Rozmarýn lékařský | Moje zdraví

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn lékařský uklidňuje, zvyšuje koncentraci a zprůchodňuje cévy.

Popis

Rozmarýn lékařský, též se mu říká rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis), je silně aromatická, léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých, keřovitého vzrůstu. Dorůstá do výšky až dvou metrů. Jeho stonky jsou hustě větvené, ve spodní části dřevnatí, pokrývá je šedá kůra. Listy mají úzký tvar, jsou přisedlé, svrchu tmavé a lesklé. Pokrývají jej bílé nebo modré kvítky, květenství tvoří liché klasy v úžlabí horních listů, najdeme zde až 10 květů. Kalich je zvonkovitý, plody tvoří hnědé tvrdky.

Účinné látky

Najdeme zde silice, jako jsou verbenon, cineol, kafr, limon, borneol. Také je zde výskyt flavonoidů (apigenin, luteolin, diosmetin), terpenové hořčiny (rosmanol, rosmadial, pikrosalvin), dále kyseliny (ursulová, oleanová, kávová, chlorgenová nebo rozmarýnová) a třísloviny.

Použití

Silně vonící rozmarýn je součástí známého provensálského koření, využívá se i samostatně. Skvěle dochucuje masa, dělají se z něj čaje i sirupy. V kosmetice se přidává do složení šamponů, mýdel i voňavek. Je účinný i jako odpuzovač molů, proto se snítky dávají do šatníků.

Účinky na zdraví

Jeho vůně má uklidňující efekt. Také zvyšuje koncentraci. Pomáhá lidem s nízkým krevním tlakem, zlepšuje krevní oběh, prokrvuje končetiny, zprůchodňuje cévy a posiluje imunitu.

Výskyt

Původně se rozmarýn pěstoval ve Středomoří, dnes jej najdeme i ve střední a východní Evropě, Anglii, Severní Americe nebo Mexiku. Můžete jej pěstovat i doma na slunném místě, v našich končinách ale nedorůstá takové výšky.

Sběr

K okamžité spotřebě se rozmarýn sklízí celé léto, pro případ usušení se sbírá těsně před květem. Natě se svazují a suší se zavěšené na vzdušném a stinném místě.

Domácí recepty

Domácí kondicionér podporuje růst vlasů a tlumí jejich vypadávání. Vezměte 250 ml kokosového oleje, dvě polévkové lžíce bambuckého másla, dvě čajové lžičky arganového oleje, 10 kapek rozmarýnového esenciálního oleje a sedm kapek mátového esenciálního oleje. Domácí olej z čerstvého rozmarýnu si můžete připravit tak, že několik snítek byliny necháte měsíc louhovat v olivovém oleji. Všechny ingredience ohřívejte na mírném plameni, vše se musí rozpustit. Zchladlým kondicionérem masírujte tři až pět minut kořínky vlasů. Poté vlasy umyjte šamponem, abyste odstranili přebytečnou mastnotu.

Rozmarýnový sirup odstraňuje bolest hlavy a mírní kašel. Asi 15 větviček rozmarýnu a dva nakrájené citrony dejte do vroucí vody (1,5 l), poté louhujte půl hodiny. Poté odvar sceďte, přidejte 750 g cukru a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Hotový sirup nalijte do horkých lahví, uzavřete, zabalte do deky a skladujte týden na chladném místě. Při potížích užívejte čajovou lžičku.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.