Zánět pobřišnice (peritonitida) | Moje zdraví

Zánět pobřišnice (peritonitida)

Peritonitida je smrtelně nebezpečný stav, který je charakteristický průnikem bakterií do dutiny břišní. Dutina břišní je vystlána blanou, která se nazývá pobřišnice (latinsky peritoneum). Tato blána pokrývá stěny dutiny břišní a přechází i na všechny orgány, které jsou v dutině břišní uloženy.

Bakterie se do břicha mohou dostat zvenčí při poraněních břicha nebo zevnitř – z orgánů uložených v břišní dutině. Častou příčinou je prasknutí střeva či jiné části trávícího traktu – žaludek při žaludečním vředu (prasklý vřed), apendix při zánětu slepého střeva, tlusté střevo při divertikulitidě.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

BřichoPobřišnice

Příznaky peritonitidy

Hlavními projevy peritonitidy jsou akutní bolest břicha, palpační citlivost a ztuhlost břišních svalů. Tyto projevy zesilují při pohybu pobřišnice, například při kašli, ohnutí nohou nebo testu na Blumbergův příznak – když rychle oddálíme ruku od zmáčknutého břicha, velmi to bolí.

Peritonitida je velmi vážné a při neléčených příznacích i smrtelné onemocnění, pokud máte výše uvedené příznaky, ihned vyhledejte lékaře.

Léčba peritonitidy

Léčba závisí na závažnosti stavu pacienta, mohou být podávána antibiotika, většinou nitrožilně, ale lze použít i přímou infuzi do pobřišnice. Nejprve však musí být zjištěn původce zánětu a na něj pak musí být cílena léčba.

Většina peritonitid musí být řešena chirurgicky, výjimkou je spontánní bakteriální peritonitida, která nepotřebuje chirurgický zákrok. Neléčená peritonitida je prakticky vždy smrtelná.

Léky

V některých případech se podávají antibiotika.

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníTýden a déle
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Chirurg vyšetří břicho pohmatem a provede krevní testy. Diagnostiku peritonitidy lze provést také "kašlacím testem", kde je pacient požádán, aby si lehl na záda a zhluboka zakašlal. Také se může postavit, otočit hlavu a zakašlat. Pokud tento test způsobí bolest, lze uvažovat o peritonitidě.

Provádí se i rentgenový snímek břicha, který může najít hladinky tekutin ve střevech při zástavě střevní činnosti nebo vzduch pod bránicí při prasknutí některého úseku trávícího traktu.

Diagnózu lze také potvrdit břišní punkcí. Konečnou a definitivní diagnostickou i léčebnou metodou je otevření dutiny břišní při chirurgickém zákroku, což umožní její kompletní prohlédnutí a odstranění tkání postižených zánětem.

V těhotenství

Je to velmi nebezpečné, ihned vyhledat lékaře, případně volat 155.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Trvalé následky

Nemoc může být smrtelná.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při bolesti a ztuhlosti břicha. Bolest zesiluje při pohybu pobřišnice, například při kašli nebo ohnutí nohou.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.