Mozková mlha (brain fog) | Jaké má příznaky a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Co je to mozková mlha? Sedm tipů, jak se jí zbavit

Co je to mozková mlha? Sedm tipů, jak se jí zbavit
Únava a špatné soustředění, to jsou hlavní příznaky mozkové mlhy • Autor: iStock.com
9. března 2023 • 18:00

Setkali jste se už někdy s termínem „mozková mlha“? Pokud ne, tak vám jej hned ozřejmíme. Jedná se o nepříjemný pocit malátnosti a otupělosti. Lidé, kteří jí trpí, se hůře soustředí a mají i špatnou paměť. Celkově jsou zpomalení, podráždění a cítí tlak v hlavě vzadu na zátylku. Jak se výše popsaných komplikací zbavit? Máme pár tipů. 

Dělejte si více přestávek 

Chápeme, že jste v práci či při úklidu domácnosti v zápřahu a všechno chcete mít hotové co nejdříve. Měli byste ale vědět, že s přestávkou budete mít práci hotovou možná i rychleji a hlavně bude výsledek kvalitnější. Kromě toho budete mít čistou hlavu a žádná malátnost vás nedostane. 

Vyhněte se alkoholu

Pokud jste po náročném týdnu v práci unavení a myslíte si, že vám alkohol pomůže dostat se do pohody, tak se pletete. Samozřejmě vám nebráníme jít na nějaký fajn brunch s přáteli nebo večerní posezení. S alkoholem byste to tam ale neměli přehánět, jeho konzumace vám totiž zajistí ještě hlubší stavy otupělosti a únavy. 

Zajímavost: Podívejte se na video, jak probíhá operace mozku.

Odbourejte stres

Pokud trpíte neustálou únavou, může to být způsobené i stresem. Důležité samozřejmě je zjistit, z čeho tento stres pramení. Pokud je to třeba práce, která vás nebaví, ve které máte „blbého“ šéfa a celkově se tam necítíte, měli byste vážně přemýšlet o změně. V životě přece nic nemusíte, všechno jen můžete a každý člověk má volbu všechno kompletně překopat, ať už je to zmiňované zaměstnání, vztah či cokoliv jiného. Hurá do toho. 

Kolik hodin spánku je akorát?

Otázka v titulku má jasnou odpověď. Tohle už je příliš. Spát bychom měli nějakých těch 8 hodin. Ale vězte, že tak, jako našemu tělu, organismu i psychice škodí málo spánku, i velcí spáči mohou mít problémy. Mnoho spánku také není cesta k dobrému a výkonnému dni, tomu věřte a podle toho se také zařiďte. Existuje přece řada spánkových mobilních aplikací, ve kterých si nastavíte, kdy chcete jít spát a kdy budete vstávat.

Jezte více ovoce a zeleniny

Tohle není žádné překvapení, pro zmírnění vašich problémů s mozkovou mlhou je na místě jíst více ovoce a zeleniny. Potraviny, které vám dodají energii jsou navíc i chutné, patří mezi ně třeba bílý jogurt či různé druhy ořechů. 

Navštivte lékaře či terapeuta 

Ačkoliv mozková mlha není popsaná a potvrzená zdravotní komplikace, její příznaky mohou být velmi reálné a dokážou nám pořádně znepříjemnit život. Původcem problémů totiž můžou být roztroušená skleróza či syndrom chronické únavy, úzkost i deprese. To vše už jsou ale jasně popsaná onemocnění. Určitě je dobré při neustálých bolestech v zátylku a pocitech nesoustředění zajít za lékařem, se kterým už se domluvíte na vhodné léčbě. 

Buďte offline

Ačkoliv to tak nevypadá a myslíte si, že při brouzdání internetem a na sociálních sítích relaxujete, realita je úplně jiná. Při surfování na síti totiž svůj mozek neustále zaměstnáváte a zahlcujete novými informacemi, které se snaží a musí nějak zpracovávat. Udělejte si tak během dne pauzu, vypněte si wi-fi či mobilní data v telefonu. Pokud je to možné, zavřete na chvíli oči a nedělejte vůbec nic. Klidně deset minut jen tak „lelkujte“. Rozhodně také po netu nebrouzdejte v posteli před spaním. Určitě to znáte, hlavu pak máte jako „pátrací balón“ a ráno je to ještě horší. 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.