Trombóza | Moje zdraví

Trombóza

Trombóza je lékařský termín pro krevní sraženinu. Může být velmi nebezpečná. Pokud se stane v tepnách, jejím následkem je ischemie – nedokrevnost, v žilách zhoršuje odtok krve – venostáza.

Příčinou vzniku trombózy může být poškození cévy třeba zánětem, aterosklerózou nebo imunokomplexy. Dalším faktorem může být zpomalený průtok krve, zúžení a nedomykavost srdečních chlopní, dlouhé sezení nebo stání, málo pohybu, dehydratace, těhotenství.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Cévy

Jednou z příčin mohou být i trombofilní stavy, tedy narušení rovnováhy pro a proti srážlivých faktorů například hormonální antikoncepcí. Jak si vybrat vhodnou metodu antikoncepce vzhledem k vašim rodinným predispoziím, najdete ZDE.

Vzniku trombózy obecně nahrává dlouhé sezení třeba v letadle nebo autobuse, pooperační stavy, kdy je pacient upoután na lůžko a nemůže se hýbat. Častěji je také diagnostikována u obézních lidí.

Příznaky trombózy

Nejčastější projevy trombózy jsou otoky, bolestivost v místě cév a také zarudnutí. Lidé nejčastěji řeší bolestivost, ale ta po čase vymizí a pacient se mylně domnívá, že už problémy pominuly. Nejobvyklejší je trombóza na dolních končetinách.

Léčba trombózy

Pokud je trombóza odhalena včas, dá se léčit. Nejlepší je klid na lůžku a podávaní protisrážlivých léků, jako jsou tradiční nízkomolekulární hepariny a warfarin. Ty zastavují růst sraženiny a ulehčí její rozpuštění.

Léky

Podávají se léky proti srážení krve (nízkomolekulární heparin, walfarin), léky na ředění krve (např. Pradexo, Xarelto, Eliquis).

Bylinky

Pomáhá tinktura z jírovce maďalu (kaštanu koňského) a smetánky lékařské (pampelišky).

Domácí léčba a babské rady

Při zánětu žil pomáhají obklady ze studeného tvarohu na obě končetiny (tedy i na zdravou). Pomáhá mazat si také nohy každý večer jablečným nebo vinným octem.

Vyšetření

Lékař může na základě příznaků nařídit ultrazvukové vyšetření nohou, které umožní vidět celý žilní systém a nalézt případné sraženiny. Dalším vyšetřením může být odběr krve se stanovením tzv. D-Dimerů, které u trombózy bývají zvýšené.

Délka léčby

IndividuálníZáleží na pokročení nemoci, léky se podávají dlouhodobě, klid na lůžku stačí několik dní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

V těhotenství

V těhotenství je riziko trombózy častější, je třeba upozornit lékaře na rodinnou zátěž, někdy je nutná bandáž končetin.

Možné komplikace

Možnou a nebezpečnou komplikací může být plicní embolie.

Prevence

Dobrou prevencí proti trombóze je častý pohyb, zdravý životní styl, odstranění obezity.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte v případě otoků, zarudnutí a bolestivosti v místě cév.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.