Proč pít ženšen? Na které nemoci pomáhá? | Moje zdraví

Na co pomáhá ženšen: Jaké látky a vitamíny obsahuje a s čím ho kombinovat?

9. dubna 2018 • 06:00

Ženšenový kořen má příjemné a velmi specifické aroma s ojedinělou chutí. Bývá charakterizována jako zemitá, lesní, medová, s buketem dubových sudů či s příchutí javorového sirupu. Alespoň tak ji popisují lidé, kteří ochutnali například čaj Kombe.

Proč ženšen tolik pomáhá lidskému tělu? Látky obsažené v ženšenu jsou podobné těm, kterými jsou vybaveny naše vlastní buňky. Když bakterie napadnou tělo, musí se navázat na povrch lidských buněk. Bakterie se místo na naše buňky nalepí na účinné látky z kořene ženšenu, a zabrání se tak bakteriální infekci.

Zdravotní účinky ženšenu

  • Přispívá k vyvážení imunity.
  • Napomáhá potlačovat únavu.
  • Chrání buňky i před škodlivými volnými radikály.
  • Podporuje zlepšení paměti a koncentrace.
  • Vede k dosažení normální hladiny glukózy v krvi – ovlivňuje metabolismus inzulinu.

Kombinování ženšenu s jujubou

Efekt ženšenu se může ještě více uplatnit při kombinování s jujubou. Plody jujuby, známé jako cicimek datlový (Ziziphus zizyphus), obsahují účinné bioaktivní látky, esenciální nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a bílkoviny, vlákninu, vitaminy (vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin A) a minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek).

V tradiční čínské medicíně se začaly používat k léčbě nachlazení, astmatu, cukrovky, kožních problémů, nespavosti a jako tonikum. Byly prokázány i další účinky: proti křečím, úzkosti, uklidňující, protizánětlivé i protinádorové.

Ženšen obsahuje 180 účinných látek, které fungují proti vzniku různých civilizačních nemocí, zpomalují stárnutí buněk.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.