Máta peprná | Moje zdraví

Máta peprná

Máta peprná klidní podrážděný žaludek, podporuje trávení a skvěle uvolňuje ucpaný nos.

 

Popis

Máta peprná (Mentha piperita) je vytrvalou bylinou z čeledi hluchavkovitých, roste do výšky až 80 cm. Tento druh máty je hybridem máty vodní a klasnaté. Oddenek má podzemní výběžky, lodyha je čtyřhranná, mírně ochlupená a nahoře se větví. Listy jsou řapíkaté s kopinatou nebo vejčitou čepelí. Květy mají barvu růžovou nebo fialkovou. Jsou uspořádány v hustých lichopřeslenech.

Účinné látky

Samotné listy máty obsahují silici, jejíž hlavní složkou je mentol (až 50 % silice) a menthon (asi 10 %), které dodávají bylině charakteristickou vůni i chuť. Dále silice obsahuje i menthofuramen, piperot, hořčiny, kyselinu octovou, třísloviny a další složky.

Použití

Užívá se v potravinářství, rovněž je účinná jako léčivka. Mátový odvar je skvělý jako kloktadlo, přežvykování listů osvěží dech a dezinfikuje dutinu ústní. Skvělé jsou i sirupy, éterické oleje a masti či gely.

Účinky na zdraví

Máta mírní nachlazení a kašel. Klidní podrážděný žaludek, podporuje trávení a mírní nadýmání. Ulevuje při bolestech hlavy, inhalace skvěle uvolňuje ucpaný nos. Mírní křeče, tiší i bolesti svalů.

Výskyt

Původ má v západní Evropě, odtud se dostala do celého světa. Na velkých plochách se pěstuje komerčně, lidé ji však pěstují i na svých zahrádkách, najdeme ji i na vlhčích loukách. Daří se jí na humózních půdách s dostatkem vláhy a světla.

Sběr

Sbírá se nať a list, v období od června až do září. Nať je dobré sklidit ještě před rozkvětem. Sušte ji ve slabých vrstvách a ve stínu, stejně tak pracujte i s listy. Bylinu skladujte v papírových či jutových pytlíčcích.

Domácí recepty

Mátový olej pomáhá od bolesti, mírní vyrážky. Potírejte jím čelo a odplaví se bolest hlavy. Vezměte suché nebo čerstvé listy (hrst) máty, zalijte olejem (slunečnicovým) a nechte týden stát na slunci. Pak slijte do láhve s uzávěrem.

Mátový likér chutná a také čistí dutinu ústní, mírní i žaludeční potíže. Vezměte polévkovou lžíci čerstvých či sušených listů máty, zalijte 750 ml vodky a nechte v uzavřené láhvi stát tři týdny na slunci. Pak sceďte, přidejte 200 g zčeřeného cukru a uložte na několik dní do studena. Popíjejte sklenku denně při obtížích.

Mátový čaj. Čerstvé nebo sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.

 

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.