Silné bolesti v oblasti vaginy? Příčinou může být zákeřná vulvodynie | Moje zdraví

Silné bolesti v oblasti vaginy? Příčinou může být zákeřná vulvodynie

Silné bolesti v oblasti vaginy? Příčinou může být zákeřná vulvodynie
Bolest vaginy může být způsobena mnoha důvody • Autor: iStock.com
16. dubna 2018 • 06:00

Slyšeli jste už někdy o onemocnění zvaném vulvodynie? Rozhodně vám ho nikdy nepřejeme zažít. Jedná se totiž o zatím nevysvětlitelnou bolest v oblasti vulvy, ženského zevního genitálu, a v pochvě. Pro mnoho žen je bolest tak intenzivní, že nemohou mít ani pohlavní styk. Některé z nich mají i problémy se cvičením a část z nich nemůže kvůli bolesti ani v klidu sedět na jednom místě. Proč se nemoc objevuje a jak se léčí?

Vědci bohužel stále tápou, co může bolesti vaginy způsobovat. Nemoc se totiž často vyskytuje i bez jakékoliv viditelné patologie. Musíme podotknout, že bolesti ve zmiňované oblasti nemusí být vždy způsobené vulvodynií. Na vině totiž mohou být kvasinkové a jiné vaginální infekce, kožní alergie, hormonální změny, ochablost svalů v pánevní oblasti, poškození nervů po porodu i citlivost na určité druhy potravin. Může to být i důsledek chirurgického zákroku v oblasti pochvy.

Proč se objevuje bolest pochvy?

Vraťme se ale k vulvodynii. Popsáno už je několik typů onemocnění. Pacientka může cítit bolest v celé vulvální oblasti nebo jen na jednom místě. Odborníci uvádí, že bolest nemusí být nějak „vyprovokována“. Může se objevit bez jasného důvodu – v takovém případě mluvíme o generalizované vulvodynii. Někdy může být bolest způsobena i sexuální aktivitou, tamponem, příliš těsným spodním prádlem či gynekologickými nástroji. Příčinou může být i ručník použitý na toaletě. Připomeňme ještě, že bolesti mohou ženy pociťovat celé roky!

Diagnóza vulvodynie

Pacientka může při tomto onemocnění pociťovat různé typy bolesti, jako jsou řezavá bolest, píchání či nepříjemná pulzující bolest. Jak už jsme uváděli, není jasné, co toto onemocnění způsobuje, proto je diagnóza velmi složitá. Lékaři tak při ní často na možnost výskytu vulvodynie při vyšetřování pacientky nemyslí. Doktoři tak jako příčinu musí vyloučit kvasinkové a virové infekce, nádory či neurologická onemocnění. Aby bylo vůbec možné vulvodynii diagnostikovat, musí bolest trvat alespoň čtvrt roku. Lékař následně provede krevní test na stanovení hladiny hormonů, následně je na místě vyšetření pánve a odebrání tkáně pro biopsii.

Léčba vulvodynie

Vzhledem k neznámé příčině onemocnění neexistuje ani žádná jednotná léčba. Nemáme totiž k dispozici ani žádný účinný medikament. Proto se léčba řeší vždy individuálně, podle pacienta. Lékaři často zkoušejí například i různá anestetika, jako je například lidokainový krém, který tlumí bolesti a může být zvlášť účinný před pohlavním stykem. Používají se ale i různé typy antidepresiv, léky proti záchvatům i hormonální krémy. Pomoci mohou i steroidní či anestetické injekce. Botox pak může uvolnit svaly pánevního dna.

K uvolnění pánevní oblasti se často používá i fyzioterapie, která je v některých případech nedocenitelná. Při určitých typech cvičení se vám následně posílí svaly pánevního dna. Pomáhá ale i kognitivní behaviorální terapie, která snižuje vulvální bolest a pomáhá ženám vyrovnat se s depresemi a úzkostmi, které mohou vulvodynii doprovázet.

Pokud máte kvůli bolestem problémy při pohlavním styku, je dobré s partnerem navštívit sexuologa. Pokud nic z výše popsaného nefunguje, lékaři se mohou pokusit o odstranění bolestivé tkáně. Jedná se ale o poslední možnost a chirurgický zákrok se dá použít jen v případě, že je bolest přesně lokalizována.

Pomáhá i vlažná voda…

Úlevu od bolesti ale podle zkušeností pacientek může zajistit i vlažná lázeň, která uvolňuje svaly. Rozhodně se ale musíte vyvarovat různých „agresivních“ šamponů a mýdel, které mohou situaci ještě zhoršit. Noste také spodní prádlo ze stoprocentní bavlny, nechoďte ve zpoceném oblečení a v noci nechte pohlavní orgány obnažené.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.