Trápí vás únava a nedostatek koncentrace? Zjistěte, jestli za to nemůže štítná žláza | Moje zdraví

Trápí vás únava a nedostatek koncentrace? Zjistěte, jestli za to nemůže štítná žláza

Trápí vás únava a nedostatek koncentrace? Zjistěte, jestli za to nemůže štítná žláza
Únava a psychická i fyzická vyčerpanost mohou být jedním z hlavníh příznaků onemocnění štítné žlázy • Autor: iStock.com
18. května 2018 • 12:00

Máte problémy se spánkem, zvýšenou únavou, nemůžete se soustředit a trpíte častými změnami nálady? Řada lidí si myslí, že za to může jejich životní styl, na vině ale může být i porucha štítné žlázy. Jak to poznáte?

Onemocnění štítné žlázy postihuje poměrně dost lidí. V průběhu života se s ním setká až desetina populace. Až osmkrát častěji jsou to ženy. V České republice trpí sníženou funkcí štítné žlázy (hypotyreózou) 525 000 osob a zvýšenou funkcí štítné žlázy (hypertyreózou) 105 000 osob. Pouze každý druhý pacient si však je svého onemocnění vědom.

„Mezi základní onemocnění štítné žlázy patří snížená funkce, zvýšená funkce, záněty a nádory. Některá z nich nepředstavují pro pacienta žádné velké nebezpečí, jiná mohou znamenat ohrožení zdraví i života, a to nejen pacientů samotných, ale v případě žen mohou ohrozit i těhotenství a vývoj plodu. Proto by se o nich mělo vědět, proto by se měla cíleně vyhledávat,“ říká MUDr. Michal Kršek, předseda České endokrinologické společnosti.

Fyzické a psychické vyčerpání je jedním z příznaků

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány v těle. Pokud štítná žláza produkuje hormonů málo nebo naopak moc, projeví se to na fyzickém i psychickém zdraví člověka. Když se nemoc odhalí včas, většinou je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit.


„Správná funkce štítné žlázy je důležitá od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je její význam zcela klíčový,“ upozorňuje MUDr. Richard Stejskal, předseda Sdružení ambulantních endokrinologů, a dodává: „Příznaky onemocnění štítné žlázy lidé často přehlíží, protože se mylně domnívají, že jsou snadno rozpoznatelné a nepřehlédnutelné. Na druhou stranu pacienti nezřídka pokládají za projevy onemocnění štítné žlázy řadu obtíží, které se štítnou žlázou souviset nemusí. Typickým příkladem je přibírání na váze.“

Psycholog nepomůže, zkuste endokrinologa

Většina lidí, když začne cítit zvýšenou únavu nebo depresi, hledá příčinu ve svém životním stylu. Nenalezení objektivních faktorů, které by jejich situaci mohly způsobit, prohlubuje nepohodu ještě více.

„Pokud člověk nenajde nic smysluplného a srozumitelného, co by stálo za tím, proč se cítí tak, jak se cítí, velmi snadno přijde na řadu sebeobviňování za neschopnost se nepříjemných pocitů a stavů zbavit. A nejčastějším řešením, jak se vymanit z nekomfortní životní situace, bývá pokus o změnu životního stylu. Ovšem ve chvíli, kdy se neosvědčí změna životního stylu, sebezpochybňující myšlenky a na ně navazující negativní pocity se kvůli nedůslednému zavádění nového životního stylu ještě znásobí,“ vysvětluje PhDr. Marta Boučková, specialistka na aplikovanou poradenskou psychologii.

„Pokud se lidé začnou obracet na psychology, psychoterapeuty nebo kouče, ale za jejich potížemi stojí štítná žláza, žádného hmatatelného zlepšení se v brzké době nedočkají. Nejprve by se měli obrátit o pomoc směrem k endokrinologům,“ doporučuje psycholožka.

K rozpoznání snížené činnosti štítné žlázy, nejrozšířenější nemoci štítné žlázy, slouží dotazník s příznaky hypotyreózy dostupný na www.tydenstitnezlazy.cz. Kdo v něm odpoví na pět a více tvrzení ANO, měl by konzultovat svůj stav s praktickým lékařem a nechat si stanovit hladinu TSH. Příznaky mohou souviset s onemocněním štítné žlázy a vhodnou léčbou se jich lze snadno zbavit.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.