Andělika lékařská | Moje zdraví

Andělika lékařská

Andělika lékařská skvěle uvolňuje namožené svaly i klouby.

Andělika lékařská, neboli děhel lékařský (Archangelica officinalis) je dvouletá až víceletá bylina, která patří do čeledi miříkovitých. Rostlina má řepovitý oddenek a hnědé kořeny. Bohatá růžice se jí tvoří v prvním roce, vykvétá ovšem až ve druhém či třetím. Stonek samotný roste do výšky až 2,50 m. Květenství tvoří polokulovité okolíky o průměru až 15 cm. Pouhý jeden okolík se skládá až ze 40 hustých menších okolíčků. Květy mají zeleno-bílou barvu s nádechem žluté či růžové.  Koruna je pětičetná. Plodem je dvojnažka.

Účinné látky

Andělika lékařská obsahuje více jak 40 blahodárných látek. Najdeme v ní flavonoidy, tanin, hořčiny, cukr, pektin, různé silice, terpeny či angelicín.

Použití

Anděliku lékařskou najdeme nejčastěji v čajových směsích. V kosmetice se používá do koupelí, výborná je na obklady. V kuchyni se její zralá semena používají k dochucení polévek, silné aroma dodává zajímavou chuť i různým marmeládám a kompotům. Rovněž je skvělá do nádivek, skvěle ochutí maso při pečení.

Účinky na zdraví

Bylina se nejčastěji užívá vnitřně, protože podporuje trávení a klidní žaludek. Jestli máte potíže s nadýmáním, rovněž jej umí mírnit. Andělika stimuluje správné vylučování žaludečních šťáv, při potížích s dýcháním uklidní podrážděné průdušky. Vhodná je i při zánětu močového měchýře. Zpevňuje také cévní stěny. Obklady pomáhají ulevit bolavým svalům a kloubům.

Výskyt

Původně andělika lékařská rostla v severovýchodní části Evropy (Skandinávie, Island, Grónsko, od východního Německa po Ural), poté se ve 14. století rozšířila do střední Evropy, následně do Asie. Najdete ji v pohořích i v nížinách, u řek nebo na vlhkých loukách. U nás se vyskytuje v Krkonoších.

Sběr

Tam, kde je cíleně pěstována, potřebuje vlhčí a humózní půdu. Rozmnožuje se semeny, která brzy po dozrání přijdou o pro obnovu potřebují mráz i světlo, proto se rostlina vysévá na podzim nebo brzy na jaře. V prvním roce se vyvíjí růžice, ve druhém listy. Andělika lékařská kvete od července do poloviny srpna, plody však přináší jen jednou (na podzim), a pak odumírá.

Domácí recepty

Koupel zklidní sportem či nemocí namožené svalstvo a klouby, které dokonale regeneruje. Stačí svařit 100 g anděliky se dvěma litry vody a směs nechat asi půl hodiny ustát. Poté odvar přecedíme a nalejeme do vany s teplou vodou, v níž pobydeme minimálně půl hodiny. 

Obklad z kořene je více koncentrovaný, proto pomůže jako zábal na postižené místo. Vezměte kořen rostliny, umístěte jej do sklenice, zalijte 30 až 40 % alkoholem a vodou (poměr 1:1). Sklenici neprodyšně uzavřete a dejte na místo, kde je kolem 20 °C. Nechte minimálně 14 dní odstát. Poté používejte výluh dle potřeby na bolavá místa, která můžete potírat nebo obalit gázou namočenou v tinktuře.  

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.