11 typů lidí, kterým nejvíc hrozí infarkt. Patříte mezi ně? | Moje zdraví

11 typů lidí, kterým nejvíc hrozí infarkt. Patříte mezi ně?

11 typů lidí, kterým nejvíc hrozí infarkt. Patříte mezi ně?
Autor: istock.com
16. července 2020 • 06:00

Když se řekne infarkt, většina lidí si představí bolest na hrudi, bezvědomí a rychlý převoz do nemocnice. K srdečnímu selhání může dojít kdykoli a kdekoli, některé lidi ale ohrožuje více než jiné. Patříte i vy do některé z rizikových skupin?

K infarktu myokardu neboli srdeční mrtvici dochází, když není srdeční sval dostatečně prokrven. To může vzniknout, pokud se ucpe či kriticky zúží tepna zásobující srdce. Poté dochází k jeho odumření. Infarkt vám hrozí víc, pokud:

1, Kouříte 
Kouření poškozuje cévy v srdci, mozku a dalších částech těla. Uvádí se, že kuřáci umírají až třikrát častěji na infarkt a dvakrát častěji na mrtvici. Dobrou zprávou je, že když se vám podaří přestat kouřit, riziko infarktu u vás značně klesne. Pokud to nezvládnete s pomocí vlastní vůle, obraťte se odborníka, který vám závislost na nikotinu pomůže překonat.

2, Nezdravě jíte
To, kolik a jakého jídla denně sníte, může zvýšit riziko vzniku srdečních chorob, vysokého tlaku i cholesterolu, cukrovky i obezity. Zdravá strava je proto jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout infarktu a dalším vážným zdravotním problémům. Prospěje vám strava s nízkým obsahem nezdravých tuků, soli a přidaného cukru, která bude obohacená o vlákninu, vitamíny, antioxidanty a zdravé tuky.

3, Nehýbete se
V takovém případě vám časem hrozí nejen infarkt a další srdeční potíže, ale také cukrovka 2. typu či osteoporóza. Aktivnější život navíc znamená větší množství energie, silnější kosti i svaly a celkově lepší fyzickou kondici, díky které se můžete bránit případným nemocem, které by se u vás v budoucnu mohly objevit. Ideální bude, když začnete rychlou chůzí, stačí 30 až 60 minut denně, a brzy se budete cítit mnohem lépe.

4. Jste obézní
Pokud jste to se svým nezdravým životním stylem dohnali tak daleko, že vás varuje i ručička na váze, měli byste opravdu zpozornět. Obezita totiž zvyšuje krevní tlak i cholesterol, způsobuje cukrovku i kornatění tepen. To všechno zároveň výrazně zvyšuje riziko infarktu. Pokud si nejste jistí, jestli vaše váha spadá do rizikové kategorie, zaměřte se na obvod pasu. Ženy by měly mít obvod menší než 80 cm, muži méně než 94 cm. Samozřejmě všichni víme, že hubnout někdy není snadné, přesto se nepouštějte do žádných nezdravých a drastických diet. Nejlepší způsob, jak shodit kila navíc, je pomalá změna stravovacích návyků a postupné přidávání fyzické aktivity. Začněte tedy menšími změnami, dejte sami sobě realistické cíle a držte se jich. Jedině tak bude výsledek vašeho úsilí dlouhodobý.

Více o tom, jak si udržet správnou váhu, čtěte zde.

5, Holdujete alkoholu
Nadměrné pití může zvyšovat riziko vzniku srdečních chorob. Z dlouhodobého hlediska zrychluje tep, zvyšuje tlak, oslabuje srdeční sval a zvyšuje hladinu některých tuků v krvi. Pokud rádi popíjíte alkohol, měli byste se omezit maximálně na 20 až 40 gramů u zdravých mužů (čtyři deci vína), ženám se doporučuje o deci méně. Kardiolog Milan Šamánek uvádí, že nejnebezpečnější je tzv. rychlé pití, což je konzumace pěti drinků během dvou hodin.

6, Máte vysoký krevní tlak
Krevní tlak je tlak krve na stěny vašich tepen, když ji srdce pumpuje do celého těla. Pokud se tento tlak neustále zvyšuje, může to být pro vaše srdce nebezpečné. Problém ovšem je, že hypertenze nebolí, a tak se někdy ani nedá odhalit. Pokud ale máte vysoký tlak v rodině, nechte si ho čas od času přeměřit – minimálně na tom trvejte při pravidelné preventivní prohlídce u svého lékaře.

7, Máte vysoký cholesterol
Cholesterol je mastná látka, která proudí v krvi. Je nezbytná pro normální fungování organismu, ve zvýšeném množství ale může škodit. Cholesterol se totiž hromadí na stěnách tepen, čímž je ucpává a tím zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Změna životního stylu dokáže s cholesterolem divy, a pokud ani ta nepomůže, poraďte se se svým lékařem o případných lécích na úpravu hladiny cholesterolu.

O potravinách, které vám pomůžou snížit cholesterol, čtěte zde.

8, Jste diabetik
U lidí s diabetem je až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost infarktu. Častěji se u nich také objevují srdeční choroby v mladém věku. V průběhu času může vysoká hladina cukru v krvi poškozovat cévy, ve kterých se pak snadněji tvoří nebezpečné usazeniny. Diabetes je tedy potřeba vždy včas rozpoznat a zaléčit.

9, Trpíte psychickými problémy
Pracovní stres, deprese, úzkost, psychické poruchy… To vše vede k tomu, že máme tendence zanedbávat zdravý životní styl a častěji sklouzávat k tomu nezdravému. A nejen to. Celá řada vědeckých průzkumů už prokázala, že stres se sám o sobě negativně projevuje na našem fyzickém zdraví. Tělo je pak oslabené a mnohem hůř snáší zátěž, které je vystavováno.

10, Máte srdeční choroby v rodině
Pokud měl blízký člen vaší rodiny (rodič, sourozenec) infarkt nebo mozkovou příhodu před dosažením 60 let, patříte do rizikové skupiny. To, že máte srdeční nemoc v anamnéze, ale zároveň neznamená, že ji nutně budete mít i vy. Měli byste ale udělat všechno proto, abyste své riziko snížili.

11, Jste žena
Zní to zvláštně, protože muži a ženy do určité míry sdílejí stejné rizikové faktory vzniku infarktu. Některé další jsou ale specifické pouze pro ženy. Patří sem komplikace během těhotenství, preeklampsie a těhotenská cukrovka či menopauza.

Jak poznat infarkt?

Nejčastějšími příznaky srdečního infarktu jsou:

  • bolest na hrudi popisovaná jako pocit tísně, tlaku, pálení nebo svírání. Bolest se může šířit do krku, dolní čelisti, zubů, může vyzařovat do ramene, levé paže nebo obou horních končetin, může být i v zádech mezi lopatkami nebo v oblasti břicha.
  • bolest neustupuje, ani když jste v klidu
  • pocit nedostatku vzduchu
  • pocit na zvracení, zvracení
  • chladný pot, bledost
  • úzkost
  • nepravidelný srdeční tep

U žen se mohou příznaky lišit:

  • slabost
  • pocit náhlé žaludeční nevolnosti
  • náhlá silná únava

Podrobné informace o infarktu a jak se mu vyhnout čtěte zde.
První pomoc při infarktu si nastudujte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.