Melanom: Rakovina kůže, která postihuje stále více lidí. Jak jej poznáte? | Moje zdraví

Melanom: Rakovina kůže, která postihuje stále více lidí. Jak jej poznáte?

Melanom: Rakovina kůže, která postihuje stále více lidí. Jak jej poznáte?
Autor: iStock.com
5. května 2023 • 14:00

Rakovina je vždy děsivá diagnóza. Jsou ale i takové druhy, které nejsou tak agresivní a nebezpečné a dají se snadno léčit. Melanom neboli rakovina kůže mezi ně bohužel nepatří. Proto je důležitá prevence a s prvními příznaky jít ihned k lékaři.

Melanom je nejagresivnější formou rakoviny kůže. Za posledních 40 let jeho výskyt v České republice stoupl sedmkrát. Navzdory varování lékařů lidé stále považují za krásnější opálenou kůži.

Video se připravuje ...
Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte?VIDEO 

Zpočátku je nenápadný a v jeho první fázi jen málokoho napadne, o jak závažné onemocnění jde. Může vypadat jako skvrna, která se náhle objevila na pokožce a od okolní zdravé tkáně se liší jen svým zbarvením. Někdy se rozvine z „mateřského“ znaménka, které má člověk na kůži už mnoho let. „Průměrný občan České republiky má ve svých 25 letech sedm pigmentových znamének. V padesáti už jich má 15, tedy více než dvojnásobek,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová z FN Královské Vinohrady v Praze.

Kdy jít se znaménkem k lékaři?

Kdy byste měli zpozornět a určitě vyhledat lékaře? To, co by mělo každého člověka varovat, je náhlá změna jeho znaménka, jeho ztmavnutí nebo nerovnoměrné probarvení, změna tvaru a vystoupnutí nad úroveň. Měnící se znaménko může svědit, případně je lehce zranitelné a snadno krvácí. „Podezřelá jsou znaménka, která nemají ostré ohraničení a pravidelný tvar, jsou asymetrická, jejich průměr je větší než 5 milimetrů, barevně jsou nejednotná a jejich povrch není hladký,“ popisuje MUDr. Arenbergerová. Pokud člověk takové podezřelé znaménko objeví, je nutné, aby ihned navštívil kožního lékaře, který jej vyšetří. Ideální je, když si lidé nechávají pravidelně kontrolovat svá znaménka jednou za rok u dermatologa.

Že melanom bohužel není jen záležitostí několika málo „smolařů“, ukazují statistiky. „V České republice je průměrně zachyceno 21 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Nejvíce jich přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10 až 29 let, jež často podléhají trendu snědé kůže. Odborníci odhadují, že 45 až 50 procent lidí, kteří dovrší 65 let, bude mít alespoň jeden typ rakoviny kůže,“ říká Monika Arenbergerová.

Opalování bez ochranných krémů

A proč rakoviny přibývá? Dermatologové se shodují, že hlavní příčinou je změna životního stylu, stále stoupající obliba opalování, solárií i zimních dovolených u moře. I když se zvyšuje informovanost veřejnosti, pořád zůstává nezanedbatelná skupina lidí, kteří této osvětě nevěnují pozornost nebo ji dokonce ignorují. Přitom až 80 procent všech kožních nádorů je opravdu vyvoláno působením UV záření, a je tak možné jejich vzniku zabránit základní primární prevencí.

Jak se bránit rakovině kůže?

Prevence proti rakovině kůže na rozdíl od jiných typů rakoviny existuje. Základem všeho je chránit pokožku před UV paprsky, to znamená nevystavovat ji přímému působení slunce, a to zejména mezi 11. a 14. hodinou. Při pobytu na slunci je vždy nutné používat přípravky s ochrannými UVB i UVA filtry, přičemž důležité je i správné zvolení výšky ochranných faktorů. V tomto případě platí, že čím světlejší kůže, čím blíže rovníku se nacházíme a čím delší dobu jsme na slunci, tím vyšší filtr je nutné zvolit.

Nejvíce ohroženi melanomem jsou lidé se světlou kůží a sklonem k tvorbě pih nebo ti, kteří se v dětství a dospívání opakovaně spálili na slunci. Do ohrožené skupiny patří také lidé s mnohočetnými běžnými nebo dysplastickými névy (znaménky) a samozřejmě pacienti, kteří již melanomem jednou onemocněli.

Každé spálení zvyšuje riziko rakoviny kůže!

Nezapomínejte, že je vždy nutné se vyvarovat začervenání a bolestivosti nebo svědění kůže při pobytu na slunci. To je známka, že jsme vystavili naši kůži prostředí, před kterým nebyla dostatečně chráněna vlastní pigmentací nebo opalovacím krémem s SPF faktorem. Každé spálení dlouhodobě zvyšuje šanci na vznik kožních nádorů. Takže je vždy nutné postupovat opatrně v létě nebo i na jaře a chránit se SPF faktorem, abychom se nespálili. I u lidí, kteří se opalují dobře, je nutné začít s pobytem na slunci zvolna, abychom dali čas kůži vytvořit si ochrannou pigmentaci. Ale i lidé, kteří se opalují dobře, by měli užívat krémy s SPF faktorem, speciálně při delším pobytu na slunci.

 

Autor: Kateřina Erbsová, Barbora Neubergerová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.