. Příčinou záchvatovitých bolestí hlavy i příznaků podobných auře může být ovšem i závažné onemocnění mozku. Proto by každý nemocný s migrénou měl být jednou v životě důkladně neurologicky vyšetřen. Léčba migrény spočívá v úpravě životního stylu a v léčbě léky. Důležité je, aby si pacient vedl záznamy o možných vyvolávacích momentech jeho migrenózních záchvatů a těm se pak snažil maximálně vyhýbat.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.