Jak cvičit, pokud jste upoutáni na lůžko? | Moje zdraví

Cítíte se rozlámaně a bez energie? Možná máte málo pohybu

9. května 2018 • 06:00

Každý okamžik našeho života je tělo v pohybu. Ne vždycky se ale hýbeme tak, jak bychom měli. Co dělat, pokud jste na nějaký čas v pohybu omezení? A proč je nutné se hýbat, i když nepotřebujete zhubnout?

Zamyslete se, jak se cítíte, když delší dobu sedíte či ležíte bez aktivního pohybu, chůze, stoupání do schodů a procházek. Kam se vytratila energie, elán, síla i nálada? Nečinnost těla vede mnohdy k vážným nemocem, fyzickým i psychickým.

Znáte ten zvláštní pocit, když vám lékaři sundají sádru z pochroumané končetiny? Své původní pružné svaly byste jen těžko hledali. Byly v nečinnosti a chátraly. Stejně tak je to s celým tělem. Chcete být zdraví? Chcete být pružní? Chcete mít dlouhý život plný radosti? Tak se hýbejte. Jde to i v situacích, kdy se vám zdá, že to není možné.

„Je potřeba se vrátit sami k sobě, ke svým pocitům a zdravému selskému rozumu,“ říká Lucie Dytrychová, trenérka a zakladatelka FitnessGo.

Proč by měl člověk vlastně sportovat? Ženy zpravidla tuto otázku pojmou prakticky: Chceme hubnout a hezky vypadat, což platí i pro čím dál více mužů. Ráda bych však zdůraznila zejména stránku psychickou. Při sportu se do krve vyplavují hormony endorfin a serotonin, nazývané hormony štěstí, a v dnešní době stresu, kdy lidé jsou pod neuvěřitelným tlakem, si tak díky sportu především psychicky (mentálně) odpočinou,“ vysvětluje dále.

Jak cvičit, když se nemůžete hýbat?

Nedostatečná pohybová aktivita například po zranění či při upoutání na lůžko způsobuje atrofii svalů, tedy postupné ochabnutí svalů, úbytek svalové hmoty až její ztrátu. Pokud člověk skutečně není schopen běžné cvičební pohyby provádět, například z důvodu ochrnutí, velké bolesti nebo má pohyb omezený po úraze či operaci, je vhodné takzvaně cvičit bez vnějšího pohybu.

Podle vysvětlení prim. MUDr. Michaely Tomanové z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí jde o cvičení v představě, kdy si pohyb těla či jednotlivých částí pouze vizualizujeme. „Tuto vizualizaci je možné bez omezení využívat u všech pacientů. I pouhé cvičení v představě totiž aktivizuje spojení mezi centrální nervovou soustavou, tedy mozkem, a svaly. Ty jsou pak aktivně zapojovány, mozek do nich vysílá signály, i přestože tělo navenek nevykonává žádný pohyb. S cvičením tedy může pacient začít již v akutní fázi svého onemocnění nebo ihned po úraze či operaci, což má znatelný pozitivní vliv též na psychiku," vysvětluje lékařka.

A dodává: "Pokud má pacient opravdu velké pohybové omezení, začínáme často právě nejprve s cvičením v představě. Dále přidáváme pomalé a téměř neviditelné pohyby v tzv. mikropohybu, což je pohyb v milimetrech. Později, když se člověk cvik naučí a nemá žádná pohybová omezení, přidáváme na rozsahu pohybu, někdy i na rychlosti, a cvičíme tuto metodu v tzv. makropohybu, kdy již jde o normální pohyb.“

Pohyb našeho těla představuje souhru více než 600 svalů, které tvoří 30 až 50 procent hmotnosti našeho těla. Příznivé účinky pohybu mají vliv na řadu chronických chorob, ať už jde o onemocnění srdeční, plicní, roztroušenou sklerózu, diabetes, osteoporózu, demenci a další. Nelze ani vypočítat všechny zdravotní obtíže, které se díky pravidelnému pohybu lepší a které mnohdy i tak trochu nedostatkem pohybu vznikají.

Proč je pohyb zdravý?

  • Zvyšuje fyzickou kondici.
  • Hubne se při něm. Zvyšuje energetický výdej, snižuje množství tělesného tuku.
  • Zlepšuje kardiovaskulární systém. Zvyšuje adaptaci krevního oběhu na zátěž, čímž posiluje srdce, které se tak méně namáhá, zvyšuje se elasticita cév a snižuje riziko trombů.
  • Zvyšuje pevnost, pružnost a počet svalových vláken.
  • Zlepšuje funkce trávicího traktu. Mizí zácpa či průjem stresového charakteru.
  • Zvyšuje imunitu, kapacitu plic a zlepšuje dechové funkce.
  • Posiluje kosti, zlepšuje jejich pevnost a pružnost, je tedy prevencí před osteoporózou a má také kladný vliv na klouby (pokud se nepřepínáme a neskáčeme na tvrdý podklad).
  • Okysličuje mozek, a tím přispívá k jeho regeneraci. Je prevencí proti demenci.
  • Dochází k rychlejší látkové výměně a odplavování toxinů. Vypadáme zdravěji a naše pokožka je zářivější.
  • Pohyb jako takový v každém případě také výrazně utužuje náš psychický stav, můžeme jej považovat za jakési přirozené antidepresivum.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.