Zánět žlučníku | Moje zdraví

Zánět žlučníku

Cholecystitida neboli zánět žlučníku je nejčastější onemocnění žlučového systému. Nejvíce náchylnou skupinou jsou ženy po 40. roku života trpící nadváhou. I když v poslední době se choroba vyskytuje u všech věkových kategorií.

Infekce vzniká nejčastěji ve spojení se žlučovými kameny, které stagnují ve žlučovodu a tím brání odtoku žluče, což urychluje vznik infekce. Zánět žlučníku může být také zapříčiněn infekcí ze střevních mikroorganismů, převážně bakterií  E.coli nebo z krve. Rozlišujeme dvě formy onemocnění: akutní a chronické, obě se projevují odlišnými symptomy.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Žlučník

Příznaky zánětu žlučníku

Chronická cholecystitida, která se projevuje nenápadně pobolíváním břicha, nechutenstvím, pocitem plnosti, může velmi snadno přejít do akutního záchvatu. Ten se objeví poměrně náhle, břicho je tvrdé na pohmat, bolestivé v pravém podžebří a celkový stav doprovází teplota. Může se objevit zvracení, nechutenství, zimnice, třesavka. Je-li stav spojen s nedostatečným odtokem žluči, může vzniknout žloutenka.

Léčba zánětu žlučníku

Léčbu stanoví lékař podle aktuálního stavu pacienta. V zásadě se vychází ze dvou možností, a to buď přistoupit k operaci u neakutního stavu, anebo nastupuje neinvazivní léčba, která je založena na klidovém režimu na lůžku, podávání léků proti bolesti a horečce, přikládání ledových obkladů.

Podání antibiotik je vždy na zvážení ošetřujícího lékaře, protože zmírnění projevů infekce může utlumit i jiné důležité symptomy. V některých těžkých případech se zavede infuze a sonda do žaludku, pomocí které dochází k podávání tekuté stravy a léků.

Pacient také musí dodržovat přísnou jaterní dietu s nízkým obsahem tuků. K operaci se přistupuje v akutním stavu pouze v  případě, že hrozí zánět pobřišnice nebo v prvních 48 hodinách, kdy je stav velice vážný. Jinak se operace plánuje až po uklidnění a vyléčení akutního zánětu. Operace probíhá buď laparoskopicky, nebo otevřením dutiny břišní.

Léky

Při léčbě se podávají léky na tlumení bolesti, snížení horečky a někdy antibiotika na přeléčení zánětu.

Bylinky

Na zmírnění příznaků se doporučuje pít směsi bylinek složené z kořene čekanky a pampelišky, natě máty, řepíku a ožanky a rozemletého plodu ostropestřce. 

Délka léčby

IndividuálníTýden nebo operace a následná rekonvalescence
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Domácí léčba, jak si pomoci

Léčení cholecystitidy by nikdy nemělo probíhat bez dohledu lékaře. Dodržování střídmého stravování s nižším obsahem tuků pomáhá mírnit počáteční potíže. Žlučové kameny likviduje křen. Smíchejte 1 lžíci nastrouhaného křenu s 1 lžící medu a octa, pijte na lačno.

Vyšetření

Laboratorní vyšetření odhalí zvýšené bílé krvinky nebo zvýšené jaterní markery, bilirubin a amylázy. Zásadní pro diagnostiku je ultrazvuk, podle kterého lékař pozná přítomnost kamenů a prosáknutí žlučníkové stěny. 

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

V těhotenství

V těhotenství se u žen vyskytují problém se žlučníkem ve zvýšené míře, ale projevují se obvykle jinak než klasickou bolestí břicha, a to většinou zvracením a migrénami.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při bolestech břicha, nechutenství, zvýšené teplotě a tvrdém břiše na pohmat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.