Rakovina plic: Jak ji poznat včas a jaké jsou možnosti léčby? | Moje zdraví

Rakovina plic nezačíná jen kašlem. Jak poznáte, že je zle?

Rakovina plic nezačíná jen kašlem. Jak poznáte, že je zle?
Autor: istock.com
5. října 2022 • 14:00

Ačkoli si to spousta lidí stále myslí, rakovinu plic nemusí zdaleka dostat jen kuřáci. Podle statistik 50 % nemocných v minulosti kouřilo, ale 15 % nikotinu nikdy nepodlehlo. Smutné navíc je, že v naprosté většině případů je nádor na plicích zhoubný, a tedy nevyléčitelný. Nemoc se přitom vůbec nemusí projevit jen kašlem. Na jaké další příznaky byste si měli dát pozor? 

U nádorů plic a průdušek se v drtivé většině případů – až v 90 % případů – jedná o karcinom plic, tzv. bronchogenní karcinom. Ten je velmi agresivní a jeho léčba je náročná, řada případů s touto diagnózou proto končí fatálně. Poměrně často se v plicích objevují také i metastázy – tedy sekundární nádory ze vzdáleného primárního ložiska rakoviny.

Video se připravuje ...
Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

Pro úspěšnou léčbu rakoviny je, stejně jako u mnoha jiných nemocí, zásadní diagnostikovat ji včas. Při odhalení nemoci v jejím prvním stadiu je míra přežití 5 let až 80%. Pokud k lékaři dorazíte až v posledním, čtvrtém stádiu nemoci, šance na přežití klesá na smutných 10 %.

Kouříte? Hrozí vám nejen rakovina plic. Více čtěte zde.

Hlavní příznaky rakoviny plic

Mezi jeden z hlavních příznaků rakoviny patří přetrvávající kašel nebo změna charakteru chronického kuřáckého kašle (například z kašle s vykašláváním na kašel dráždivý). Většina lidí ovšem nepovažuje chronický kašel za nic zásadního a přisuzuje ho alergii, nachlazení nebo suchému vzduchu z klimatizace. Ale kašel, který trvá déle než několik měsíců, může znamenat závažný problém. Dalším varujícím signálem je vykašlávání krve nebo přítomnost nitek krve ve vykašlávaném hlenu.

U rakoviny plic se také objevuje dušnost při zátěži, tedy například při sportu, ale někdy i při obyčejné chůzi do schodů. Spousta lidí tento příznak přehlíží, protože si myslí, že  je způsobený vyšším věkem, špatnou fyzickou kondicí, kily navíc a podobně. 

Rakovina plic často neodradí lidi od kouření. Více informací čtěte zde.

Zpozornět byste měli i v případě, že pociťujete nejasné bolesti. Nádor na plicích totiž může utlačovat některé nervy, což vede k pocitům bolesti zad(40 % nemocných), hrudi nebo paže. Pokud vás trápí bolest v těchto částech těla, která se navíc stupňuje s nádechem a výdechem, neváhejte a vyhledejte lékaře. Některou z těchto obtíží totiž uvádí až 50 % pacientů s rakovinou plic v okamžiku její diagnózy.

Časté záněty průdušek nebo zápaly plic, které odolávají antibiotikům, jsou dalším varovným signálem. Nádor prorůstající do dýchacích cest může způsobit jejich zúžení, či dokonce ucpání. Takové prostředí je pro opakované infekce ideální. Bronchitidy nebo časté zápaly plic mohou být způsobené kouřením nebo chronickou obstrukční nemocí plic, stejně tak ale mohou být příznakem rakoviny.

Rozhovor s chirurgem o transplantaci plic čtěte zde.

Další příznaky rakoviny plic

  • dušnost (78 % nemocných)
  • zvýšená teplota
  • změna charakteru kašle na dráždivější
  • bolesti svalů
  • únava
  • chrapot
  • neurologické poruchy
  • polykací obtíže (jako důsledek útlaku jícnu nebo prorůstání nádoru do jícnu)
  • váhový úbytek
  • syndrom horní duté žíly (projevuje se otokem krku a obličeje, jenž je způsoben tlakem nádoru nebo zvětšených lymfatických uzlin na žíly, které odvádí krev z oblasti hlavy a krku) 

Mimoplicní příznaky rakoviny plic 

Tyto příznaky jsou vždy projevem rozsáhlého onemocnění a šíření nádoru do jiných orgánů (metastáz), především do centrálního nervového systému, kostí, kostní dřeně a jater. I když se karcinom plic může šířit do kteréhokoli orgánu, nejnápadnější příznaky vyvolává postižení centrálního nervového systému (neurologické či psychické poruchy), kostí (bolesti, zlomeniny) a kostní dřeně (anémie). Naproti tomu metastázy do jater mohou dlouho zůstávat bez průvodních příznaků, a to i tehdy, když už jsou játra pohmatem zřetelně zvětšená. Mnohočetné metastázy do jater se mohou projevit žloutenkou.

Zhoubné nádory plic se dělí na dvě skupiny: nádory nemalobuněčné a nádory malobuněčné.

Malobuněčný karcinom se vyznačuje rychlým růstem, má tendenci vytvářet metastázy. Toto onemocnění není zpravidla vhodné k chirurgickému odnětí. Většinou vykazuje dobrou citlivost k chemoterapii a radioterapii. Po ukončení léčby ovšem nelze vyloučit návrat onemocnění.

Nemalobuněčný karcinom obvykle mívá pomalejší růst a vede později k metastázování. V časných stadiích svého vývoje se dá chirurgicky odstranit. V pokročilejších stadiích se využívá chemoterapie a radioterapie. Citlivost nádoru na chemoterapii a radioterapii může být menší než u malobuněčného karcinomu.

Léčba rakoviny plic

Po stanovení diagnózy se ve většině případů přistupuje k chirurgickému odstranění nádoru. Dokonce i nezhoubné (benigní) nádory mohou svojí lokalizací vést k omezení průchodnosti dýchacích cest a jejich chirurgické odstranění je nezbytné. Bronchogenní karcinomy vyžadují neodkladnou léčbu. Léčba bývá velmi komplikovaná v pozdějším stádiu a záleží také na typu nádoru.

Radikální chirurgický zákrok však není vždy možný kvůli ohrožení života pacienta. Může se provádět pouze dílčí operace v závislosti na stádiu nádoru a jeho typu. Klínovitá resekce odstraní jen menší část postižených plic.

Lobektomie se provádí k odstranění celého laloku plic a pneumonektomie se provádí při potřebě odstranit celé plíce. Tento postup operativních úkonů je důležitý i při nemožnosti odstranění celého nádoru, protože i případné jeho zmenšení na minimum je důležité pro následnou léčbu chemoterapií a radioterapií.

Další informace o léčbě rakoviny plic čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.