Nespavost | Moje zdraví

Nespavost

Problém, který čas od času trápí každého. Příčin má hned několik, většinou jde o psychické problémy a stres. Špatný životní styl, problémy s psychikou, přetížení, přepracování, obavy z budoucnosti nebo třeba o blízké jsou nejčastější příčinou nespavosti, ať již jde o problémy s neusnutím nebo nočním buzením. Některým lidem se zhoršuje v závislosti na počasí, u žen třeba na menstruačním cyklu – často je součástí onemocnění depresí.

Příčiny vzniku nespavosti

Špatná funkce štítné žlázy

Pokud máte zvýšenou hladinu hormonů štítné žlázy, dochází k zvýšené aktivitě nervového systému, která vede k nervozitě a nespavosti.

Syndrom neklidných nohou

Projevuje se tím, že vám při usínání začne cukat v nohách. Cítíte svědění, mravenčení a máte silnou potřebu nohama pohybovat, a proto je pak lepší vstát. Příčina v podstatě stále není známá.

Léky nebo jiné drogy

Nespavost také může souviset s tím, že jste před spaním vypili příliš kofeinu v kávě, ale i v čaji, vliv může mít i nikotin z cigaret. Zvláštní skupinou jsou ti, u nichž se vyvinula závislost na lécích na spaní a tablety jim už nyní nepomáhají. Léky na spaní se proto nikdy nesmí užívat dlouhodobě. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.