Zánět slinivky břišní (pankreatitida): Příznaky, léčba, vyšetření, prognóza | Moje zdraví

Zánět slinivky břišní (pankreatitida)

Zánět slinivky břišní neboli pankreatitida je obvykle neinfekční onemocnění, které má dvě formy – chronickou a akutní. Akutní může skončit i smrtelně.

Video se připravuje ...
Zánět slinivky břišníVIDEO 

Příznaky, projevy

Zánět má formu akutní a chronickou. Chronická forma se projevuje bolestí břicha po jídle, změnou stolice na zažloutlou, mastnou a páchnoucí, a úbytkem na váze. Při vleklých chronických zánětech může dojít i k poškození endogenního pankreatu a vzniku diabetu mellitu - tedy cukrovky s nutností aplikace inzulinu.

Akutní zánět se projevuje bolestmi v nadbřišku nebo v celém břiše a bolest může vystřelovat do zad nebo do levého ramene. Dotyčný cítí nevolnost, ztuhnutí břicha, zvrací, má zrychlený tep a dech, bývá agresivní a nervózní, může mít i horečku a je bledý. Akutní forma zánětu se může rychle zhoršovat pod obrazem multiorgánového selhání -  zhoršeného dýchání, či snížení tvorby moči. Jeden z možných projevů je i náhle vzniklá žloutenka – žlutavé zbarvení kůže, sliznic i bělma očí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

BřichoSlinivka

Léčba zánětu slinivky

Chronický zánět se léčí doma různými léky, dodáváním vitamínů A, D, B a K, a změnou jídelníčku, ve kterém by se měli dominovat bílkoviny. V případě, že je poškozena i endogenní funkce pankreatu, je nutné omezit i sacharidy, v případě, že není a inzulin je produkován v normální míře, sacharidy se omezovat nemusí. Je nezbytné, aby ze stravy vymizely živočišné tuky a alkohol. Akutní zánět je nutné řešit hospitalizací v nemocnici, protože člověk musí přijmout velké množství tekutin a živin nitrožilně. Při stavech, kdy je zánět vyvolán poruchou žlučníku se řeší chirurgicky a odstraňují se odumřelé části slinivky.

Léky

Na chronický zánět se užívají léky tlumící bolest analgetika a léky uvolňující stažení svalů spasmolytika.

Bylinky

Na zánět slinivky mohou pomoci různé čaje. Čaj, který se pije 3krát denně se připravuje z čekanky obecné, kořene smetánky lékařské a měsíčku lékařského. 2 lžičky této směsi vařte 5 minut ve vodě a vyluhujte. Další čaj se pije hodinu před jídlem. Jedná se o čaj z natě mateřídoušky úzkolisté a kořene anděliky lékařské, směs se přelije vroucí vodou a nechá vylouhovat. Poslední čaj pomáhá s hojením slinivky, pije se hodinu před každým jídlem, stačí rozdrtit usušenou lékořici lysou, 1 lžičku zalít vroucí vodou a 15 minut louhovat.

Domácí léčba, babské rady 

Na problémy se slinivkou můžete zkusit pít minerální vodu Bílinskou kyselku.

Vyšetření – Lékař provede odběr krve, ultrazvuk a vyšetření CT a ERCP.

Komplikace pankreatitidy

Komplikace akutního zánětu slinivky bývají vážné, mohou skončit i smrtí, jedná se hlavně o možnost infekce v důsledku proniknutí bakterií do poškozené slinivky a selhání krevního oběhu. Stát se může také to, že se akutní forma zánětu člověku neustále vrací a způsobuje tak zhoršenou funkci orgánu a tím zhoršuje trávení potravy, díky čemuž je pak stolice plná nestráveného tuku a dotyčný ubírá na váze.  Při chronických potížích je pacient více ohrožen rakovinou slinivky břišní a nemožností slinivky vytvářet inzulín, což vede k cukrovce 1. typu.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Trvalé následky 

Chronický zánět je většinou objeven až později a přináší tak trvalé poškození slinivky její funkce nebo tkáně.

Prevence

Preventivně je dobré omezit konzumaci tučných jídel a alkoholu. Nekouřit!

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte okamžitě při prvním podezření na akutní zánět slinivky, jelikož rychlý průběh může skončit i smrtí. Při potížích s chronickým zánětem byste se měl dostavit na pozorování, kvůli zvýšené možnosti rakoviny slinivky břišní.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.